Jangan sedih, ini adalah ubat semula jadi untuk ejakulasi dini

Hubungan intim itu penting dalam perkahwinan. Salah satu masalah dalam melakukan hubungan seks adalah ejakulasi dini, yang manaboleh membuat lelaki merasa malu. Tetapi jangan sedih dan putus asa, kerana ada beberapa ubat semula jadi untuk ejakulasi dini yang diyakini efektif untuk mengatasi masalah.

Ejakulasi pramatang adalah keadaan di mana seorang lelaki mengalami ejakulasi terlalu cepat semasa melakukan persetubuhan. Seorang lelaki dikatakan mengalami ejakulasi dini jika dia tidak dapat menahan ejakulasi sekitar satu minit setelah penembusan atau hampir selalu ejakulasi segera semasa melakukan hubungan intim. Faktor penyebab ejakulasi dini juga berbeza-beza, boleh disebabkan oleh faktor biologi atau psikologi.

Bagi anda yang mengalami ejakulasi dini, anda tidak perlu terlalu tertekan. Keadaan ini dapat diatasi, baik dengan ubat-ubatan atau dengan pelbagai teknik khas. Kuncinya adalah satu, jangan malu untuk berjumpa doktor.

Ubat Semula jadi untuk Ejakulasi Pramatang

Berikut adalah beberapa jenis ubat semula jadi untuk ejakulasi dini yang perlu anda ketahui, untuk membantu anda mengatasi masalah ejakulasi.

 • Cengkih

  Cengkih tidak hanya terdapat dalam rokok atau makanan. Cengkih yang digabungkan dalam krim dengan bahan lain, seperti ginseng dan kayu manis, dianggap dapat membantu mengatasi ejakulasi dini. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengkaji faedah dan keselamatan penggunaan cengkeh sebagai ubat semula jadi untuk ejakulasi dini.

 • Panax ginseng

  Panax ginseng adalah ginseng yang tumbuh di timur laut China, Siberia timur jauh, dan Korea. Bahagian ginseng yang paling kerap digunakan adalah akarnya. Panax ginseng telah digunakan sebagai ubat semula jadi untuk ejakulasi dini secara tradisional di beberapa negara di Asia. Manfaatnya dalam mengatasi masalah ejakulasi diduga diperoleh dari bahan aktif dalam ginseng yang dapat merangsang saraf dan meningkatkan aliran darah di zakar.

  Panax ginseng yang dicampurkan dengan bahan lain dalam produk krim, dipercayai ubat semula jadi untuk ejakulasi dini. Caranya, gunakan krim yang berisi panax ginseng satu jam sebelum persetubuhan. Sudah tentu, bersihkan krim sebelum melakukan hubungan seks sehingga tidak tersisa di organ wanita pasangan anda.

 • Dong quai

  Mungkin anda tidak terlalu biasa dengan jenis ubat ini. Dong quai adalah sejenis tumbuhan yang akarnya boleh digunakan sebagai ubat. Bermula dari ubat untuk merawat kekejangan semasa haid, sakit sendi, hingga masalah ejakulasi dini. Dalam penggunaannya untuk merawat ejakulasi dini, anda boleh mengoleskan zakar dengan krim yang berisi dong quai.

 • Angelica sinensis

  Sekiranya di dong quai hanya sebahagian akar yang boleh digunakan sebagai ubat, bahagian Angelica sinensis yang boleh digunakan adalah biji, buah, dan akar. Sama seperti beberapa ubat semula jadi untuk ejakulasi dini, anda boleh menggunakannya Angelica sinensis dalam bentuk krim yang mempunyai campuran bahan-bahan lain. Kajian berskala kecil menunjukkan bahawa krim yang mengandungi 0.2 gram Angelica sinensis nampak berkesan dalam merawat ejakulasi dini, walaupun beberapa kesan sampingan seperti sengatan atau sensasi terbakar pada zakar dirasakan setelah menggunakan krim yang mengandungi ramuan ini.

Dalam penggunaan beberapa jenis ubat semula jadi untuk ejakulasi dini di atas, ingat dan perhatikan kebersihan zakar anda sebelum dan sesudah menggunakannya. Jangan biarkan krim masih tertinggal di zakar ketika anda ingin melakukan hubungan seks.

Gunakan juga Teknik Istimewa Ini

Selain menggosok zakar dengan ubat ejakulasi semula jadi, anda juga dapat melakukan beberapa teknik khas untuk merawat ejakulasi dini. Contohnya, dengan melakukan senaman Kegel atau melakukan teknik memerah pangkal zakar. Ini dilakukan untuk membantu anda menahan sensasi ketika anda ingin mengalami ejakulasi. Anda boleh mencubanya terlebih dahulu, sehingga anda menemui titik yang tepat. Kemudian, anda boleh mengajar pasangan anda untuk melakukan ini.

Sekiranya anda tidak mahu mengganggu, anda juga boleh menggunakan kondom atau tisu sihir yang mengandungi anestetik tempatan seperti lidocaine atau benzocaine pada akhirnya, sehingga anda dapat menahan klimaks atau ejakulasi sekurang-kurangnya lima minit.

Salah satu kaedah termudah untuk menghentikan ejakulasi dini adalah dengan melakukan latihan pernafasan. Nafas yang pendek dan cepat akan meningkatkan degupan jantung, yang seterusnya menyebabkan ejakulasi dini. Berlatih untuk bernafas panjang dan dalam, akan membantu mengatasi ejakulasi dini.

Jangan sedih atau malu ketika mengalami ejakulasi dini. Tekanan atau kemurungan boleh berperanan dalam menyebabkan masalah ini, serta memperburuk keadaan yang anda alami. Cuba lakukan beberapa teknik di atas, atau gunakan pelbagai ubat semula jadi untuk ejakulasi dini dengan betul dan selamat. Jangan teragak-agak atau malu untuk berjumpa doktor untuk mengatasi masalah ejakulasi dini yang anda alami.