Ketahui cara merawat sengatan tawon yang sudah bengkak di sini

Apabila seseorang terkena sengatan tawon, biasanya reaksi alergi akan berlaku, salah satunya adalah pembengkakan. Selain tawon, sengatan serangga seperti lebah atau semut api juga boleh mencetuskan alergi. Untuk mengetahui cara merawat sengatan tawon yang sudah bengkak, pertimbangkan tinjauan berikut.

Tawon, seperti lebah, adalah haiwan yang dilengkapi dengan penyengat sebagai alat kelangsungan hidup. Sengatan tawon mengandungi racun dan terletak di perut betina.

Jangan Meremehkan Sengatan Serangga

Apabila anda disengat oleh lebah atau tawon, mereka akan menyuntikkan racunnya ke bahagian badan anda yang disengat. Racun akan segera menyebabkan kerosakan di kawasan sekitar sengatan. Sekiranya lebah menyengat, umumnya sengatan hanya dilakukan sekali. Tetapi dalam tawon, sengatan untuk menghadapi musuh dapat dilakukan berkali-kali.

Gejala yang disebabkan ketika anda disengat tawon termasuk sakit tajam atau sensasi menyengat di kawasan sengatan, kemerahan, bengkak, dan gatal.

Walaupun kebanyakan sengatan tawon hanya menyebabkan keluhan dan gejala ringan, dalam beberapa keadaan, sengatan tawon dapat menyebabkan masalah perubatan yang serius, seperti kejutan anafilaksis, disfungsi organ, dan bahkan kematian.

Ini boleh berlaku terutama pada orang tertentu yang mempunyai alahan terhadap racun serangga. Akibatnya, apabila disengat tawon, tubuh orang tersebut akan bereaksi berlebihan terhadap racun yang masuk. Reaksi yang sangat teruk boleh menyebabkan kematian dalam satu jam pertama setelah sengatan berlaku.

Cara Mengubati Sengatan Bengkak Yang Bengkak

Rawatan untuk sengatan tawon bergantung kepada keparahan keadaan. Penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada antivenom khusus yang tersedia terhadap racun yang disengat oleh serangga. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk merawat sengatan tawon yang sudah bengkak, iaitu:

  • Basuh kawasan yang terkena dengan sabun dan air untuk menghilangkan racun.
  • Sejuk memampatkan pada bahagian sengatan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Pastikan luka bersih dan kering, untuk mengelakkan jangkitan.
  • Tutup luka dengan kain kasa jika diperlukan.
  • Gunakan krim hidrokortison, losyen calamine, atau ubat antihistamin jika gatal atau kerengsaan kulit mengganggu anda.
  • Ambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen, jika sakit akibat sengatan tidak dapat ditanggung.
  • Pertimbangkan untuk mendapatkan suntikan tetanus beberapa hari selepas sengatan.

Sekiranya kejutan anaphylactic berlaku setelah disengat oleh tawon, anda memerlukan suntikan epinefrin untuk menstabilkan peredaran darah, resusitasi kardiopulmonari (CPR) jika pernafasan berhenti sebentar, dan memberikan oksigen dan ubat lain seperti kortikosteroid atau anti-alergi untuk membantu anda bernafas.

Kerana gejala yang berlaku boleh menjadi sangat parah, ada baiknya mengetahui cara mencegah sengatan tawon, terutama jika anda mempunyai alergi terhadap racun serangga.

Langkah-langkah yang boleh diambil termasuk memakai kasut dan kaus kaki ketika berada di luar rumah, atau memakai kemeja lengan panjang dan seluar panjang ketika berada di kawasan dengan banyak pohon atau di hutan.

Sekiranya anda disengat tawon, cubalah menerapkan kaedah merawat sengatan tawon yang sudah bengkak seperti yang dijelaskan di atas. Namun, jika bengkak tidak hilang atau anda merasa lemah dalam waktu yang singkat, segera kunjungi doktor atau bilik kecemasan terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.