5 Cara Mendapatkan Tidur Yang Sedap Yang Perlu Dicuba

Tidur yang tidak mencukupi adalah masalah yang agak biasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tidur nyenyak yang boleh anda cuba untuk meningkatkan kualiti tidur. Tidak hanya meningkatkan kualiti tidur, tidur yang baik juga baik untuk kesihatan fizikal dan mental.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kurang tidur atau kurang tidur dapat menyebabkan penurunan daya berfikir, tahap konsentrasi, dan kemampuan bekerja seseorang.

Selanjutnya, jika tidak dirawat, kurang tidur dapat meningkatkan risiko serangan jantung, obesiti, diabetes, dan barah. Oleh itu, adalah mustahak untuk mencari jalan untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan berkualiti.

Punca Kesukaran Tidur

Sekiranya anda tidak tidur lena atau menghadapi masalah untuk tidur lama, disarankan berjumpa doktor agar pemeriksaan dapat dilakukan dan penyebabnya diketahui.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab kesukaran tidur atau tidak tidur lena:

Tekanan

Tekanan adalah tindak balas badan terhadap masalah yang berlaku dalam kehidupan seharian. Keadaan ini boleh mempengaruhi tubuh secara keseluruhan, baik secara fizikal, tingkah laku, dan emosi. Tekanan yang teruk dapat membuat anda merasa cemas dan gelisah, sehingga anda tidak dapat tidur nyenyak.

Faktor usia

Memasuki usia 60 tahun, banyak orang mengalami perubahan corak tidur. Satu kajian juga menunjukkan bahawa orang yang berumur 60 tahun ke atas akan merasa sukar untuk tidur nyenyak dan sering bangun pada waktu malam.

Kesan bahan kimia

Mengonsumsi terlalu banyak minuman beralkohol dan berkafein dan tabiat merokok boleh membuat kualiti tidur anda terganggu. Ini boleh membuatkan badan merasa tidak segar ketika bangun tidur dan bahkan menyebabkan sakit kepala dan berpeluh berlebihan.

Irama tidur atau ria adalah sirkadian

Manusia mempunyai "penggera badan" yang disebut irama sirkadian. Irama ini berkaitan dengan kitaran tidur. Semakin kerap dan stabil waktu tidur anda setiap hari, semakin berkualiti tidur anda. Irama sirkadian juga dapat diubah dengan senaman, tidur siang, dan paparan cahaya alat .

Keadaan perubatan pasti

Terdapat banyak keadaan perubatan yang boleh menyebabkan tidur terganggu. Beberapa keadaan perubatan boleh menyebabkan masalah tidur, seperti penyakit refluks asid, asma, sakit kronik, hingga kemurungan.

Pelbagai Cara Tidur Baik di Malam Hari

Untuk mendapatkan tidur dan kualiti malam yang nyenyak, ada beberapa langkah yang dapat anda lakukan, yaitu:

1. B mengatasi waktu tidur siang

Tidur siang diketahui baik untuk badan. Namun, jangan tidur siang terlalu lama kerana boleh menjadi penyebab sukar tidur pada waktu malam. Oleh itu, disarankan agar anda mengehadkan waktu tidur anda tidak lebih dari 20 minit.

Sekiranya anda ingin mengelakkan tidur siang, anda boleh melakukan aktiviti santai yang lain, seperti berjalan kaki, minum minuman sejuk, atau bercakap dengan keluarga.

 2. Elakkan senaman yang berat sebelum tidur

Bersenam dapat menghasilkan kesan letih yang membuat anda mudah tertidur. Namun, aktiviti ini juga dapat menghasilkan kesan segar yang sebenarnya menjadikan badan lebih terjaga.

Bagi anda yang mengalami masalah tidur setelah berolahraga, disarankan untuk menggantinya dengan relaksasi yang menenangkan, seperti melakukan yoga, membaca buku, mandi air hangat, atau mendengar muzik.

Bagi anda yang sudah berkahwin, melakukan hubungan seks boleh menjadi alternatif untuk mengatasi keadaan insomnia. Berbeza dengan senaman yang berat, aktiviti seksual dapat menjadikan tubuh lebih santai dan mengundang rasa mengantuk.

 3. Elakkan makan berat sebelum tidur

Makanan berat akan menjadikan sistem pencernaan bekerja lebih keras, sehingga dapat mengganggu tidur anda. Sekiranya anda merasa lapar pada waktu malam, atasi dengan memakan makanan ringan, seperti biskut, bijirin, atau susu. Di samping itu, hadkan waktu untuk makan, sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur.

4. Elakkan minum kopi atau merokok sebelum tidur

Kopi mengandungi kafein, yang boleh menyukarkan tidur. Walaupun anda terpaksa tidur, anda mungkin bangun beberapa kali pada waktu malam. Ini menjadikan kualiti tidur menurun dan mengurangkan waktu tidur.

5. Elakkan menggunakan alat atau peranti elektronik sebelum tidur

Elakkan bekerja di tempat tidur agar minda anda lebih santai. Anda juga disarankan untuk 'lupa' sejenak pelbagai fikiran yang berkaitan dengan pekerjaan, tarikh akhir, atau peperiksaan. Selain itu, elakkan penggunaan peralatan elektronik, seperti TV dan telefon bimbit ketika tidur. Agar tidur lebih nyenyak, anda juga harus mematikan lampu malam di bilik ketika tidur.

Selain beberapa cara di atas, anda juga disarankan untuk membuat jadual tidur dan salah satunya adalah tidur bifasik. Biasakan tidur biasa, walaupun pada hujung minggu.

Jadual tidur yang teratur akan membantu anda tidur lena. Jangan lupa untuk menjadikan suasana bilik tidur senyaman mungkin agar tidur anda lebih berkualiti. Anda juga boleh melakukan refleksologi kaki untuk membuat anda tidur lebih nyenyak.

Tidur yang berkualiti adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan badan. Selain itu, tidur juga dapat meningkatkan daya tahan, menjaga mood, dan menjaga minda dari tekanan.

Oleh itu, tidur yang baik sangat penting untuk kesihatan fizikal dan mental. Terdapat banyak cara untuk tidur nyenyak yang boleh digunakan. Namun, jika langkah-langkah di atas telah diambil tetapi anda masih menghadapi masalah tidur nyenyak, berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dilakukan.