Tanda-tanda Makanan Bayi 6 Bulan: Apa yang Anda Boleh dan Tidak Dapat Memberi

Walaupun sudah siap untuk makan makanan pejal, tentunya makanan untuk bayi 6 bulan berbeza dengan makanan untuk orang dewasa. Anda disyorkan untuk memproses makanan pelengkap susu ibu (MPASI) sendiri,jadi itu boleh dissesuaikan dengan keperluan pemakanan bayi.

 Pada usia 6 bulan, bayi dapat menopang kepalanya sendiri dan mula berminat dengan makanan yang dimakan orang di sekitarnya. Ini adalah masa yang disyorkan untuk menyediakan makanan pelengkap atau makanan pelengkap.

Pelbagai Pilihan Makanan Bayi 6 Bulan

Kini terdapat pelbagai jenis produk makanan segera bayi yang mudah didapati di pasar raya. Namun, proses pemprosesan yang terlalu lama menjadikan makanan bayi segera tidak mengandungi banyak nutrien dan vitamin. Inilah sebab mengapa disyorkan untuk memproses makanan bayi anda sendiri selama 6 bulan, sehingga bayi dapat memperoleh nutrisi dan vitamin yang mencukupi.

Pada mulanya, bayi berusia 6 bulan hanya dapat mengambil kira-kira satu sendok teh sayur atau buah dalam satu hidangan. Kemudian, bahagian akan meningkat secara beransur-ansur dari masa ke masa.

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan bayi 6 bulan juga boleh dibuat dari pelbagai makanan sihat yang lain. Sebilangan pilihan makanan bayi 6 bulan, termasuk:

 • Bijirin, disyorkan untuk memilih bebas gluten.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran tulen, seperti alpukat, pisang, pir, kentang, wortel, brokoli, kubis, bayam, epal, strawberi, wortel, anggur, tomato dan timun.
 • Daging tulen, seperti ayam atau daging lembu.
 • Tauhu dijadikan bubur.
 • Kacang yang dihaluskan, seperti edamame, kacang ginjal dan kacang hijau.

Oleh itu, sebagai langkah pertama memberi makanan bayi selama 6 bulan, anda boleh menggunakan satu jenis bahan untuk membuat bubur. Berikut adalah beberapa jenis bubur yang boleh anda cuba:

 • Bubur pisang

  Cara membuatnya ialah tumbuk pisang dengan garpu, kemudian masukkan susu ibu atau formula untuk menipiskannya.

 • Bubur Avokado

  Alpukat mengandungi lemak baik yang bermanfaat untuk perkembangan fizikal dan otak bayi. Hancurkan alpukat dengan garpu, kemudian masukkan susu ibu atau formula. Baki alpukat yang belum digunakan boleh dimasukkan ke dalam bekas dan disimpan di dalam peti sejuk.

 • Bubur beras perang

  Sebagai makanan ruji yang tidak menyebabkan alahan, beras perang adalah pilihan tepat untuk makanan bayi 6 bulan, kerana ia juga mudah dicerna. Selain itu, bubur beras perang juga baik untuk bayi, kerana beras perang mengandungi pelbagai nutrien, mulai dari vitamin B, folat, kalsium, natrium, zink, ke kalium.

Hati-hati dengan Alahan Makanan pada Bayi

Semasa anak anda hanya mencuba makanan pejal, anda perlu memberi perhatian sama ada dia mempunyai alahan terhadap makanan tertentu atau tidak. Tunggu hingga tiga hari sebelum beralih untuk memperkenalkan jenis makanan lain. Secara amnya, diperlukan tiga hari untuk melihat reaksi alahan, terutamanya jika ada ahli keluarga yang mempunyai sejarah alahan.

Telur, kedelai, ikan, susu sapi, kerang, dan gandum adalah beberapa contoh alergen makanan. Sebilangan makanan juga harus berhati-hati kerana boleh menghasilkan gas di dalam perut dan membuat bayi tidak selesa. Makanan yang mengandungi gas termasuk kacang polong, pir, aprikot, kubis, kembang kol, dan brokoli.

Elakkan memberi madu kepada bayi berusia satu tahun ke bawah untuk mengurangkan risiko terkena botulisme. Memberi susu lembu juga harus dielakkan. Bayi baru boleh diberi susu lembu setelah berumur satu tahun atau lebih. Walaupun begitu, pemberian produk yang diperbuat daripada susu lembu, seperti keju, umumnya selamat untuk diberikan kepada bayi.

Memperkenalkan pelbagai jenis makanan dan perisa dapat membolehkan bayi anda menyukai pelbagai makanan dan memperoleh banyak faedah pemakanan. Sekiranya ada jenis makanan yang tidak disukai anak kecil anda, cubalah memberikannya lagi setelah beberapa hari, kerana selera bayi masih berubah. Untuk memastikan anak anda mendapat pengambilan nutrien yang mereka perlukan, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik atau pakar pemakanan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found