Mengetahui Punca dan Cara Merawat Alergi Kulit

Alahan kulit dicirikan oleh kemerahan, ruam, dan gatal-gatal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan boleh berlaku secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Ketahui cara mengatasinya dan apa yang boleh menjadi pencetus alergi kulit sehingga anda dapat menjauhinya.

Alergi kulit juga dikenali sebagai dermatitis kontak alergi. Reaksi alergi boleh berlaku apabila tubuh terdedah kepada alergen, yang merupakan unsur yang dianggap berbahaya oleh sistem imun. Seseorang yang mempunyai kulit sensitif pada umumnya sangat mudah mengalami alahan.

Kejadian Alahan Kulit

Reaksi alergi tidak muncul dengan segera ketika tubuh pertama kali terkena alergen. Pada pendedahan pertama, sistem kekebalan tubuh hanya akan mengingatnya sebagai sesuatu yang berbahaya, kemudian menjadikan antibodi sebagai reaksi.

Sekiranya pendedahan kepada alergen berlaku lagi, badan baru akan bertindak balas dengan pelbagai gejala. Proses pembentukan reaksi imun terhadap alergen memakan masa sekurang-kurangnya 10 hari.

Sekiranya anda sudah mengalami alahan, dalam beberapa minit, penghidapnya dapat mengalami simptom alergi kulit setiap kali mereka terdedah kepada alergen. Walau bagaimanapun, gejala juga boleh muncul 1-2 hari kemudian. Dalam beberapa kes, alahan boleh menyebabkan reaksi fatal atau anafilaksis.

Punca Alahan Kulit

Sekiranya anda mengalami alahan kulit, disarankan untuk berjumpa doktor. Doktor anda boleh melakukan ujian alergi untuk mengenal pasti pencetus alergi anda.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan dan mencetuskan reaksi kulit alergi, termasuk:

  • Produk kosmetik, misalnya solekan, losyen, deodoran, sabun, syampu dan pewarna rambut
  • Produk pembersih, seperti pembersih lantai, sabun dobi, disinfektan, dan detergen
  • Ubat yang digunakan pada kulit, seperti krim anti-gatal atau antibiotik
  • Aksesori yang diperbuat daripada logam, misalnya nikel
  • Tumbuhan, termasuk daun, batang, atau debunga
  • Lateks, yang merupakan bahan yang digunakan untuk sarung tangan getah, kondom, dan belon
  • Semburan serangga
  • Wangian

Risiko alahan kulit juga lebih besar jika anda mengalami eksim (ekzema), peredaran darah terganggu, atau gatal di kawasan intim.

Cara mengatasi alahan kulit

Untuk mencegah dan merawat alahan kulit, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Elakkan pencetus alergi

Ini adalah langkah terpenting untuk mencegah reaksi alergi dan melegakan simptomnya. Ketahui apa yang mencetuskan alergi kulit anda dan elakkan sentuhan langsung sebanyak mungkin. Doktor anda dapat membantu anda mengenal pasti pencetus alergi anda.

2. Menggunakan krim calamine lotion atau hidrokortison

Kedua-dua jenis ubat ini berfungsi untuk mengurangkan rasa gatal. Walau bagaimanapun, penggunaan krim calamine lotion dan hidrokortison harus dilakukan seperti yang diarahkan dan di bawah pengawasan doktor.

3. Menjalani imunoterapi

Untuk alahan yang teruk atau tidak hilang dengan rawatan lain, doktor anda mungkin mengesyorkan imunoterapi alergen. Rawatan ini dilakukan dengan menyuntikkan ekstrak alergen yang disucikan atau mengambil tablet imunoterapi.

4. Menggunakan epinefrin kecemasan

Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi yang teruk, doktor anda akan memberi anda suntikan epinefrin. Jenis ubat ini berfungsi untuk melegakan gejala alergi yang teruk yang berlaku secara tiba-tiba, jadi penting untuk selalu membawanya bersama anda bila-bila masa dan di mana sahaja.

5. Pakai pakaian yang longgar dan lembut

Pakaian yang ketat boleh menyebabkan ruam pada kulit menjadi lebih teruk. Apabila badan mengalami gatal-gatal kerana alergi kulit, pakai pakaian yang selesa dan longgar.

6. Mandi sejuk

Kaedah ini bertujuan untuk mengurangkan ruam pada kulit. Setelah mandi, keringkan kulit anda dengan tuala bersih, kemudian gunakan pelembap. Elakkan mandi atau mandi di dalam air panas kerana ini boleh memburukkan lagi gejala alergi kulit.

Sekiranya alergi kulit anda menyebabkan gejala yang teruk, seperti mual, muntah, sesak nafas, dan bengkak pada bahagian badan tertentu, segera berjumpa doktor atau kunjungi hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.