8 Fakta mengenai Payudara yang Penting untuk Tahu

Terdapat pelbagai fakta mengenai payudara yang mungkin tidak diketahui oleh ramai wanita. Contohnya, ukuran payudara kiri dan kanan boleh berbeza, bahkan ukuran payudara boleh berubah setiap bulan. Ayuh, cari fakta menarik lain mengenai payudara.

Payudara adalah bahagian tubuh yang berfungsi menghasilkan susu dan meningkatkan rangsangan seksual. Organ tubuh ini terbentuk dari kumpulan tisu, kelenjar, saraf, dan saluran darah. Bukan hanya fungsinya, terdapat beberapa fakta lain mengenai payudara yang perlu anda ketahui.

Fakta Payudara

Terdapat sekurang-kurangnya lapan fakta mengenai payudara yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Pertumbuhan payudara berbeza-beza

Pertumbuhan payudara pada setiap wanita pada amnya berbeza. Walau bagaimanapun, organ ini mula berkembang pada masa baligh, iaitu pada usia 8-13 tahun.

Pertumbuhan payudara dipicu oleh rangkaian hormon pertumbuhan dan hormon estrogen yang semakin meningkat. Namun, payudara boleh kendur seiring bertambahnya usia.

2. Ukuran payudara kiri dan kanan tidak sama

Ukuran payudara boleh berbeza antara sisi kiri dan kanan. Keadaan ini biasanya berlaku pada fasa pertumbuhan payudara apabila satu payudara berkembang lebih cepat.

Namun, jika ukuran kedua payudara dirasakan sangat berbeza atau disertai dengan gejala tertentu, seperti sakit atau benjolan muncul, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui penyebab dan langkah rawatan yang perlu diambil.

3. Penyusuan susu ibu dapat menurunkan risiko barah payudara

Proses penyusuan atau penyusuan susu ibu diketahui dapat mengurangkan risiko barah payudara pada wanita. Ini kerana penyusuan susu ibu dapat mencegah penyumbatan pada kelenjar payudara dan menghilangkan sel yang berpotensi menjadi barah payudara.

4. Kanser payudara juga boleh menyerang lelaki

Bukan hanya pada wanita, lelaki juga boleh mendapat barah payudara. Walaupun penyebabnya masih belum jelas, ada beberapa perkara yang dianggap menyebabkan barah payudara pada lelaki, iaitu kegemukan, usia lebih dari 60 tahun, dan riwayat keluarga barah payudara.

5. Penyusuan susu ibu dapat memberi rangsangan kepada wanita

Pada masa penyusuan, beberapa wanita dapat merasa terangsang. Keadaan ini adalah tindak balas semula jadi terhadap hormon aktif prolaktin dan oksitosin semasa menyusu.

Prolaktin hormon yang menghasilkan susu dapat memberikan rasa relaks pada ibu yang menyusu. Sementara itu, hormon oksitosin dapat mencetuskan pengecutan pada tisu payudara dan memberikan sensasi kesemutan sebelum susu dikeluarkan.

6. Ukuran payudara boleh berubah setiap bulan

Anda mungkin merasakan payudara penuh dan sakit sebelum atau semasa haid. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan beberapa tahap hormon semasa kitaran haid. Ini juga menyebabkan saiz payudara berubah setiap bulan.

7. Tidak semua ketulan adalah barah payudara

Tidak semua benjolan di payudara adalah barah payudara. Kira-kira 80-85 peratus benjolan di payudara adalah jinak dan tidak barah. Namun, jika anda merasa benjolan itu tidak normal, menyakitkan, dan agak mengganggu, segera berjumpa doktor.

8. Merokok boleh membuatkan payudara kendur

Selain proses penuaan dan kehamilan, merokok juga dianggap membuat payudara kendur. Ini berlaku kerana bahan berbahaya yang terdapat dalam rokok dapat merosakkan protein yang diperlukan untuk mengekalkan ketegasan payudara.

Payudara untuk wanita adalah bahagian penting badan. Oleh itu, sentiasa menjaga kesihatan dan kecantikan payudara dengan menjauhkan diri dari pelbagai perkara yang boleh memberi kesan buruk pada payudara.

Anda juga disarankan untuk selalu berkonsultasi dengan doktor dan melakukan pemeriksaan sendiri payudara sebagai usaha untuk mengesan masalah kesihatan pada payudara lebih awal. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai perkara lain mengenai payudara dan rawatannya.