Kentut kerap? Ketahui punca dan cara memperbaikinya di sini!

Kentut adalah perkara biasa. Namun, jika anda kerap kentut, anda tidak boleh memandang ringan keadaan ini. Ini kerana kerap kentut boleh menjadi tanda bahawa anda menderita penyakit tertentu.

Apabila terdapat terlalu banyak gas di saluran pencernaan, tubuh mengeluarkannya melalui kentut atau bersendawa. Orang biasanya kentut rata-rata 13-20 kali sehari. Sekiranya anda kentut lebih dari 20 kali sehari, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Pelbagai Punca Kentut

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang kerap kentut, termasuk:

bakteria usus

Salah satu penyebab gas dalam sistem pencernaan adalah bakteria di dalam usus. Bakteria ini dapat menghasilkan gas ketika memecah serpihan makanan yang tidak dicerna.

Udara yang ditelan

Semasa anda makan, minum, mengunyah permen karet, atau merokok, anda mungkin menelan udara atau gas. Udara yang ditelan ini kemudian akan terkumpul dalam sistem pencernaan.

Proses pencernaan makanan

Farting adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk mengeluarkan gas yang dihasilkan dari proses pemecahan makanan dalam sistem pencernaan. Oleh itu, kentut boleh menjadi tanda bahawa tubuh berfungsi dengan baik.

Penyakit tertentu

Ada kalanya kentut disebabkan oleh penyakit atau gangguan pencernaan tertentu, seperti:

 • Diabetes
 • Gangguan makan
 • Penyakit usus radang atau sindrom iritasi usus
 • Gangguan gastrik, seperti GERD dan gastroparesis
 • penyakit seliak
 • Penyakit Crohn
 • Intoleransi laktosa
 • Kolitis Ulseratif

Makanan yang boleh membuat kentut menjadi lebih teruk

Walaupun pencernaan anda berfungsi dengan baik, mungkin kentut dengan kekerapan berlebihan. Ini biasanya berkaitan dengan jenis makanan yang masuk ke dalam badan.

Untuk mengelakkan kentut terlalu kerap, elakkan atau kurangkan penggunaan beberapa makanan dengan bahan berikut:

Makanan tinggigula

Makanan yang mengandungi jenis gula, seperti laktosa, sorbitol, dan fruktosa, umumnya sukar dicerna dan diserap dengan baik oleh tubuh. Sisa gula biasanya digunakan sebagai bahan penapaian oleh bakteria usus. Proses penapaian ini kemudian menghasilkan gas di saluran pencernaan.

Makanan karbohidrat

Makanan dengan kandungan karbohidrat tinggi, seperti roti, bijirin, jagung, ubi jalar, kentang, dan pasta, dapat menghasilkan banyak gas ketika dicerna oleh badan. Sementara itu, beras tidak menyebabkan lebihan gas walaupun tinggi karbohidrat.

Minuman menarik dan beralkohol

Minuman bertenaga dan beralkohol mengandungi udara tambahan dalam bentuk busa. Mengkonsumsi minuman jenis ini boleh membuat anda lebih banyak menelan udara, sehingga lebih kerap kentut.

Produk tenusu

Semua produk tenusu boleh menyebabkan pengeluaran gas berlebihan kerana mengandungi laktosa. Laktosa adalah salah satu jenis gula yang sukar dicerna, terutama jika tubuh kekurangan enzim laktase.

Selain makanan dan minuman di atas, terdapat beberapa jenis makanan lain yang juga dapat menghasilkan gas ketika dicerna, iaitu:

 • Kacang
 • Sayur-sayuran, seperti asparagus, brokoli, kubis, bawang, kembang kol, dan saderi
 • Buah-buahan, seperti epal, mangga, jeruk, semangka, pic, dan pir

Cara Mengurangkan Kentut

Untuk mengurangkan kekerapan kentut yang anda alami, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Elakkan makanan yang memicu kentut

Salah satu cara untuk mengatasi kentut adalah dengan menghindari makanan yang boleh menyebabkan pengeluaran gas berlebihan seperti yang disebutkan di atas. Anda juga boleh mengukus makanan yang mengandungi gas sebelum memakannya.

2. Makan makanan dengan perlahan

Mengunyah makanan secara perlahan dapat mengurangkan jumlah udara yang masuk ke dalam sistem pencernaan. Di samping itu, mengunyah dengan perlahan juga menjadikan makanan lebih lembut, menjadikan tubuh lebih mudah dicerna.

3. Minum air sebelum makan

Minum air kira-kira 30 minit sebelum makan dapat membantu perut anda mencerna makanan dengan lebih baik dan mengurangkan pengeluaran gas.

4. Bersenam secara berkala

Senaman dapat mengeluarkan gas yang terperangkap di dalam perut. Anda boleh mencuba pelbagai jenis senaman untuk mengatasi keluhan kentut yang kerap, seperti berjalan setelah makan, melompat tali, atau berlari.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika aduan anda kerap kentut disertai dengan gejala lain, seperti sembelit, cirit-birit, darah di dalam tinja, perut kembung yang tidak membaik, atau penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.