Adakah selamat mengambil paracetamol semasa hamil?

Ketika demam, Wanita hamil mungkin segera berfikir untuk melegakannya dengan parasetamol. Ini memang ubat yang paling biasa digunakan untuk mengurangkan demam. Bagaimanapun, sungguhar selamattidakminumparasetamol semasa mengandung?

Paracetamol atau asetaminofen adalah ubat penghilang rasa sakit dan pereda sakit yang biasa digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, sakit gigi, sakit otot, atau sakit sendi. Paracetamol juga merupakan ubat bebas yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Adakah ia selamat Paracetamol Dimakan oleh IbuHamil?

Pada dasarnya, pengambilan parasetamol semasa kehamilan agak selamat kerana tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa ubat ini boleh membahayakan janin, terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Walaupun parasetamol selamat diambil semasa mengandung, lebih baik jika wanita hamil terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik mereka. Doktor akan menentukan sama ada wanita hamil dibenarkan mengambil paracetamol berdasarkan keadaan kesihatan wanita hamil secara keseluruhan.

Terutama bagi wanita hamil pada trimester pertama, seboleh-bolehnya elakkan minum ubat ketika sakit, kecuali jika benar-benar diperlukan. Sebabnya ialah pengambilan ubat tertentu pada trimester pertama, termasuk ubat penahan sakit, dikhuatiri akan meningkatkan risiko keguguran.

Perkara yang perlu diberi perhatian SSebelum Mengambil Paracetamol

Selain berjumpa doktor terlebih dahulu, wanita hamil juga harus memperhatikan perkara berikut sebelum mengambil paracetamol:

1. BacaKandungan kafein dalam parasetamol

Penting bagi wanita hamil untuk melihat tahap kafein yang terdapat dalam produk ubat parasetamol yang dibeli. Jangan biarkan wanita hamil mengambil parasetamol dengan kandungan kafein yang tinggi, ya. Ini untuk mengurangkan risiko keguguran, bayi dengan berat lahir rendah, atau masalah kesihatan yang lain. Dos maksimum untuk wanita hamil ialah 200 mg sehari.

2. Ambil parasetamol dengan dos yang rendah

Pastikan juga wanita hamil hanya mengambil parasetamol dalam dos yang rendah dan dalam jangka masa yang singkat. Dos parasetamol yang selamat untuk dimakan oleh ibu hamil adalah maksimum 500 miligram sehari.

3. Basuh tangan anda

Sebelum mengendalikan ubat, wanita hamil perlu mencuci tangan terlebih dahulu untuk mengelakkan kemasukan kuman ke dalam badan.

Mengambil parasetamol semasa kehamilan pada dasarnya selamat, terutamanya jika usia kehamilan telah memasuki trimester kedua. Walaupun begitu, tetap berunding dengan pakar kandungan anda sebelum mengambil sebarang ubat. Selain lebih selamat, penyebab aduan yang dirasakan oleh wanita hamil juga dapat diketahui dan ditangani.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found