Kerana Kekurangan dan Gejala Vitamin B

Kekurangan vitamin B boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti beriberi, kesemutan, hingga anemia. Vitamin B, seperti vitamin C, termasuk dalam kelas vitamin larut air. Ini bermaksud bahawa vitamin B tidak disimpan di dalam badan dan perlu dimakan secara berkala.

Vitamin B kompleks - bermula dari B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, hingga B12 - berfungsi untuk membantu proses tubuh dan mendapatkan tenaga dari makanan yang dimakan, mengekalkan otot, mata, dan saraf yang sihat, menghasilkan enzim, dan berguna untuk membentuk sel darah merah.

Kesan Kekurangan Vitamin B

Kekurangan vitamin B boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Ini bergantung pada jenis vitamin B yang kurang dalam badan. Berikut adalah masalah kesihatan yang boleh timbul kerana kekurangan pengambilan vitamin B:

1. Vitamin B1 (thiamine)

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, pengambilan vitamin B1 harian yang disarankan berkisar antara 1 hingga 1.4 mg. Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan penyakit beriberi dan Wernicke. Beriberi dapat dikenali dengan gejala sesak nafas, pergerakan mata yang tidak normal, peningkatan degupan jantung, kaki bengkak, dan muntah.

Penyakit Wernicke mempengaruhi sistem saraf dan menyebabkan penglihatan kabur, gangguan koordinasi otot, dan penurunan fungsi mental. Sekiranya tidak dirawat, penyakit Wernicke boleh bertambah buruk dan membawa kepada sindrom Wernicke-Korsakoff.

Gejala sindrom Wernicke-Korsakoff boleh merangkumi halusinasi, amnesia, kesukaran membuka mata (ptosis), kesukaran memahami maklumat, kehilangan ingatan atau ketidakupayaan untuk membentuk kenangan baru.

2. Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 membantu memproses tenaga dari makanan yang mengandungi karbohidrat, lemak, dan protein. Vitamin B2 juga penting untuk pertumbuhan dan pengeluaran sel darah merah. Sebagai rawatan, vitamin B2 diyakini berkesan untuk merawat sakit kepala dan mengurangkan risiko katarak.

Pengambilan vitamin B2 yang disyorkan adalah 1-1,5 mg sehari. Sekiranya terdapat kekurangan vitamin B ini, tubuh akan kekurangan nutrien lain, seperti zat besi dan protein. Pada wanita hamil, kekurangan vitamin B2 dapat menghalang pertumbuhan bayi dalam kandungan dan meningkatkan risiko preeklamsia.

Kekurangan vitamin B2 dapat diketahui dengan adanya gejala seperti anemia, mata merah, kulit kering, bibir pecah-pecah, jangkitan mulut, dan kepekaan terhadap cahaya.

3. Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3 perlu dimakan sebanyak 10-15 mg sehari. Tanpa vitamin B3, tubuh akan mudah mengalami keletihan, gangguan pencernaan, sariawan, muntah, keletihan, dan kemurungan.

Sekiranya teruk, kekurangan vitamin B jenis ini boleh menyebabkan penyakit pellagra yang ditandai dengan ruam bersisik pada kawasan kulit yang terdedah kepada sinar matahari, muntah, cirit-birit, sakit kepala, keletihan badan, kemurungan, mulut bengkak, lidah merah terang, dan kesukaran menumpukan perhatian . Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan kematian.

4. Vitamin B5 (hlmasid antotenik)

Pengambilan vitamin B5 yang disyorkan adalah 5 mg sehari. Kekurangan vitamin B5 jarang berlaku, kerana vitamin ini terdapat di hampir semua jenis sayur-sayuran.

Namun, jika ia berlaku, orang yang kekurangan vitamin B jenis ini akan mengalami sakit kepala, badan berasa letih, mudah marah, sensasi menyengat di lengan atau kaki, loya, keguguran rambut, peningkatan degupan jantung, dan gangguan pencernaan.

5. Vitamin B6 (hlmyridoksin)

Pengambilan vitamin B7 yang disyorkan berkisar antara 1.3 hingga 1.5 mg sehari. Kekurangan vitamin B6 mengakibatkan anemia dan gangguan kulit, seperti ruam atau keretakan di sekitar mulut.

Kekurangan vitamin B6 juga dapat meningkatkan risiko gangguan otak seperti kemurungan, kejang dan kekeliruan, mual, otot berkedut, luka di sudut bibir, kesemutan dan sakit di tangan dan kaki.

6. Vitamin B7 (biotin)

Biotin atau vitamin B7 adalah nutrien yang berperanan mengubah karbohidrat dan lemak menjadi tenaga. Selain itu, biotin juga merupakan nutrien yang diperlukan tubuh untuk menjaga pertumbuhan mata dan rambut yang sihat, mengatur metabolisme, dan menjaga kadar gula darah stabil.

Kekurangan vitamin B jenis ini dapat dikenali dengan adanya gejala dalam bentuk keguguran rambut, kulit kering, ruam bersisik di sekitar mata atau mulut, mata kering, keletihan, dan kemurungan.

7. Vitamin B9 (folat)

Kekurangan vitamin B9 boleh menyebabkan penurunan jumlah sel darah merah atau anemia megaloblastik. Pengambilan folat harian yang disyorkan ialah 400 - 600 mikrogram (mcg).

Vitamin B9 yang tidak mencukupi di dalam badan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti merasa letih, sesak nafas, rambut beruban, sariawan, sakit badan yang lemah, dan lidah bengkak.

8. Vitamin B12

Jumlah vitamin B12 yang tidak mencukupi dalam badan dicirikan oleh penyakit kuning (penyakit kuning).penyakit kuning), anemia, kehilangan selera makan, gangguan penglihatan, kesukaran membuang air besar, degupan jantung tidak teratur, dan sesak nafas.

Sekiranya tidak dirawat, kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan komplikasi seperti kemandulan, demensia pikun, kecacatan tiub saraf pada janin, gangguan penglihatan, dan ataksia.

Cara Memenuhi Keperluan Vitamin B

Untuk memenuhi keperluan harian vitamin B, anda boleh mengambil makanan atau minuman yang mengandungi nutrien ini. Bayam, telur, susu, ayam, dan yogurt adalah contoh makanan yang kaya dengan vitamin B.

Selain makanan, pengambilan vitamin B juga boleh didapati dari pelbagai makanan tambahan atau multivitamin. Walau bagaimanapun, untuk menentukan jenis suplemen dan dosnya, anda perlu berjumpa dengan pakar pemakanan.

Doktor akan menentukan jenis dan dos suplemen vitamin B yang tepat mengikut keadaan kesihatan anda, dan juga membuat senarai makanan baik yang anda makan untuk memenuhi keperluan vitamin B.