5 Khasiat Kacang Areca untuk Kesihatan yang Jarang Diketahui

Kelebihan sirih sangat pelbagai. Buah ini, yang banyak diproses menjadi pewarna dan makanan ringan, mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan dan manfaatnya memalukan jika anda melewatkannya.

Kacang pinang sering digunakan dalam tradisi sirih oleh sebilangan orang Indonesia. Selain itu, kacang pinus juga dapat diproses menjadi jus, kopi, herba, atau dimakan dalam bentuk makanan tambahan.

Kacang pinang atau pinang adalah tanaman yang tergolong dalam jenis tapak tangan. Buah ini telah lama dikenali sebagai buah yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Ini kerana sirih mempunyai pelbagai nutrien, seperti:

  • Protein
  • Lemak
  • Karbohidrat kompleks
  • Besi
  • Vitamin B kompleks
  • Kalsium
  • Fosfor
  • Potasium
  • Antioksidan, termasuk flavonoid dan polifenol

Pelbagai Khasiat Buah Areca untuk Kesihatan

Walaupun mempunyai ukuran yang kecil, kacang pinang menjimatkan pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan. Beberapa kelebihan buah sirih adalah:

1. Menjaga kesihatan dan kebersihan mulut

Kacang pinus diketahui berguna untuk menjaga kesihatan mulut. Ini berkat zat antibakteria pada sirih yang dapat membunuh bakteria jahat di rongga mulut serta gigi dan gusi.

Buah ini juga digunakan secara tradisional untuk membersihkan mulut dan mengatasi masalah gigi dan mulut, seperti mulut kering, rongga, dan tartar.

2. Menurunkan tekanan darah

Kandungan tanin dan kalium yang tinggi dalam sirih berguna untuk menurunkan dan mengawal tekanan darah. Kesan ini menjadikan kacang pinang selamat dan baik untuk dimakan oleh penghidap hipertensi.

3. Mencegah dan merawat anemia

Kacang pinang juga mengandungi zat besi yang berperanan penting dalam pembentukan sel darah merah. Oleh itu, kacang pinus baik dimakan untuk mencegah dan merawat anemia atau anemia.

Selain memakan sirih, anemia juga dapat dicegah dengan memakan makanan lain yang kaya dengan zat besi, seperti daging, hati, ikan, bayam, dan kacang kedelai.

4. Melancarkan pencernaan

Dalam perubatan tradisional, biji pinang sering digunakan untuk membunuh parasit, seperti cacing, di saluran pencernaan. Kacang pinus juga dapat merangsang pergerakan usus dan mengatasi masalah pencernaan, seperti perut kembung dan sembelit.

5. Menambah tenaga

Kacang pinang mengandungi sebatian alkaloid semula jadi dan bahan yang merupakan perangsang. Bahan-bahan yang terkandung dalam kacang pinang berguna untuk meningkatkan tenaga dan stamina, dan meningkatkan daya konsentrasi.

Sebagai tambahan kepada pelbagai manfaat di atas, biji pinang juga dikatakan dapat meningkatkan selera makan, merangsang pengeluaran air liur, dan merawat penyakit mata, seperti glaukoma.

Namun, tidak ada kajian yang menyatakan bahawa biji pinang terbukti berkesan dan selamat untuk dimakan sebagai ubat herba untuk merawat pelbagai penyakit. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin menggunakan sirih sebagai rawatan.

Sebilangan Risiko Kesan Sampingan Buah Areca

Di sebalik pelbagai faedah yang ditawarkan, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa biji pinang berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya kepada kesihatan. Kesan sampingan ini lebih berisiko jika buah sirih dimakan dengan cara tertentu, misalnya bersama tembakau.

Berikut adalah beberapa risiko dan kesan sampingan kacang pinang yang mungkin berlaku:

Meningkatkan risiko barah

Kacang pinus diketahui mengandungi karsinogen, yang merupakan bahan yang dapat memicu pertumbuhan sel barah di dalam badan. Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa penggunaan sirih dalam jangka panjang dengan mengunyah (nyirih) dapat meningkatkan risiko barah mulut, barah esofagus, dan barah tekak.

Menyebabkan keradangan mulut

Kebiasaan mengunyah sirih diketahui dapat mencetuskan keradangan di mulut. Ini boleh mencetuskan pelbagai masalah di mulut, seperti pembentukan tisu parut di rongga mulut dan peningkatan risiko kanser mulut.

Mengganggu kesihatan saraf dan otak

Kacang pinang mengandungi bahan perangsang semula jadi. Bahan ini dapat merangsang prestasi dan aktiviti saraf otak. Namun, jika dimakan dalam jangka panjang, kacang pinus dapat mengganggu aktiviti saraf dan otak.

Kacang pinang dikatakan boleh mencetuskan kesan halusinasi jika dikonsumsi secara berlebihan. Beberapa kajian juga menyatakan bahawa pengambilan sirih jangka panjang dapat meningkatkan risiko gangguan mental.

Memudaratkan kehamilan dan janin

Sehingga kini, buah pinang belum terbukti selamat untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusui. Sebenarnya, tidak sedikit kajian mengatakan bahawa biji pinang berpotensi menimbulkan masalah pada kehamilan, seperti berat janin yang rendah.

Secara amnya, kacang pinang masih dianggap baik dikonsumsi sebagai makanan tambahan herba atau makanan sihat. Namun, anda tidak disarankan untuk memakannya secara berlebihan atau dalam jangka masa panjang, kerana buah ini belum terbukti sepenuhnya selamat untuk kesihatan.

Walaupun jarang, kacang sirih juga boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Reaksi ini boleh mencetuskan gejala gatal, mual, cirit-birit, dan sesak nafas. Sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah memakan buah sirih, segera berjumpa doktor atau lawati hospital terdekat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah sirih dan risiko untuk kesihatan, anda boleh berjumpa doktor. Doktor boleh memberi nasihat mengenai pengambilan buah pinang mengikut keadaan kesihatan anda.