Kenali Pelbagai Cara Menghilangkan Jerawat Pasir

Jerawat pasir adalah sejenis jerawat yang bersaiz kecil, tetapi muncul dalam jumlah yang banyak. Bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa, jerawat pasir juga dapat mengurangkan keyakinan diri orang yang mengalaminya. Ayuh, ketahui pelbagai cara untuk menghilangkan jerawat pasir dalam artikel berikut.

Jerawat, termasuk jerawat berpasir, adalah masalah kulit yang agak biasa. Jerawat pasir biasanya muncul dalam bentuk bintik-bintik kecil atau lebam pada kulit. Jerawat ini muncul kerana penyumbatan pori-pori kulit oleh minyak semula jadi kulit atau sebum berlebihan, sel-sel kulit mati, kotoran, dan bakteria.

Jerawat pasir umumnya terbentuk dari komedon putih (whitehead) dan mungkin menyerupai kepingan atau papula. Walaupun jarang berlaku, jenis jerawat ini juga boleh berbentuk pustula atau jerawat bernanah.

Kemunculan jerawat pasir boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti sering berkeringat, kulit wajah berminyak, akil baligh, gangguan hormon, hingga tekanan.

Pelbagai Cara Menghilangkan Jerawat Pasir

Penampilan jerawat pasir, terutama pada wajah, pasti mengganggu penampilan anda dan membuat anda merasa tidak selesa. Jerawat pasir biasanya hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, untuk menghilangkan jerawat yang menjengkelkan, anda boleh mengambil langkah berikut:

  • Cuci muka anda dengan pencuci muka yang tidak mengandungi alkohol.
  • Cuba gunakan ubat jerawat tanpa resep, seperti krim, salap, atau gel yang mengandungi benzoil peroksida. minyak pokok teh, dan sulfur.
  • Keringkan kulit wajah dengan segera apabila wajah berpeluh atau berminyak.
  • Elakkan menyentuh atau memerah jerawat.

Sekiranya jerawat pasir yang anda alami tidak bertambah baik dengan langkah di atas, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Untuk merawat jerawat pasir yang anda alami, doktor anda boleh memberi ubat berikut:

Retinoid

Retinoid adalah ubat yang terbuat dari vitamin A dan berfungsi untuk mencegah penyumbatan sebum, sel kulit mati, dan jangkitan bakteria pada pori-pori kulit. Ubat ini digunakan dengan menerapkannya 3 kali seminggu pada waktu malam di seluruh wajah.

Pada awal penggunaannya, retinoid dapat membuat kulit anda terasa sakit, kering, dan merah akibat kerengsaan. Namun, lama-kelamaan kesan sampingan ini dapat mereda apabila kulit anda terbiasa dengan retinoid.

Walau bagaimanapun, ubat jerawat ini tidak boleh digunakan oleh wanita hamil kerana risiko membahayakan janin.

Antibiotik

Antibiotik boleh digunakan jika jerawat berpenyakit yang muncul di kulit anda disebabkan oleh jangkitan bakteria. Antibiotik umumnya digunakan bersamaan dengan ubat jerawat lain, seperti retinoid dan benzoil peroksida.

Asid salisilik

Asid salisilik mempunyai sifat antibakteria yang dapat menghilangkan bakteria penyebab jerawat dan mengurangkan lebihan minyak pada pori-pori kulit. Walau bagaimanapun, penggunaan asid salisilik mempunyai kesan sampingan, iaitu kerengsaan dan perubahan warna pada kulit.

Sekiranya jerawat pasir yang muncul teruk, doktor mungkin mengesyorkan cara menghilangkan jerawat pasir dengan memberi suntikan kortikosteroid pada jerawat atau dengan kaedah lain, seperti terapi laser dan kulit kimias.

Cara Mencegah Munculnya Jerawat Pasir

Untuk mengelakkan penampilan jerawat pasir di wajah, anda boleh melakukan beberapa langkah penjagaan wajah yang mudah. Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan munculnya jerawat pasir di wajah:

  • Bersihkan wajah anda sebelum tidur dan selepas bersenam dengan air suam dan sabun pencuci muka.
  • Elakkan pengelupasan terlalu kerap atau menyental pada wajah kerana boleh menyebabkan kegatalan pada kulit.
  • Sapukan pelindung matahari di wajah anda setiap kali anda keluar atau di bawah terik matahari.
  • Pilih solekan berlabel 'bebas minyak' atau 'bukan komedogenik' yang tidak menyumbat liang kulit.
  • Buangkan ia solekan tamat, bersihkan peralatan solekan selepas digunakan, dan elakkan penggunaan bersama solekan dengan orang lain.
  • Basuh rambut anda dengan kerap, terutamanya jika anda mempunyai rambut panjang, agar minyak di rambut anda tidak menyumbat liang-liang kulit anda.

Jerawat pasir yang muncul sekali-sekala dan hilang sendiri biasanya tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi jika anda mengalami jerawat pasir yang sering berulang atau muncul semakin banyak.

Selain memperbaiki penampilan kulit wajah, jerawat pasir yang tidak membaik juga perlu dirawat oleh pakar dermatologi agar keadaannya tidak bertambah buruk atau muncul lebih kerap.