Pelbagai Khasiat Air Mawar untuk Muka

Aterdapat pelbagai faedahair mawar untuk wajah, bermula dari pelembap kulit, melegakan kegatalan, untuk mencegah penuaan pramatang. Air mawar adalah air yang dihasilkan dengan menyuling kelopak mawar. Air ini banyak digunakan untuk merawat kecantikan kulit, terutamanya kulit wajah.

Air mawar telah digunakan secara tradisional selama ribuan tahun di Iran sebagai bahan mentah untuk produk kecantikan, wangian, serta bahan makanan dan minuman. Bukan hanya itu, air mawar juga dianggap memberi kesan yang menenangkan kerana aromanya yang menyegarkan.

Kelebihan Air Mawar untuk Kecantikan

Berdasarkan hasil beberapa penyelidikan kesihatan, air mawar mengandungi sebatian fenolik, yang merupakan bahan aktif yang merupakan antioksidan. Air mawar juga diketahui mempunyai kesan antibakteri, antiseptik, dan antivirus, serta dapat mengurangi keradangan, menghilangkan rasa sakit, dan menghambat pertumbuhan sel-sel barah.

Kandungan ramuan ini menjadikan air mawar mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan dan kecantikan. Jika digunakan pada wajah, air mawar mempunyai sifat berikut:

1. Melembapkan kulit wajah

Salah satu kelebihan air mawar untuk wajah adalah melembapkan kulit. Air mawar mengandungi pelembap semula jadi dan antioksidan yang dapat mencegah kulit kering.

Agar kulit tidak kering dan kusam dan selalu kelihatan segar, air mawar dapat digunakan sebagai toner atau pencuci muka semula jadi. Anda juga boleh menyemburkan air mawar di bahagian lain badan anda, seperti tangan dan kaki anda.

2. Menghambat penuaan pramatang

Satu kajian menunjukkan bahawa air mawar dapat menghambat penuaan dini dengan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan pada wajah. Ini berkat sifat antioksidan dan pelembap air mawar.

Selain itu, kesan antioksidan air mawar juga dianggap dapat menangkal radikal bebas dan menghalang kerosakan kulit yang dapat menjadikan usia kulit lebih cepat dan berkedut.

Walau bagaimanapun, kajian klinikal yang mengkaji faedah air mawar untuk penuaan pramatang wajah masih terhad. Oleh itu, keberkesanan air mawar untuk menghalang penuaan pramatang masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Melegakan keradangan pada kulit

Ekstrak mawar mengandungi polifenol dan flavonoid yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Kandungan dalam air mawar diketahui dapat mengurangi keradangan pada kulit, sehingga dianggap dapat menghilangkan gejala eksim dan rosacea.

Untuk menggunakannya, anda boleh menggunakan kapas yang telah ditutup dengan air mawar di kawasan kulit yang bermasalah.

4. Mengurangkan jerawat

Sebilangan besar produk kecantikan kulit mempunyai pH tinggi (alkali) yang boleh menyebabkan masalah kulit, seperti jerawat, psoriasis, atau kedutan. sekarang, air mawar mempunyai pH yang sedikit berasid, sehingga dapat mengembalikan keseimbangan pH kulit.

Air mawar juga mengandungi sifat antiseptik dan antibakteria yang dapat menghambat pertumbuhan bakteria penyebab jerawat.

Untuk merasakan faedah ini, gunakan air mawar sebagai toner pada waktu pagi dan petang, terutamanya selepas membersihkan wajah. Caranya, basahi kain kapas dengan air mawar dan kemudian lap ke seluruh wajah.

5. Mengatasi mata yang letih

Air mawar juga dapat membantu mengatasi sejumlah keluhan mata, dan salah satunya adalah mata yang letih. Anda hanya perlu memampatkan mata dengan kapas yang telah dibasahi dengan air mawar, kemudian biarkan selama 20 minit.

Untuk hasil maksimum, air mawar harus digunakan secara berkala. Untuk mendapatkan air mawar, anda boleh membelinya di kedai kecantikan atau membelinya secara dalam talian di talian. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari produk air mawar, Anda boleh beli toner air mawar di sejumlah jalan keluar kecantikan.

Secara amnya, air mawar selamat digunakan pada kulit wajah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit sensitif atau alah kepada bahan-bahan dalam air mawar, anda harus mengelakkannya atau berjumpa doktor sebelum menggunakan air mawar untuk wajah anda.

Pastikan juga menggunakan produk air mawar mengikut arahan pada label pembungkusan produk. Sekiranya terdapat keluhan pada kulit setelah menggunakan air mawar, hentikan menggunakannya dan berjumpa doktor.