Hati-hati dengan Jangkitan Cacing Pita di Badan

Jangkitan cacing pita dapat dialami oleh siapa saja yang tinggal di persekitaran dengan sanitasi yang buruk atau sering memakan makanan yang tidak diproses dengan baik. Walaupun tergolong ringan, cacing pita dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Cacing pita rata dan mempunyai banyak ruas di sepanjang badannya. Cacing pita dewasa boleh mencapai panjang 25 meter dan boleh hidup hingga 30 tahun.

Makan makanan dan minuman yang mengandungi larva cacing pita atau telur dapat menyebabkan jangkitan cacing pita, misalnya pada daging sapi, daging babi, dan ikan yang belum dimasak.

Telur cacing pita yang memasuki sistem pencernaan dapat menetas dan menyebabkan jangkitan usus. Sementara itu, telur cacing pita yang keluar dari saluran pencernaan dapat memasuki tisu atau organ tubuh lain, memicu jangkitan dan membentuk kantung yang dipenuhi cacing di lokasi tersebut.

Gejala Jangkitan Cacing Pita

Jangkitan usus yang disebabkan oleh cacing pita biasanya ringan. Sebenarnya, orang yang dijangkiti kadang-kadang tidak merasakan sebarang gejala. Namun, ada beberapa gejala yang dapat muncul ketika anda mengalami jangkitan cacing pita di usus, termasuk:

 • Demam
 • Susah bernafas
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Sakit perut
 • Lemah
 • Hilang selera makan
 • Cirit-birit
 • Pengurangan berat
 • Masalah dalam penyerapan nutrien makanan

Gejala lain adalah munculnya benjolan atau sista, reaksi alergi, sawan, hingga koma jika jangkitan cacing pita telah merebak ke otak.

Langkah Diagnostik dan Cara Mengatasinya

Jangkitan yang disebabkan oleh cacing pita dewasa dapat dikenali dengan najis yang mengandungi telur atau bahagian tubuh cacing pita. Ciri-cirinya berwarna putih, bersaiz kecil seperti biji-bijian padi, dan kadang-kadang bergerak.

Untuk menentukan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan meninjau kawasan sekitar dubur untuk mengesan kehadiran telur cacing pita atau larva. Di samping itu, analisis tinja di makmal juga diperlukan untuk mengetahui punca jangkitan.

Pemeriksaan najis ini biasanya akan dilakukan 2-3 kali. Pemeriksaan sokongan lain yang juga dilakukan untuk mengesahkan jangkitan cacing pita adalah sinar-X, ultrasound, CT scan, MRI, dan ujian darah.

Penanganan jangkitan cacing pita umumnya dilakukan dengan memberi ubat cacing dalam penyediaan tablet oral. Ubat ini akan membasmi cacing pita yang kemudian akan dikeluarkan bersama dengan najis.

Sekiranya cacing pita besar, penghidapnya mungkin mengalami kekejangan perut semasa prosesnya. Setelah rawatan selesai, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan semula najis untuk memastikan cacing pita mati sepenuhnya.

Beberapa jenis ubat yang banyak digunakan dalam rawatan jangkitan cacing pita adalah: praziquantel, albendazole, dan niklosamida. Jenis ubat yang akan diberikan oleh doktor bergantung pada jenis dan lokasi jangkitan cacing pita di dalam badan.

Untuk jangkitan teruk atau cacing pita telah menyerang bahagian badan lain seperti otak, mata, dan hati, rawatan pembedahan diperlukan.

Mencegah Jangkitan cacing pita

Biasakan mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum memasak dan sebelum makan, dapat mengurangkan risiko jangkitan cacing pita. Selain itu, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mencegah jangkitan cacing pita, yaitu:

 • Bekukan daging sebelum diproses dan dimakan pada suhu -35 darjah celcius selama 24 jam untuk membunuh telur cacing pita.
 • Penggunaan daging dan ikan yang telah dimasak hingga masak dengan suhu minimum 65o
 • Basuh sayur-sayuran dan buah-buahan dan jika perlu, proseskan sayur-sayuran dengan mendidih dan masak sehingga masak.
 • Jaga kebersihan diri dan persekitaran dengan menerapkan gaya hidup yang bersih dan sihat.
 • Ambil ubat cacing cacing setiap tahun untuk mencegah jangkitan dan penyebaran cacing.

Jangkitan cacing pita secara amnya tidak menyebabkan gejala tertentu, oleh itu penghidapnya sering tidak menyedarinya. Sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan jangkitan cacing pita, berjumpa dengan doktor anda supaya dia dapat diperiksa untuk memastikan dan diberi rawatan yang sesuai.