Sakit Tekak Ketika Menelan, Inilah Punca

Sakit tekak ketika menelan bukan hanya disebabkan oleh sakit tekakgmenjerit. Terdapat beberapa penyakit lain yang boleh menyebabkan keadaan ini. Ketahui lebih lanjut mengenai penyebab rawatan yang lebih sesuai.

Sakit tekak ketika menelan agak sakit. Biasanya muncul dari bahagian atas leher atau tekak, ke bahagian bawah belakang tulang dada. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa, kerana boleh menyebabkan sensasi terbakar (menyengat) atau tekanan yang sangat kuat pada tekak.

Pelbagai Punca Sakit Tenggorokan Ketika Menelan

Banyak perkara boleh berlaku pada kerongkong dan menyebabkan sakit tekak ketika menelan, termasuk jangkitan pada kerongkong, atau reaksi alergi pada laluan menelan.

Berikut adalah beberapa penyebab sakit tekak semasa menelan yang perlu anda ketahui:

 • Sakit tekak atau tekak petang

  Sakit tekak ketika menelan boleh disebabkan oleh keradangan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, jangkitan virus, atau reaksi alergi terhadap alergen (alergen) dari persekitaran (pencemaran, asap rokok, debu, atau debunga dari tanaman). Bakteria yang menyebabkan sakit tekak ketika menelan biasanya bakteria Streptokokus terletak di amandel dan tekak. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh virus. Bakteria atau virus ini akan menyebabkan keradangan dan kerengsaan pada dinding kerongkong. Sakit tekak akibat keradangan biasanya dicirikan oleh kelenjar getah bening yang bengkak, amandel yang bengkak, tompok-tompok putih kekuningan yang kelihatan di permukaan tekak atau amandel merah, demam, dan sakit tekak ketika menelan. Sekiranya penyakit itu disebabkan oleh bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik.

 • Penyakit asid perut

  Bagi anda yang mempunyai masalah dengan asid perut kronik, anda mungkin mengalami kesakitan atau sukar menelan. Keadaan ini disebabkan oleh asid perut yang mengalir naik sehingga ke esofagus (esofagus). Kemudian jus gastrik yang berasid akan merengsakan dinding esofagus, menyebabkan rasa sakit ketika anda menelan. Malah penyakit asid perut boleh menyebabkan masalah pernafasan. Peningkatan asid perut boleh disebabkan oleh tekanan, kegemukan, memakan makanan yang mencetuskan asid perut seperti soda dan hernia hiatal (kelainan membran diafragma yang melapisi rongga dada dan rongga perut).

 • Tonsillitis

  Tonsillitis berlaku apabila terdapat jangkitan pada tonsil (dua kelenjar getah bening terletak di setiap sisi belakang tekak). Sepatutnya, tugas amandel untuk membantu mencegah jangkitan masuk ke dalam badan. Keradangan tonsil disebabkan oleh bakteria dan pelbagai virus yang dapat menular. Walaupun boleh berlaku pada usia berapa pun, penyakit ini paling sering terjadi pada anak-anak. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius. Gejala tonsilitis termasuk demam, sakit tekak, dan amandel kelihatan bengkak dan merah, kadang-kadang disertai dengan tompok-tompok putih kekuningan.

 • Difteria

  Difteria disebabkan oleh jangkitan bakteria yang boleh membawa akibat yang serius, seperti: Corynebacterium diphtheriae. Toksin dari bakteria difteria boleh mempengaruhi membran mukus hidung dan tekak dengan membentuk selaput putih tebal baru di permukaan dalaman hidung, tekak, lidah, dan saluran pernafasan yang lain.

Gejala difteria termasuk menggigil, demam, tompok abu-abu tebal pada amandel dan tekak, kelenjar bengkak di leher, batuk menggonggong, kulit kebiruan, sakit tekak, rasa tidak selesa dan meleleh di mulut. Difteria dapat dicegah dengan menggunakan vaksin difteria.

Tidak semua sakit tekak ketika menelan disebabkan oleh radang tekak. Cuba perhatikan gejala yang anda rasakan dan juga gejala yang menyertainya. Dianjurkan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Di taja oleh:


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found