Kenali 5 Punca Munculnya Bintik Coklat Sebelum Menstruasi

Tompok coklat sebelum haid adalah perkara biasa yang dialami oleh hampir setiap wanita. Namun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana bintik-bintik coklat juga boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit tertentu.

Tompok coklat atau bintik darah biasanya muncul pada awal atau akhir kitaran haid. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini normal dan tidak berbahaya.

Namun, jika bintik-bintik coklat keluar secara berterusan dan disertai dengan gejala lain, ini boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu.

Punca Bintik Coklat Sebelum Menstruasi

Terdapat beberapa sebab untuk munculnya bintik-bintik coklat sebelum haid, termasuk:

1. Tekanan

Tekanan boleh mengganggu tahap hormon dalam badan, termasuk hormon yang mempengaruhi kitaran haid. Ini boleh menyebabkan munculnya bintik-bintik coklat sebelum memasuki haid.

2. Kehamilan

Tompok coklat sebelum haid juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Secara amnya, bintik-bintik coklat keluar pada trimester pertama kehamilan dan paling kerap berlaku pada kehamilan 6-7 minggu.

Namun, jika penampilan bintik-bintik coklat disertai dengan kekejangan perut atau darah yang keluar lebih banyak daripada haid biasa, ini boleh menjadi tanda keguguran.

3. Perimenopause

Tompok coklat sebelum haid juga dapat muncul semasa peralihan ke menopaus, iaitu sekitar usia 40 tahun ke atas. Ini boleh berlaku kerana penurunan jumlah hormon estrogen yang juga mempengaruhi kitaran haid.

4. Kesan sampingan kontraseptif

Penggunaan pil kawalan kelahiran juga diketahui mencetuskan penampilan bintik-bintik coklat yang tidak teratur. Sebagai tambahan kepada pil kawalan kelahiran, kontraseptif lain yang juga boleh mencetuskan bintik coklat adalah IUD atau kawalan kelahiran spiral.

5. Jangkitan

Jangkitan pada organ wanita, seperti penyakit kelamin, jangkitan yis, atau jangkitan HPV, boleh menyebabkan bintik-bintik coklat muncul sebelum haid.

Bukan hanya itu, biasanya keadaan ini juga disertai dengan gejala lain, seperti gatal atau sakit pada faraj, sakit selepas hubungan seksual, dan bau yang tidak menyenangkan dari faraj.

Perkara yang Perlu Diperhatikan dari Penampilan Titik Coklat Sebelum Menstruasi

Walaupun bukan keadaan yang membahayakan tubuh, lebih baik anda berjumpa doktor sekiranya anda mengalami bintik coklat sebelum haid. Lebih-lebih lagi, jika keadaan disertai dengan gejala lain, seperti sakit atau gatal dan pendarahan berlaku selepas hubungan seks.

Di samping itu, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko bintik coklat muncul sebelum haid, termasuk:

  • Mengekalkan berat badan
  • Elakkan tekanan
  • Mengubah kontraseptif atau mengambil pil kawalan kelahiran seperti yang disyorkan
  • Lakukan Pap smear biasa

Di samping itu, anda juga dapat memperhatikan setiap kali anda mempunyai bintik-bintik coklat sebelum haid anda muncul. Perhatikan juga jika ada gejala lain yang menyertai kehadiran bintik-bintik ini atau perubahan warna bintik-bintik tersebut.

Sekiranya terdapat aduan lain yang menyertai penampilan bintik-bintik coklat sebelum haid, anda harus berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat ditentukan dan diberi rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found