Kanser rahim - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser rahim atau barah rahim adalah tumor malignan yang tumbuh di rahim rahim. Kanser rahim paling kerap berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus atau berumur 50 tahun ke atas.

Kanser rahim bermula apabila sel yang sihat di rahim tumbuh dengan tidak terkawal dan membentuk tumor atau benjolan. Tumor ini boleh menjadi jinak atau ganas. Pada barah rahim, tumor boleh membesar dan merebak ke organ lain.

Gejala Kanser Rahim

Gejala awal yang paling biasa pada pesakit dengan barah rahimatau barah rahim adalah pendarahan yang tidak normal melalui faraj, yang berlaku di luar kitaran haid atau selepas menopaus. Namun, tidak semua pendarahan selepas menopaus disebabkan oleh barah rahim. Yang pasti, pemeriksaan oleh doktor diperlukan.

Segera berjumpa doktor jika pendarahan selepas menopaus berlangsung lebih dari dua minggu, terutama jika disertai dengan gejala kekurangan darah, seperti keletihan, sakit kepala, dan sesak nafas yang berulang kali.

Punca Kanser Rahim

Punca barah rahim tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko barah rahim, termasuk:

  • Lebih 50 tahun.
  • Menghidap diabetes.
  • Berat badan berlebihan.
  • Memulakan haid terlalu awal atau menopaus terlalu lewat.
  • Menggunakan hormon estrogen, baik semasa terapi penggantian hormon pascamenopause atau sebagai kontrasepsi.

Rawatan Kanser Rahim

Kaedah yang paling biasa untuk merawat barah rahim adalah histerektomi atau pembedahan membuang rahim. Histerektomi boleh digabungkan dengan radioterapi dan kemoterapi untuk memaksimumkan rawatan. Rawatan untuk barah rahim boleh dilakukan oleh pakar kandungan, pakar ginekologi, ahli onkologi.

Harap maklum, pesakit yang telah menjalani rawatan histerektomi tidak lagi dapat mempunyai anak. Bagi pesakit yang masih ingin mempunyai anak, doktor boleh memberikan ubat kawalan hormon untuk merawat barah rahim.

Pencegahan Kanser Rahim

Kanser rahim tidak dapat dicegah, tetapi risiko terkena barah rahim dapat dikurangkan dengan melakukan perkara berikut:

  • Kawal kadar gula dalam darah.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Menggunakan pil kawalan kelahiran gabungan, bukan hanya estrogen.