Mengenali Herpes di Bibir dan Mulut dan Cara Mengatasinya

Herpes di bibir dan mulut boleh dicirikan oleh kemunculan luka seperti sariawan di bibir atau mulut. Kenali gejala herpes, sehingga anda dapat menanganinya dengan tepat.

Herpes di bibir dan mulut juga dikenali sebagai herpes labialis atau herpes oral. Sama seperti herpes genital, keadaan ini disebabkan oleh jangkitan pada virus herpes simplex jenis 1. Virus ini dapat menjangkiti sesiapa sahaja dengan mudah. Menggunakan peralatan makan, balsem bibir atau berciuman dengan penghidap herpes, akan berisiko dijangkiti penyakit ini.

Gejala Herpes di Bibir dan Mulut

Gejala herpes di bibir dan mulut biasanya muncul dalam 1-3 minggu setelah dijangkiti virus (tempoh inkubasi virus). Gejala bervariasi, tetapi sebilangan orang mengalami serangan pertama kali virus menyerang.

Gejala herpes di bibir dan mulut juga dicirikan oleh:

  • Sensasi gatal dan kesemutan di kawasan yang dijangkiti
  • Lepuh atau lepuh kecil di bibir dan kawasan sekitarnya. Lepuh ini boleh pecah dan kering dalam masa 6 hari.
  • Dalam beberapa kes, luka boleh merebak ke gusi, lidah, atap mulut, dan bahagian dalam pipi.
  • Pada sesetengah orang, herpes oral boleh mencetuskan gejala lain, seperti sakit otot, demam, sakit kepala, keletihan, kelenjar getah bening, dan sakit ketika menelan.

Herpes di bibir dapat disembuhkan tetapi virus herpes tidak dapat hilang sepenuhnya. Setelah simptom jangkitan hilang, virus ini akan tinggal di tisu saraf tunjang, dalam keadaan tidur atau tidak aktif dan boleh mengaktifkan semula atau berulang pada bila-bila masa anda berada dalam keadaan tertekan atau mengalami kecederaan fizikal.

Cara Mengatasi Herpes di Bibir dan Mulut

Sekiranya anda mengalami simptom herpes di sekitar bibir dan mulut, disarankan berjumpa doktor. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian makmal untuk mengesahkannya.

Sekiranya dari hasil pemeriksaan anda terbukti bahawa anda mempunyai herpes di mulut dan bibir, doktor akan memberikan rawatan dalam bentuk anti-virus, seperti: acyclovir, famciclovir, atau valacyclovir. Memberi ubat jenis ini berguna untuk melegakan simptom dan membantu mengurangkan risiko penyebaran dari penghidap kepada orang lain.

Selain memberikan ubat ini, ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk menghilangkan gejala yang muncul, seperti:

  • Menjaga kebersihan bibir dan mulut.
  • Kompres kawasan yang cedera dengan kompres sejuk atau suam untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul.
  • Elakkan pengambilan minuman panas, pedas, masam dan makanan masin untuk beberapa waktu.
  • Ambil ubat sakit.

Herpes tidak dapat disembuhkan, jadi penting untuk mengetahui cara meminimumkan penularan. Anda dinasihatkan untuk tidak menggunakan gelas, alat makan, solekan, balsem bibir bersama-sama, kerana benda-benda ini dapat menjadi media penularan virus herpes. Selain itu, disarankan untuk berhati-hati dalam kegiatan seks oral, kerana dapat menyebabkan virus herpes merebak di bibir dan mulut.

Walaupun semua usia mempunyai kemungkinan terkena herpes di bibir dan mulut, kanak-kanak lebih berisiko dijangkiti, terutama jika terdapat hubungan langsung dengan orang dewasa yang menderita herpes. Segera berjumpa doktor, sekiranya anda mengesyaki anda mempunyai herpes di bibir dan mulut, untuk mendapatkan rawatan yang tepat.