10 Punca Menstruasi Lewat Yang Perlu Anda Ketahui

Haid yang lewat biasanya merupakan tanda awal kehamilan. Sebenarnya, keadaan ini tidak hanya dialami oleh orang yang sedang hamil. Tempoh yang tidak dijawab juga boleh menjadi gejala masalah kesihatan yang memerlukan perhatian perubatan.

Kitaran haid setiap wanita pada amnya berbeza. Walau bagaimanapun, kitaran normal adalah 21–35 hari, bermula dari hari haid terakhir. Anda boleh dikatakan mempunyai tempoh lewat jika anda tidak mempunyai tempoh selama 35 hari atau lebih.

Walaupun biasa, anda disarankan untuk tetap waspada, kerana terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan haid lewat.

Faktor-faktor yang menyebabkan haid lewat

Tempoh lewat tidak selalu menjadi tanda kehamilan. Terdapat faktor lain yang juga boleh menyebabkan keadaan ini, iaitu:

1. Tekanan

Apabila tertekan, pengeluaran hormon gonadotropin dan prestasi hipotalamus, bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid, akan terganggu. Inilah yang menjadikan kitaran haid lewat.

Sekiranya haid anda terganggu kerana tekanan, anda boleh mengatasinya dengan mencuba teknik relaksasi, melakukan sesuatu yang anda nikmati, atau mendengar muzik.

2. Kegemukan

Peningkatan berat badan boleh mencetuskan perubahan hormon pada wanita. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami haid.

Diet dan senaman akan disarankan oleh doktor anda sekiranya kegemukan adalah faktor penyebab anda lewat.

3. Berat badan

Haid lewat mungkin dialami oleh wanita yang mengalami gangguan makan, seperti anoreksia atau bulimia. Sekiranya berat badan terlalu rendah daripada berat badan yang ideal, fungsi badan akan terganggu dan ovulasi akan berhenti.

Mengubati gangguan makan dan menambah berat badan yang sihat dapat mengembalikan kitaran haid yang normal.

4. Tabiat merokok

Tabiat merokok boleh menyebabkan gangguan haid dan salah satunya adalah haid lewat. Ini berlaku kerana zat-zat dalam rokok, termasuk nikotin, dapat mempengaruhi hormon estrogen dan progesteron, yang berperanan dalam kitaran haid.

5. Prolaktin hormon yang berlebihan

Haid lewat boleh disebabkan oleh pengeluaran hormon prolaktin yang tidak normal. Hormon ini yang dihasilkan di kelenjar pituitari meningkat semasa menyusu, tetapi ia juga boleh berlaku kerana keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit buah pinggang, hipotiroidisme, dan tumor kelenjar hipofisis di otak.

Peningkatan hormon prolaktin ini dapat mempengaruhi prestasi hormon lain, iaitu estrogen dan progesteron yang berperanan dalam proses haid sehingga dapat mencetuskan haid lewat.

6. Kesan pil perancang keluarga

Pil kawalan kelahiran mengandungi hormon estrogen dan progestin yang dapat mencegah pembebasan telur. Agar kitaran haid anda kembali normal, anda boleh mengambil masa sehingga enam bulan setelah anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran.

Jenis kontrasepsi lain yang juga boleh menyebabkan kelewatan haid adalah implan KB dan suntikan KB.

7. PCOS (sindrom ovari polikistik)

PCOS adalah keadaan yang menyebabkan badan anda menghasilkan lebih banyak hormon androgen. Keadaan ini boleh menyebabkan haid tidak teratur atau bahkan menghentikannya.

Penyebab sebenar PCOS tidak diketahui, tetapi dianggap berkaitan dengan keadaan lain, seperti ketahanan insulin dan sindrom metabolik.

Sebagai tambahan kepada haid yang lewat, gejala PCOS lain adalah kulit berminyak atau jerawat, kenaikan berat badan secara tiba-tiba, dan tompok gelap muncul di kulit.

8. Penyakit kronik

Penyakit kronik, seperti diabetes dan penyakit seliak, boleh mempengaruhi kitaran haid. Gula darah yang tidak stabil berkait rapat dengan perubahan hormon. Oleh itu, diabetes yang tidak terkawal menjadikan haid tidak teratur.

Sementara itu, penyakit seliak menyebabkan keradangan yang boleh menyebabkan kerosakan pada usus kecil. Keadaan ini dapat mengelakkan tubuh menyerap nutrien penting, menyebabkan haid tertunda.

9. Gangguan tiroid

Kelenjar tiroid berfungsi mengatur metabolisme badan. Sekiranya hormon ini tidak berfungsi dengan baik, haid boleh terganggu. Kelenjar tiroid yang bermasalah dapat dikenali oleh gejala seperti keletihan, penurunan berat badan yang drastik, keguguran rambut, dan kepekaan terhadap suhu panas atau sejuk.

Namun, anda tidak perlu risau dan kerana gangguan tiroid dapat diatasi dengan ubat dan pembedahan. Menstruasi akan kembali normal setelah gangguan tiroid dirawat oleh doktor.

10. Menopaus awal

Menopaus awal berlaku apabila ovari berhenti berfungsi sebelum seorang wanita berusia 40 tahun. Menopaus awal menyebabkan pelepasan telur berhenti, yang juga dicirikan oleh gejala haid lewat, berpeluh malam, dan sukar tidur.

Walau bagaimanapun, jika anda berusia lebih dari 40 tahun dan menunjukkan gejala haid lewat, tempoh yang lebih lama, atau pendarahan selepas hubungan seks, anda harus segera berjumpa doktor. Ini boleh menjadi gejala polip serviks, polip endometrium, atau barah endometrium.

Sekiranya anda telah melewatkan haid selama lebih dari tiga tempoh berturut-turut dan ujian kehamilan adalah negatif, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan menentukan penyebab haid lewat anda dan menentukan rawatan mengikut keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found