Inilah Cara Memutihkan Wajah Anda Dengan Minyak Zaitun

Manfaat minyak zaitun untuk wajah tidak perlu diragui. Bahan semula jadi yang telah lama digunakan untuk penjagaan kulit dipercayai dapat memutihkan wajah. Berminat untuk mencubanya? Ayuh, lihat cara memutihkan wajah anda dengan minyak zaitun dalam artikel berikut.

Agar kulit sentiasa kelihatan lebih putih, bersih, dan menarik, anda perlu melakukan perawatan kulit dengan baik, bermula dari pembersihan (pembersihan), pengelupasan (pengelupasan), dan melembapkan kulit (pelembap).

Untuk mencapai kulit yang lebih putih dan cerah, tidak sedikit orang yang sanggup mengeluarkan wang untuk membeli produk penjagaan kulit yang mahal atau prosedur kecantikan. Namun, sebenarnya anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit. Salah satunya adalah dengan menggunakan minyak zaitun.

Kelebihan Minyak Zaitun untuk Kesihatan dan Kecantikan Kulit

Minyak zaitun kaya dengan vitamin, mineral, lemak sihat, dan antioksidan yang sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh dan kulit. Berkat ramuan ini, minyak zaitun juga bagus untuk memutihkan atau mencerahkan kulit wajah.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa minyak zaitun dapat membersihkan kulit wajah dari habuk dan sel-sel kulit mati, membantu memudarkan bintik-bintik gelap atau bintik-bintik di wajah, melembapkan kulit, merawat kulit kering, dan mencegah dan memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar UV.

Minyak zaitun juga dianggap berpotensi untuk mencegah penuaan dini dan membantu mengatasi kedutan.

Cara Memutihkan Wajah dengan Minyak Zaitun

Anda boleh mendapatkan kelebihan minyak zaitun untuk memutihkan dan mencerahkan wajah dengan cara mudah berikut:

Buat topeng muka dari campuran minyak zaitun dan jus lemon

Anda boleh mencantikkan wajah anda dengan minyak zaitun dengan menggunakannya sebagai topeng muka. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan jus lemon. Langkah-langkahnya adalah:

  • Campurkan 1 sudu teh minyak zaitun anak dara tambahan dengan 1-2 sudu teh jus lemon.
  • Sapukan campuran topeng dengan lembut pada wajah.
  • Biarkan topeng di wajah anda selama kira-kira 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.

Sebelum menggunakan topeng ke wajah anda, anda harus mencuci muka dengan air dan pencuci muka terlebih dahulu, supaya topeng dapat menyerap lebih baik ke dalam kulit.

Cara memutihkan wajah dengan minyak zaitun dan topeng jus lemon ini dianggap cukup berkesan. Gabungan nutrien dan vitamin di dalamnya tidak hanya membantu mencerahkan kulit wajah, tetapi juga membersihkan, menegangkan, dan melembutkan kulit.

Menggunakan minyak zaitun sebagai pelembap wajah

Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun tanpa penambahan ramuan sebagai pelembap untuk menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat dan cerah. Berkat vitamin, lemak dan antioksidan di dalamnya, minyak zaitun dapat memberikan kelembapan tambahan dan merawat pelbagai masalah kulit, terutama kulit kering.

Untuk menggunakan minyak zaitun sebagai pelembap, anda boleh menggunakan minyak zaitun secara langsung ke kulit dengan tangan atau bola kapas. Gunakan tuala lembut atau kain untuk membuang sisa minyak yang berlebihan di wajah.

Menggunakan minyak zaitun sebagai pembersih solekan atau minyak pembersih

Pada masa ini, terdapat banyak jenama atau produk pembersih yang ada solekan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan minyak zaitun dara sebagai pencuci muka semula jadi (minyak pembersih) untuk membuang sisa kotoran, habuk, sel kulit mati, dan sisa-sisa solekan di muka.

Kulit yang bersih dan cerah akan menjadikan wajah anda lebih putih. Cara memutihkan wajah anda dengan minyak zaitun cukup mudah dilakukan, iaitu meletakkan 1-2 sudu teh minyak zaitun di telapak tangan atau kapas anda, kemudian sapukan solek dengan lembut.

Selepas itu, gunakan kain lembap yang hangat untuk membersihkan minyak dengan lembut atau mencuci muka dengan pencuci muka, jika anda lebih suka kaedahnya pembersihan berganda. Kemudian, keringkan wajah anda dengan tuala lembut dan sapukan pelembap wajah.

Itulah pelbagai cara untuk memutihkan wajah dengan minyak zaitun. Walaupun umumnya selamat, minyak zaitun mungkin tidak sesuai digunakan oleh orang-orang dengan jenis kulit berminyak.

Sekiranya anda secara rutin melakukan cara memutihkan wajah dengan minyak zaitun tetapi kulit anda masih kelihatan kusam, kurang cerah, atau rawan jerawat, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor boleh memberikan rawatan kulit mengikut masalah dan jenis kulit anda.