Berikut adalah senarai makanan yang harus dielakkan semasa berdiet

Sekiranya anda menjalani program penurunan berat badan, ada beberapa jenis makanan yang harus dielakkan ketika berdiet. Selain mencapai berat badan yang ideal, diet yang sihat dan seimbang juga dapat menjaga kesihatan tubuh anda

Kunci utama penurunan berat badan yang berjaya adalah menghadkan jenis makanan yang dimakan. Pelbagai makanan yang tinggi kalori, gula, karbohidrat, dan lemak jenuh adalah makanan yang harus anda hindari semasa diet anda

Senarai makanan Apa yang Harus Dielakkan Semasa Diet

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang dapat menghalang program diet anda:

1. Kkentang goreng dan kentang kentang

Kentang adalah salah satu pilihan makanan yang paling sihat, asalkan tidak diproses dengan menggoreng. Proses menggoreng menjadikan kandungan kalori dan minyak dalam kentang lebih tinggi. Di samping itu, pengambilan makanan berlemak tinggi, termasuk kentang goreng, juga dapat meningkatkan risiko barah.

Sebagai gantinya, anda boleh memasak kentang dengan cara yang lebih sihat, seperti rebus, kukus, atau bakar. Sebilangan kaedah pemprosesan kentang ini juga bagus untuk mengekalkan nilai pemakanan kentang.

2. Kue

Kek biasanya dibuat dari tepung, gula dan mentega. Campuran bahan ini menyebabkan banyak jenis kek tinggi kalori, tetapi rendah nutrien. Di samping itu, makan kek semasa diet sebenarnya boleh membuat anda lapar dan ingin makan lebih banyak.

Sekiranya anda masih mahu makan makanan manis semasa diet anda, coklat gelap boleh menjadi pilihan. Coklat jenis ini tidak hanya kaya dengan antioksidan, tetapi juga berguna untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

3. Ais krim

Ais krim sering menjadi pilihan makanan yang dimakan ketika cuaca panas, kerana rasanya yang enak dan menyegarkan. Sebenarnya, ais krim mempunyai kandungan gula dan kalori yang sangat tinggi.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan ais krim yang dibungkus dan menggantinya dengan membuat ais krim anda sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang lebih sihat dan semula jadi.

Tidak hanya rendah kalori, ais krim yang dibuat dengan yogurt dan buah juga dapat memberikan manfaat kesihatan yang baik.

4. Roti putih

Makan roti putih dengan jem memang boleh menjadi pilihan sarapan yang praktikal dan mengisi. Walau bagaimanapun, semasa diet, anda harus mengganti roti putih dengan oat atau roti gandum utuh yang lebih tinggi serat sehingga menjadikan anda kenyang lebih lama.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa diet rendah kalori dengan menu roti gandum dapat menurunkan lebih banyak lemak perut daripada diet dengan roti putih dan nasi putih.

5. Makanan yang siap dimakan

Makanan segera biasanya tinggi kalori, kolesterol dan garam, dan rendah nutrien. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, jenis makanan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Selain itu, pengambilan makanan segera yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko diabetes, penyakit jantung, dan kolesterol tinggi.

Oleh itu, agar program diet berjaya dan kesihatan tubuh terjaga, anda harus menghindari pengambilan makanan segera dan meningkatkan pengambilan makanan sihat yang mengandung nutrisi seimbang.

6. Makanan dengan gula tambahan

Produk makanan yang berlabel rendah lemak atau bebas lemak tidak selalu sihat. Ini kerana gula tambahan, seperti sukrosa, fruktosa, dan maltosa, sering ditambahkan untuk meningkatkan rasa makanan.

Pengambilan gula yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko diabetes, obesiti, dan penyakit jantung.

7. Minuman bungkusan

Minuman bergula yang dibungkus, seperti soda, kopi dalam tin, dan jus buah yang dibungkus, tinggi gula dan kalori. Sekiranya diminum secara berlebihan, minuman jenis ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan menambah berat badan.

Oleh itu, adalah lebih baik jika anda mengambil jus buah murni yang tidak ditambah gula. Selain lebih sihat, keperluan serat harian dapat dipenuhi.

Selain mengehadkan pelbagai jenis makanan dan minuman di atas, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk meningkatkan metabolisme badan dan menjadikan tubuh membakar lebih banyak kalori. Oleh itu, hasil diet dapat diperoleh dengan optimum.

Mencapai berat badan yang ideal tidak dapat diperoleh dengan cepat dan cepat. Konsistensi, disiplin, dan tentunya kesabaran diperlukan dalam melaksanakannya.

Namun, jika anda tidak berjaya mencapai berat badan ideal anda walaupun anda telah menjauhkan diri dari berbagai jenis makanan yang mesti dielakkan semasa menjalani diet seperti yang disebutkan di atas, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan rancangan diet yang sesuai dengan keadaan anda .