Berhati-hatilah dengan Barangan dan Makanan Pencetus Keguguran Berikut!

Semasa mengandung, anda tidak boleh makan atau minum rawak, kerana anda boleh memudaratkan kkesihatananda dan janin anda, malah menyebabkan keguguran. Tahuapa sahaja Minuman dan makanan yang mencetuskan keguguran, supaya anda dapat menjauhinya.

Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim dan untuk memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan badan, wanita hamil semestinya diharuskan untuk mengambil makanan dan minuman yang seimbang dan berkhasiat.

Di samping itu, ada juga makanan dan minuman yang perlu dihindari oleh ibu hamil, kerana ia tidak baik untuk kesihatan. Sebilangan daripada mereka malah dianggap berbahaya dan boleh menyebabkan keguguran.

Minuman dan Makanan Pencetus Keguguran

Berikut adalah pelbagai minuman dan makanan yang mencetuskan keguguran yang harus dielakkan semasa mengandung:

1. Telur mentah atau separuh bakar

Telur mentah dan telur matang berisiko mengandungi bakteria tertentu, seperti: Salmonella, yang boleh meningkatkan risiko keguguran. Ini juga berlaku untuk makanan yang mengandung telur mentah, seperti mayonis atau salad dressing.

2. Daging mentah atau kurang masak

Makan daging mentah atau tidak dimasak menyebabkan anda berisiko dijangkiti parasit KexOplasma gondii (toxoplasmosis), bakteria Salmonella, Listeria, dan E coli. Ini boleh menyebabkan keguguran dan komplikasi serius pada bayi.  

3. Makanan Laut mentah

Wanita hamil semestinya dinasihatkan untuk tidak mengambilnya makanan laut mentah, seperti dalam sushi dan sashimi. Makan makanan laut mentah, terutama kerang, boleh menyebabkan jangkitan virus, bakteria, atau parasit, seperti norovirus, Salmonella, dan Listeria. Selain itu, wanita hamil juga disarankan untuk membatasi pengambilan ikan yang mengandungi merkuri.

Mengkonsumsi makanan laut Mentah boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius pada kehamilan, seperti kelahiran pramatang, kecacatan janin, keguguran, kelahiran mati.

4. Daging Deli

Ini adalah selembar daging yang diproses yang biasanya digunakan sebagai pengisian sandwic atau hamburger kediaman. Sekiranya tidak diproses dengan betul, makanan ini boleh mengandungi bakteria Listeria yang boleh memasuki plasenta, menjangkiti janin, dan menyebabkan keguguran.

Sekiranya anda mahu mengambil daging deli, pastikan memasaknya sehingga selesai. Bukan sahaja daging deli, daging yang diproses, salmon asap, susu dan produk tenusu mentah atau tidak dipasteurisasi, dan sayur-sayuran yang tidak dicuci dengan betul juga boleh mengandungi bakteria. Listeria.

5. Nanas

Buah ini mengandungi enzim bromelain yang jika dikonsumsi terlalu banyak dikhuatiri dapat menyebabkan serviks menjadi lembut dan memicu kontraksi. Kerana kesan ini, nanas sering dianggap mencetuskan keguguran.

Walau bagaimanapun, tuntutan ini masih memerlukan bukti dan penyelidikan lebih lanjut dan tidak ada bukti bahawa nanas boleh menyebabkan keguguran. Jadi, wanita hamil boleh mengambil nanas, asalkan tidak berlebihan.

6. betik mentah

Sekiranya dimakan dalam keadaan tidak matang, alias masih muda, betik tidak selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Sebabnya, betik yang belum masak mengandungi getah atau getah yang boleh menyebabkan kontraksi.

Walaupun begitu, dakwaan bahawa betik mentah adalah makanan yang menyebabkan keguguran masih perlu dikaji lebih lanjut.

7. Minuman keras

Mengambil minuman keras atau minuman beralkohol semasa mengandung boleh meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran mati. Alkohol juga boleh mengganggu perkembangan otak bayi, menghalang pertumbuhan dan perkembangannya selepas kelahiran, dan menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi.

8. Kafein

Jauhkan dari minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, coklat, dan teh semasa anda hamil. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mengambil terlalu banyak kafein boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah. Sekiranya anda ingin mengambil kafein, hadkannya tidak lebih dari 1 cawan sehari.

Untuk sentiasa selamat, anda boleh berjumpa dengan pakar sakit puan mengenai minuman dan makanan yang mencetuskan keguguran yang harus dielakkan semasa hamil. Jangan lupa juga melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found