7 Tanda Orgasme Wanita Yang Perlu Tahu Lelaki

Orgasme antara lelaki dan wanita mempunyai perbezaan. Sekiranya anda seorang lelaki, penting untuk memahami tanda-tanda orgasme wanita agar hubungan intim dengan pasangan anda lebih harmoni dan merasa seronok.

Orgasme adalah keadaan apabila seseorang mencapai puncak atau klimaks dalam aktiviti seksual. Wanita mempunyai dua kawasan sensitif pada organ intim yang sering disebut sebagai pusat orgasme, iaitu G-tempat dan kelentit. Kedua-duanya sangat sensitif kerana mempunyai banyak saraf periferal. G-tempat terletak di dinding atas vagina, sementara klitoris terletak di bahagian atas luar vagina.

Untuk mencapai orgasme, cubalah posisi seks yang selesa dan sesuai untuk anda dan pasangan anda, contohnya kedudukan mubaligh, gaya anjing, atau kedudukan wanita di atas.

Mengenali Tanda-Tanda Orgasme Wanita

Orgasme tidak hanya berlaku pada wanita muda. Wanita yang lebih tua masih boleh menikmati orgasme, dan lebih senang lagi, kerana mereka umumnya mengetahui reaksi tubuhnya dan merasa selesa dengan pasangannya.

Terdapat beberapa tanda orgasme wanita yang dapat dikenali, termasuk:

 • Peningkatan degupan jantung, tekanan darah dan pernafasan

  Apabila seorang wanita orgasme, biasanya nafas akan meningkat, ia kelihatan tersentak dan saluran darah melebar. Tidak jarang keadaan ini diikuti oleh refleks mencengkam di tangan dan kaki.

 • lelaki putingpanas

  Bukan hanya di sekitar organ seks wanita, orgasme juga dapat dilihat dari puting yang kencang. Areola, atau kawasan gelap di sekitar puting, juga kelihatan melebar semasa orgasme.

 • Muka yang kelihatan pemerah pipi

  Tanda-tanda orgasme wanita yang juga kelihatan adalah kemerahan pada wajah kerana peningkatan aliran darah. Sebenarnya, peningkatan warna merah bukan hanya pada wajah, tetapi juga di pelbagai bahagian badan yang lain.

 • Pengecutan otot di sekitar organ intim

  Pengecutan otot di sekitar pelvis dan sekitar rahim akan berlaku apabila seorang wanita mengalami orgasme. Wanita dengan orgasme juga akan merasakan dinding faraj berdenyut, dengan intensiti yang berbeza pada setiap wanita. Pada sesetengah wanita, kontraksi ini boleh menyebabkan kekejangan selepas orgasme atau disorgasmia yang tidak selesa.

 • Pergerakan refleks

  Orgasme dikendalikan oleh sistem saraf autonomi, jadi tanda orgasme wanita sering mencetuskan tindakan refleks. Contohnya, kekejangan otot di beberapa bahagian badan, munculnya gerak isyarat tertentu, untuk mengeluarkan suara tanpa menyedarinya.

 • Rasa tidak terkawal

  Orgasme boleh menyebabkan otak hilang kawalan untuk sementara waktu. Ini kerana bahagian otak yang mengawal tindakannya tidak berfungsi semasa orgasme, menyebabkan sensasi berada di luar kawalan.

 • Badan menjadi relaks

  Beberapa hormon akan dikeluarkan oleh badan termasuk endorfin dan prolaktin selepas orgasme. Pembebasan hormon ini membuat wanita berasa santai. Terdapat juga hormon oksitosin yang akan mengisi otak setelah orgasme, sehingga mencetuskan timbulnya perasaan romantis wanita terhadap pasangannya. Itulah sebabnya, banyak wanita yang ingin berpelukan atau berbual selepas syahwat.

Pada dasarnya, tidak semua wanita mempunyai kawasan sensitif yang sama. Selain memahami tanda-tanda wanita mengalami orgasme, penting bagi anda untuk selalu berkomunikasi dengan pasangan anda untuk mengetahui kawasan sensitif dalam melakukan hubungan seks. Ini penting agar hubungan suami isteri tetap mesra dan harmoni.