Ketahui beberapa pilihan ubat sakit gigi untuk rongga

Sakit gigi boleh menyakitkan sehingga anda tidak boleh makan, tidur, atau bergerak. Tetapi jangan risau, ada beberapa ubat yang boleh anda ambil, tentu saja, dengan dos yang mengikut cadangan doktor.

Sakit gigi boleh menyerang sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh penumpukan bakteria, kerana jarang membersihkan gigi. Bakteria ini akan merosakkan gigi, menyebabkan rongga, dan mengganggu saraf di akar gigi.

Pelbagai Pilihan Perubatan Sakit Gigi Berlubang

Rasa sakit dari rongga sangat tidak tertahankan sehingga anda tidak dapat mengunyah makanan anda, dan kadang-kadang sukar untuk bercakap. Sakit gigi juga boleh menyebabkan gusi dan pipi bengkak, malah demam. sekarangUntuk melegakannya, terdapat beberapa pilihan untuk rongga yang sering digunakan:

Parcetamol

Selain dapat mengurangkan demam, parasetamol juga berguna untuk menghilangkan rasa sakit kerana keadaan tertentu, termasuk rongga.

Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang berkesan untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan dari rongga. Anda boleh mendapatkan ubat ini dalam pelbagai bentuk, seperti kapsul, tablet kunyah, titisan topikal.

Asid Mefenamic

Selain ibuprofen, asid mefenamat juga termasuk dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid yang sering diberikan oleh doktor untuk mengurangkan rasa sakit pada rongga. Asid Mefenamic berfungsi dengan menghalang pengeluaran prostaglandin, sehingga mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, antibiotik mungkin diperlukan. Ubat ini biasanya akan diresepkan oleh doktor jika rongga disertai dengan jangkitan. Terutama jika terdapat pembengkakan gusi, muka, atau sehingga demam timbul.

Sakit gigi biasanya berlaku kerana kebersihan gigi yang buruk. Oleh itu, jaga kebersihan gigi dan mulut dengan rajin menggosok gigi menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida, berkumur dengan ubat kumur, serta pemeriksaan gigi secara berkala, sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan.

Jaga gigi anda mulai sekarang, jangan tunggu berlubang. Sekiranya anda sudah mengalami rongga sakit gigi, jangan biarkan terlalu lama tanpa rawatan. Segera kunjungi doktor gigi untuk diberi ubat untuk rongga dan penjagaan gigi yang betul, sesuai dengan keadaan anda.