Bintik Merah pada Kulit Boleh Disebabkan oleh 10 Penyakit Berikut

Tompok-tompok merah pada kulit biasanya ringan dan sering hilang dengan sendirinya. Namun, Anda tidak boleh memandang ringan keadaan ini, kerana bintik-bintik merah yang muncul juga dapat menjadi gejala keadaan perubatan tertentu dan perlu segera dirawat.

Tompok-tompok merah pada kulit boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti jangkitan, kerengsaan, dan alergi. Sebilangan besar bintik merah hilang secara semula jadi dan tidak berbahaya, tetapi ada yang memerlukan rawatan perubatan oleh doktor.

Agar dapat dirawat dengan baik, perlu mengetahui terlebih dahulu penyebab munculnya bintik-bintik merah pada kulit.

Pelbagai Punca Bintik Merah pada Kulit

Kemunculan bintik-bintik merah pada kulit boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, iaitu:

1. Bisul

Bisul adalah jangkitan kulit pada folikel rambut atau kelenjar minyak yang disebabkan oleh bakteria Stapylocockita. Gejala awal penyakit ini adalah munculnya bintik-bintik merah pada kulit dan benjolan lembut di kawasan yang dijangkiti.

Selepas 4-7 hari, benjolan akan menjadi putih dan membentuk nanah di bawah kulit. Bisul lebih kerap terjadi pada orang yang tidak menjaga kebersihan badan mereka, mempunyai sistem imun yang lemah, dan menderita diabetes.

2. Impetigo

Tompok-tompok merah pada kulit juga boleh disebabkan oleh impetigo. Keadaan ini berlaku kerana jangkitan bakteria Staphylococcus aureus. Impetigo dicirikan oleh luka atau bintik merah yang dapat muncul di mana sahaja, termasuk kulit di sekitar hidung, mulut, tangan, dan kaki.

Selepas beberapa hari, luka akan pecah dan mengeluarkan cecair kuning yang boleh kering dan berkerak. Impetigo dapat dirawat dengan menggunakan krim pada kulit atau mengambil tablet antibiotik yang diresepkan oleh doktor.

3. Selulitis

Selulitis boleh menyebabkan bintik merah pada kulit, bengkak, sakit, dan nanah. Keadaan ini paling kerap muncul di kaki, tetapi tidak menolak hampir semua bahagian badan.

Selulitis perlu segera dirawat kerana jangkitan yang berlaku dapat menyebar dengan cepat ke seluruh badan dan mengancam nyawa.

4. Jerawat

Terdapat pelbagai faktor yang boleh mencetuskan penampilan jerawat, mulai dari faktor hormon, genetik, hingga penggunaan kosmetik yang tidak sesuai. Keterukan jerawat yang timbul boleh ringan, sederhana, hingga parah.

Jerawat ringan pada mulanya boleh muncul sebagai bintik hitam atau putih, sementara jerawat yang teruk boleh menyebabkan bintik merah, nanah dan menyebabkan tisu parut terbentuk.

Untuk merawat jerawat, anda boleh menggunakan ubat topikal atau oral, seperti benzoil peroksida, retinoid, dan antibiotik. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan ubat ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

5. Furunkulosis

Furunculosis adalah jangkitan bakteria pada kulit yang dicirikan oleh nanah dan benjolan yang menyakitkan. Benjolan ini juga dikenali sebagai furuncles. Furuncles biasanya muncul di kulit leher, ketiak, paha, atau punggung.

6. Carbuncle

CarbuncleIni adalah bintik-bintik merah yang penuh nanah pada kulit yang berkumpul di bawah kulit. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus aureus pada permukaan kulit.

Carbuncle Selalunya muncul di bahagian belakang leher atau di sisi paha. Bintik-bintik merah yang muncul dapat pecah, mengeluarkan nanah, dan membentuk bisul pada kulit. Selain bintik merah, gejala yang menyertainya karbuncle demam, keletihan, dan sakit.

7. Folliculitis

Folliculitis adalah keradangan folikel rambut yang disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat. Keadaan ini biasanya kelihatan seperti bintik-bintik merah pada kulit atau menyerupai jerawat putih di sekitar folikel rambut.

Folliculitis bukanlah keadaan yang berbahaya, tetapi boleh gatal, sakit, dan tidak selesa. Folikulitis ringan biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi disyorkan agar anda berjumpa dengan doktor anda sekiranya keradangan tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko munculnya bintik-bintik merah pada kulit akibat folikulitis, yang sering memakai pakaian ketat, kebiasaan mencukur misai atau janggut dengan kerap, dan merendam di dalam tab mandi panas yang tidak dijaga kebersihannya.

8. Cacar air

Cacar air dicirikan oleh bintik-bintik merah pada kulit yang merebak ke mana sahaja di badan. Tompok-tompok merah ini mengandungi cecair jernih yang boleh melepuh dan pecah. Sekiranya bintik merah pecah atau terkelupas, bintik-bintik baru mungkin muncul.

Penyakit yang disebabkan oleh virus ini boleh menyerang kanak-kanak kecil dan juga orang dewasa dan sangat mudah berjangkit. Sebenarnya, berada di bilik yang sama dengan penghidap cacar air memungkinkan seseorang dijangkiti. Begitu juga jika anda menyentuh barang yang dijangkiti nanah dari cacar air.

9. Dermatitis

Dermatitis adalah keradangan yang ditandai dengan bintik-bintik merah pada kulit, kelihatan kering, dan terasa gatal. Keadaan ini boleh menjadi ringan hingga serius. Dermatitis yang serius boleh mengakibatkan pembentukan kerak atau lepuh yang dipenuhi dengan cecair.

Penyebab dermatitis adalah gangguan sistem imun, hubungan langsung dengan objek yang terdedah kepada virus dermatitis, alergi, atau faktor genetik. Gatal dan luka akibat calar atau terkena bakteria yang menyebabkan dermatitis juga boleh menyebabkan bintik merah pada kulit dan nanah.

10. Kudis

Tungau kecil yang memasuki kulit boleh mencetuskan penampilan kudis. Keadaan ini dicirikan oleh bintik-bintik merah pada kulit yang terasa gatal. Tompok-tompok merah ini boleh menjadi lepuh dan nanah apabila dijangkiti bakteria.

Tungau kudis dapat disebarkan melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti, tidur di tempat tidur yang sama, atau berkongsi tuala, pakaian, dan barang-barang peribadi lain.

Kudis adalah penyakit yang sangat berjangkit. Oleh itu, doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan untuk semua kumpulan orang atau keluarga yang sering bersentuhan dengan penderita kudis.

Pelbagai penyakit yang menyebabkan bintik-bintik merah pada kulit perlu segera diubati agar tidak menyebabkan kerosakan pada kulit dan merebak kepada orang lain.

Sekiranya anda mengalami bintik-bintik merah pada kulit atau terdapat aduan yang disyaki merupakan gejala beberapa penyakit di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found