Cara Mencegah dan Mengatasi Mata Lelah

Mata yang letih tidak berbahaya dan akan bertambah baik sendiri selepas berehat. Tetapi, jika dibiarkan, mata yang letih boleh menyebabkan gangguan yang lebih serius. Oleh itu, ketahui apakah cara untuk mencegah dan merawat mata yang letih yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Keletihan mata adalah gangguan yang berlaku akibat penggunaan mata untuk waktu yang lama tanpa berehat. Selain menatap skrin komputer terlalu lama atau alat, keletihan mata juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti memandu kenderaan untuk jarak jauh atau terdedah kepada cahaya yang terlalu terang, atau kerana presbiopia pada usia tua.

Keluhan mata yang letih sering menyebabkan rasa tidak selesa, tetapi keadaan ini pada amnya tidak berbahaya. Namun, dalam beberapa kes, mata yang letih boleh menjadi tanda masalah penglihatan yang memerlukan rawatan lebih lanjut oleh doktor.

Kenali Diverse Gejala Mata Lelah

Terdapat beberapa gejala yang boleh berlaku akibat mata yang letih, termasuk:

 • Mata terasa sakit, sakit, atau gatal
 • Mata berair atau kering
 • Penglihatan kabur atau hantu
 • Mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya
 • Sukar menumpukan perhatian

Gejala mata yang letih juga boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti sakit di bahu, leher, punggung, dan sakit kepala. Kurang tidur, mata yang letih dapat mengurangkan produktiviti dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Cara Mencegah Mata Lelah

Dalam beberapa keadaan, penggunaan mata secara berterusan tidak dapat dielakkan, terutamanya jika ia berkaitan dengan kerja. Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan mata letih dengan cara berikut:

1. Laraskan pencahayaan dan kedudukan skrin komputer

Untuk mengelakkan keletihan mata, anda boleh menyesuaikan pencahayaan pada komputer atau peranti yang anda gunakan. Juga, pastikan untuk selalu menjaga jarak pandang yang aman antara layar dan mata, sekitar 50–66 cm.

Anda juga boleh menggunakan kerusi yang dapat disesuaikan dalam posisi agar jarak antara mata dan layar komputer tetap terjaga.

2. Sesuaikan pencahayaan bilik

Cuba pastikan pencahayaan di dalam bilik tidak terlalu terang dan mempesona. Sekiranya anda menggunakan lampu bilik atau lampu meja yang cukup terang, anda boleh menurunkan tahap pencahayaan pada komputer atau peranti anda. Sebaliknya.

3. Rehatkan mata secara berkala

Semasa menggunakan komputer, membaca, atau memandu kenderaan, disarankan agar anda berehat sesekali. Setiap 20 minit bekerja, rehatkan mata anda sekurang-kurangnya 20 saat.

4. Lakukan penjagaan mata dengan kerap

Mata yang letih juga dapat dicegah dengan perawatan, seperti memampatkan mata dengan kain yang telah dibasahi dengan air suam atau menggunakan tetes mata untuk menyegarkan mata ketika mata terasa kering.

5. Pilih cermin mata atau kanta lekap yang betul

Sekiranya anda mesti memakai cermin mata atau kanta lekap, pilih yang direka khas untuk berfungsi di hadapan skrin komputer atau alat. Anda boleh berjumpa dengan pakar oftalmologi terlebih dahulu untuk menentukan cermin mata atau kanta lekap yang betul.

Selain itu, udara bersih juga dapat mengelakkan mata kering yang menyebabkan keletihan. Oleh itu, cuba jangan merokok di ruang kerja supaya udara di dalam bilik tetap bersih.

Cara Mengatasi Mata Lelah

Sekiranya keadaan mata yang letih tidak dapat dicegah lagi, ada beberapa cara untuk mengatasinya, termasuk:

 • Tutup mata anda dan urut pelipis anda selama beberapa minit untuk mengurangkan keletihan mata.
 • Tingkatkan resolusi skrin komputer dan kurangkan pencahayaan di dalam bilik.
 • Laraskan jarak, kontras, dan saiz fon dihidupkan alat.
 • Matikan skrin komputer atau alat untuk beberapa saat.
 • Regangkan lengan, kaki, bahu, dan punggung untuk mengurangkan keletihan badan.
 • Gunakan titisan mata atau kompres hangat untuk merawat mata kering yang disebabkan oleh keletihan.

Penggunaan produk semula jadi, seperti minyak ikan dengan asid lemak omega-3 atau ekstrak bilberry dipercayai dapat mengurangkan gejala mata lelah. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Satu perkara yang pasti, mata yang letih adalah tanda bahawa anda perlu berehat. Luangkan sedikit masa di antara aktiviti yang anda lakukan untuk merehatkan mata.

Sekiranya keluhan mata yang letih yang anda alami tidak bertambah baik walaupun anda telah melakukan pelbagai cara untuk mengatasi mata yang letih di atas, anda harus memeriksa aduan anda kepada pakar oftalmologi supaya mereka dapat diberi rawatan yang sesuai.