Cara merawat kutu air yang degil dan mencegahnya kembali

Ketika musim hujan tiba, tidak jarang kaki menjadi lembap kerana jalan berlumpur dan air masuk di antara kasut. Keadaan seperti ini dapat meningkatkan risiko terkena kutu air. Ketahui cara merawat kutu air sehingga tidak lagi mengganggu penampilan dan aktiviti harian anda.

Kutu air adalah keadaan di mana membran putih muncul di antara jari kaki yang biasanya disebabkan oleh jamur kulit. Kaki yang lembap atau hangat adalah lokasi kegemaran kulat tumbuh. Itulah sebabnya risiko kutu air meningkat pada musim hujan. Sekiranya anda mempunyai kutu air, anda akan merasa gatal dan sakit di antara jari kaki. Kulit yang dijangkiti juga menjadi retak dan mengelupas.

Pelbagai Cara Merawat Kutu air

Kutu air yang mendarat di kaki anda tentu akan mengganggu aktiviti kerana gatal dan ketidakselesaan yang ditimbulkannya. Ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk merawat kutu air yang degil, dari merendam kaki hingga menggunakan ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya keadaan anda masih agak ringan, biasanya untuk merawat kutu air, doktor akan mengesyorkan penggunaan salap antijamur. Untuk mengeringkan lepuh dan kulit yang berisi air, anda boleh mencuba merendam kaki anda dengan air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka atau garam laut.

Sekiranya keadaan kutu air yang anda alami teruk atau kutu air tidak hilang setelah menggunakan salap, biasanya doktor akan memberi anda jenis ubat yang lebih kuat untuk digunakan pada kutu air, serta antijamur dalam bentuk minum ubat.

Petua Mencegah kutu Air Akan Datang Kembali

Walaupun sudah hilang, kutu air masih berpotensi untuk kembali, terutama dalam keadaan kaki yang sering lembap. Potensi kutu air untuk kembali akan lebih besar, jika anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga. Untuk mengelakkan kutu air kembali, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Menjaga kebersihan kaki

  Basuh kaki yang dijangkiti kutu air sehingga bersih, kemudian keringkan perlahan-lahan hingga kering sepenuhnya.

 • Tukar stoking dengan kerap

  Tukar stoking anda setiap hari, jangan gunakan stoking yang sama selama beberapa hari. Bukan hanya kaus kaki, kasut yang anda juga perlu ganti.

 • Gunakan kasut yang diperbuat daripada bahan semula jadi

  Bantu kaki anda bernafas dengan memakai kasut yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti kulit dan memakai stoking kapas.

 • Jangan gunakan pelembap pada kaki anda

  Kulat seperti kawasan lembap, jadi jangan gunakan pelembap pada kaki jika anda ingin memakai kasut.

 • Gunakan serbuk pada kaki supaya tidak lembap

  Gunakan serbuk atau talc pada kaki untuk mengelakkan peluh yang menyebabkan kelembapan di antara kaki.

 • Gunakan kasut semasa bersenam

  Sekiranya anda melakukan aktiviti, seperti pergi ke gim atau berenang, cuba jangan berkaki ayam di bilik mandi atau bilik persalinan. Lantai yang telah terkontaminasi dengan kutu air dapat membuat jamur melekat di kaki.

Terdapat pelbagai cara untuk merawat kutu air yang boleh dilakukan. Tidak kurang pentingnya adalah mencegah kutu air kembali, dengan menjaga tahap kebersihan dan kelembapan kaki. Dapatkan nasihat doktor, sekiranya keadaan kutu air semakin teruk dan penggunaan ubat topikal tidak berjaya menghilangkan kutu air.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found