Obesiti - Gejala, sebab dan rawatan

Obesiti adalah keadaan kronik kerana pengumpulan lemak di dalam badan sangat tinggi. Obesiti berlaku kerana pengambilan kalori lebih daripada aktiviti membakar kalori, sehingga kelebihan kalori terkumpul dalam bentuk lemak. Sekiranya keadaan ini berlaku dalam jangka masa yang lama, ia akan menambahkan berat badan kepada kegemukan.

Masalah kegemukan semakin meningkat di dunia. Ini adalah cabaran besar dalam mencegah pertumbuhan penyakit kronik di dunia. Obesiti juga dipicu oleh pertumbuhan industri dan ekonomi, serta perubahan gaya hidup, peningkatan pengambilan nutrien dari makanan yang diproses, atau diet berkalori tinggi.

Berdasarkan data WHO pada tahun 2016, kira-kira 650 juta orang dewasa gemuk, sementara 340 juta kanak-kanak dan remaja berusia 5 hingga 19 tahun mempunyai berat badan berlebihan. Di Indonesia saja, pada tahun 2010, dianggarkan 23% orang dewasa mengalami kegemukan, dan wanita mengalaminya lebih banyak daripada lelaki.

Masalah kegemukan dikaitkan dengan peningkatan jumlah kematian akibat penyakit jantung dan saluran darah, diabetes, dan beberapa barah. Jumlah kematian pesakit gemuk yang disertai oleh sejumlah penyakit ini lebih banyak daripada pesakit dengan berat badan normal.

Punca Obesiti

Obesiti berlaku apabila seseorang mengambil makanan dan minuman berkalori tinggi tanpa melakukan aktiviti fizikal untuk membakar lebih banyak kalori tersebut. Kalori yang tidak digunakan kemudian diubah menjadi lemak di dalam badan, sehingga menjadikan seseorang bertambah berat badan dan akhirnya menjadi gemuk. Faktor lain yang menyebabkan kegemukan adalah:

  • Faktor keturunan atau genetik
  • Kesan sampingan ubat
  • Kehamilan
  • Kurang tidur
  • Semakin meningkat usia
  • Penyakit tertentu atau masalah perubatan

Diagnosis Obesiti

Seorang dewasa dinyatakan gemuk, jika indeks jisim badan (BMI) lebih dari 25. Pengiraan diperoleh dengan membandingkan berat badan dengan tinggi badan. Nilai BMI ini digunakan untuk menentukan berat badan seseorang adalah normal, di bawah atau berat badan berlebihan, hingga kegemukan.

Rawatan kegemukan bertujuan untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang normal dan sihat. Untuk mencapai tujuan ini, perlu melakukan perubahan pada diet, melakukan beberapa cara untuk menahan nafsu makan, dan meningkatkan aktiviti fizikal. Di samping itu, terdapat beberapa kaedah rawatan lain untuk merawat kegemukan, seperti:

  • Mengambil ubat penurunan berat badan
  • Ikut kaunseling dankumpulan sokongan untuk mengatasi masalah psikologi yang berkaitan dengan berat badan.
  • Menjalani pembedahan bariatrik untuk merawat obesiti pesakit.

Menurunkan berat badan, walaupun dalam jumlah kecil, dan menjaga agar tetap stabil dapat mengurangkan risiko seseorang mengalami komplikasi yang berkaitan dengan kegemukan. Selain cara ini, penurunan berat badan juga dapat dilakukan dengan cara tradisional.

Komplikasi Obesiti

Pengumpulan lemak badan ini meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, seperti penyakit jantung, diabetes, atau hipertensi. Kegemukan juga boleh menyebabkan kualiti hidup terjejas dan masalah psikologi, seperti kurangnya keyakinan diri terhadap kemurungan.