Acetone, pelarut cat kuku yang boleh membahayakan tubuh

Aseton sering digunakan oleh wanita untuk menghilangkan cat kuku. Namun, siapa sangka bahawa cecair kimia ini juga boleh membahayakan kesihatan, terutama jika penggunaannya tidak sesuai. Nah, apa bahaya aseton dan bagaimana menghalangnya? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Aseton atau propanon adalah cecair kimia yang sangat mudah meruap, tidak berwarna dan mudah terbakar ketika terkena api. Selain menghilangkan cat kuku, cairan ini juga digunakan sebagai pelarut untuk cat, lilin, resin, plastik, dan gam.

Bukan hanya itu, dalam industri tekstil, aseton juga digunakan sebagai campuran untuk menghilangkan getah dari sutera dan lemak dari bulu. Walaupun banyak mempunyai faedah, penggunaan aseton dalam jumlah besar dan jangka panjang dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan.

Kesan Pendedahan Aseton Terhadap Kesihatan

Berikut adalah masalah kesihatan yang boleh berlaku jika anda terdedah kepada aseton:

1. Keracunan aseton

Keadaan ini boleh berlaku apabila aseton disedut secara tidak sengaja, tertelan, atau diserap ke dalam kulit. Keracunan aseton juga boleh berlaku apabila produk yang mengandungi bahan kimia ini digunakan secara berlebihan atau jangka panjang.

Keracunan aseton dapat menyebabkan gejala seperti sakit kepala, mual, muntah, kelemahan, dan sakit tekak. Walaupun jarang berlaku, keracunan dengan bahan kimia ini juga dapat menyebabkan tekanan darah rendah dan bahkan kehilangan kesedaran.

2. Kerengsaan kulit

Aseton boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh kulit yang berwarna merah, kering, dan kelihatan retak.

Sebaiknya segera mencuci kawasan yang terkena aseton selama sekurang-kurangnya 10-15 minit dengan air yang mengalir dan menggunakan pelembap untuk mengelakkan kulit kering.

3. Kerengsaan mata

Pendedahan kepada cecair atau wap dari aseton boleh menyebabkan kerengsaan mata. Keadaan ini dicirikan oleh rasa sakit, mata merah, dan penglihatan kabur.

Sekiranya anda terkena aseton secara tidak sengaja, segera bilas mata anda dengan air sekurang-kurangnya 10 minit. Selepas itu, periksa keadaan mata kepada doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Jangan meletakkan titisan atau memasukkan ubat ke dalam mata sehingga tidak mendapat nasihat doktor.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, menggunakan aseton untuk membersihkan cat kuku dalam jangka masa yang lama juga dapat menjadikan kuku anda kelihatan pucat, kusam, dan lebih rapuh.

Petua Menggunakan Aseton dengan betul

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bahaya aseton, iaitu:

  • Pilih bilik yang berventilasi baik semasa menggunakan produk dengan aseton di dalamnya.
  • Hadkan penggunaan aseton untuk menghilangkan cat kuku.
  • Gunakan sarung tangan semasa menggunakan produk pembersih isi rumah berasaskan aseton.
  • Gunakan cermin mata keselamatan untuk melindungi mata anda daripada pendedahan aseton yang berlebihan.
  • Jauhkan produk berasaskan aseton dari jangkauan kanak-kanak dan simpan di tempat yang jauh dari mesin pemanas atau api.

Aseton sebenarnya diklasifikasikan sebagai selamat, asalkan digunakan dengan cara yang betul dan tidak berlebihan. Oleh itu, anda perlu berhati-hati semasa menggunakannya dan sentiasa mengikuti arahan yang tertera pada pembungkusan produk aseton

Sekiranya anda terdedah kepada aseton secara tidak sengaja dan mengalami gejala kemerahan kulit, loya, dan muntah, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.