Jangan terburu-buru mengambil ubat penurun demam ketika anda demam

Demam yang timbul sering membimbangkan, sehingga banyak yang memilih untuk segera mengambil ubat penurun demam. Sebenarnya, tidak jarang orang mengukur suhu badan menggunakan alat pengukur yang tidak sesuai. Selain itu, ubat penurun demam juga harus diambil mengikut keperluan dan petunjuk perubatan yang betul.

Demam sering muncul bersama-sama dengan gejala lain, seperti mual, batuk, kesesakan hidung, sakit tekak, sakit sendi, demam, dan lain-lain. Namun, jangan segera menganggap demam sebagai musuh dan tergesa-gesa untuk mengubatinya. Sebenarnya, kebanyakan demam mempunyai faedah dan membantu tubuh melawan jangkitan.

Kriteria Demam

Demam adalah tanda bahawa sistem imun berfungsi melawan virus, bakteria, kulat, atau bahan asing lain yang masuk ke dalam badan. Sebab untuk merawat demam hanyalah untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Penyebab demam itu sendiri sangat pelbagai, bergantung pada keadaan setiap pesakit.

Suhu badan normal setiap orang berbeza. Tetapi secara umum, suhu badan dikatakan berada di atas normal ketika mencapai 37 darjah Celsius melalui pengukuran mulut, atau 37.2 darjah Celsius ketika diukur melalui dubur. Demam ringan adalah ketika suhu badan belum mencapai 38 darjah celcius. Pada masa ini, demam tidak perlu dirawat kerana dianggap sebagai usaha semula jadi tubuh untuk menangkis jangkitan virus dan bakteria yang tidak dapat hidup dalam suhu panas.

Demam lebih daripada 38 darjah Celsius memerlukan rawatan. Demam yang mencapai 40 darjah Celsius atau lebih tinggi, boleh dianggap sebagai keadaan berbahaya dan memerlukan rawatan perubatan segera. Demam di atas 40 darjah Celsius berisiko menyebabkan gangguan fungsi otak dan sawan, terutama pada bayi dan kanak-kanak.

Penggunaan Ubat Mengurangkan Demam betul

Apabila anda demam, disarankan untuk memakai pakaian ringan. Elakkan pakaian tebal dan berlapis, kerana dapat memicu kenaikan suhu. Basuh badan dengan air suam untuk membantu mengurangkan demam, mengelakkan air sejuk, air ais, atau alkohol. Selain itu, elakkan minuman berkafein atau alkohol, kerana minuman jenis ini boleh mencetuskan dehidrasi. Minum banyak air ketika anda demam.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat penurun demam yang boleh digunakan:

 • Parasetamol

  Ubat ini boleh digunakan sebagai pengurang demam, serta melegakan gejala lain seperti sakit kepala, sakit gigi, sakit belakang, dan sakit lain. Umumnya, parasetamol dijual di kaunter, baik dalam bentuk tablet, sirap, atau lain-lain.

  Lihat label pakej untuk dos. Jangan gunakan parasetamol dewasa untuk kanak-kanak.

  Kami mengesyorkan agar anda menggunakan ubat ini selama tidak lebih dari 3 hari tanpa berjumpa doktor.

 • Ibuprofen

  Ibuprofen harus diambil seperti yang diarahkan oleh doktor, dan biasanya setiap 4-6 jam.

 • Aspirin

  Aspirin dapat digunakan untuk membantu mengurangi demam dan sakit ringan hingga sederhana, seperti sakit kepala, sakit gigi, sakit otot, demam, dan radang sendi. Penggunaan aspirin dosis rendah juga dapat digunakan untuk mencegah pembekuan darah (biasanya terjadi setelah prosedur pembedahan), yang dapat mengurangi risiko stroke dan serangan jantung. Penggunaan aspirin pada kanak-kanak di bawah 12 tahun harus selalu berjumpa doktor.

Berhati-hatilah untuk orang yang demam dan pada masa yang sama mengambil ubat imunosupresan (ubat yang menekan sistem imun), menderita barah, AIDS, diabetes, penyakit jantung, dan penyakit serius lainnya. Sekiranya demam disertai oleh keadaan di atas, segera berjumpa doktor.

Gunakan ubat penurun demam apabila suhu badan mencapai 38 darjah Celsius atau lebih. Sekiranya demam tidak turun atau bertahan lama, berjumpa doktor dengan segera.