Lihat pelbagai faedah cahaya matahari pagi

Terdapat pelbagai faedah cahaya matahari pagi untuk kesihatan. Bukan hanya bayi, orang dari semua peringkat usia boleh mendapat manfaat daripada pendedahan cahaya matahari pagi.

Cadangan berjemur di pagi hari, misalnya ketika bersenam atau hanya duduk di teras rumah, bukan tanpa alasan. Selain meningkatkan pengeluaran vitamin D di dalam badan, terdapat pelbagai manfaat pendedahan cahaya matahari pagi untuk kesihatan anda.

Pelbagai Khasiat Pagi Matahari

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang anda dapat dari berjemur pada waktu pagi:

1. Meningkatkan penghasilan vitamin D

Pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi akan merangsang pengeluaran vitamin D dalam badan. Vitamin D diperlukan untuk meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus dalam usus, sehingga dapat menguatkan tulang, gigi, dan otot.

Bukan hanya itu, vitamin D juga dapat membantu mencegah pelbagai penyakit, seperti riket, osteoporosis, darah tinggi, diabetes jenis 1 dan 2, dan diabetes. sklerosis berbilang.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Cahaya matahari dapat meningkatkan sistem imun. Apabila terkena cahaya matahari, tubuh akan menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang berfungsi sebagai pelindung badan. Sel darah putih memainkan peranan penting dalam memerangi pelbagai penyebab berjangkit.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi dapat merangsang pengeluaran hormon melatonin di dalam badan. Melatonin adalah hormon yang berperanan mengatur kitaran tidur. Sekiranya tahap melatonin dalam darah rendah, kitaran tidur anda boleh terganggu.

4. Mengatasi penyakit kulit

Mendapatkan cahaya matahari pada waktu pagi juga dipercayai berguna untuk mengatasi pelbagai penyakit kulit, mulai dari jerawat, eksim, hingga psoriasis.

Tetapi sebelum anda memutuskan untuk berjemur di bawah sinar matahari pagi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai peraturan dan jangka masa untuk berjemur mengikut keadaan kulit anda.

5. Mencegah kemurungan

Pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi juga dapat mencegah anda dari kemurungan. Kurangnya pendedahan cahaya matahari dapat menurunkan kadar hormon serotonin dalam badan, menjadikan kemurungan lebih mudah terjadi.

6. Mengurangkan risiko barah

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan memang boleh mencetuskan barah kulit. Tetapi pada tahap yang tepat, pendedahan cahaya matahari sebenarnya dapat mencegah pelbagai jenis barah, seperti barah prostat, barah pankreas, barah ovari, barah usus besar, dan limfoma (limfoma Hodgkin).

Untuk mendapatkan pelbagai faedah pendedahan cahaya matahari di atas dengan risiko kecil kesan sampingan, disarankan agar anda berjemur sebelum jam 10:00 pagi, untuk mengelakkan bahaya sinar ultraviolet (UV). Berjemur selama 5-15 minit, 2-3 kali seminggu. Sekiranya perlu, gunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit dari sinaran UV.

Pendedahan sinar matahari pagi mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh, tetapi terlalu banyak pendedahan cahaya matahari juga boleh membahayakan kulit. Pastikan anda berjemur pada waktu yang tepat dan jangan berlebihan.