4 Khasiat Essence untuk Kulit Muka

Hakikat adalah salah satu produk prima donna yang telah menjadi trend penjagaan kulit gaya Korea Selatan. Terdapat banyak faedah intipati untuk kulit wajah, bermula dari membuat kulit wajah menyerap serum atau produk penjagaan kulit yang lain lebih baik, melembapkan, untuk mencegah penuaan pramatang.

Hakikat adalah produk penjagaan kulit yang mempunyai kepekatan bahan aktif yang cukup tinggi dengan tekstur cair dan ringan. Selalunya intipati dan serum dianggap sama, walaupun kedua-dua produk tersebut penjagaan kulit ini mempunyai fungsi yang berbeza.

Serum mempunyai tekstur yang lebih tebal dan dapat meresap jauh ke dalam kulit. Setiap jenis serum juga dibuat khas dengan bahan aktif yang berbeza untuk memperbaiki masalah kulit tertentu.

Bahan Yang Terkandung Di Dalam Hakikat

Sama dengan produk penjagaan kulit lain, intipati mengandungi pelbagai nutrien dan kandungan yang baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah. Hakikat umumnya berasaskan air dan mengandungi:

  • Gliserin
  • Asid hyaluronik
  • Vitamin, seperti vitamin C, vitamin E, dan vitamin A atau retinol
  • Mineral, termasuk zink dan selenium
  • Ekstrak tumbuhan, seperti teh hijau, buah dan lidah buaya

Manfaat Hakikat untuk kulit wajah

Hakikat mempunyai peranan utama untuk mempersiapkan kulit agar lebih mudah menyerap produk penjagaan kulit yang lain. Jadi, gunakan intipati dapat membantu memaksimumkan kelebihan serum, minyak muka, pelembap, atau topeng muka.

Selain itu, intipati dapat memberikan pelbagai faedah, seperti:

1. Mengekalkan kelembapan kulit wajah

Cuaca yang terlalu melampau, tabiat mandi yang terlalu lama, penuaan, atau kerap terdedah kepada pencemaran atau cahaya matahari, dapat mengurangkan pengeluaran minyak semula jadi (sebum) kulit. Ini boleh menjadikan kulit wajah kering. Untuk mengekalkan kelembapan kulit wajah, anda boleh menambah intipati pada rutin penjagaan kulit-kamu.

Bahan yang terdapat dalam intipati, sebagai contoh asid hyaluronik dan zink, dapat mengekalkan kelembapan kulit dan mencegah kulit kering. Kandungan ini juga bagus untuk menjaga kulit yang sihat.

2. Mengimbangkan pH kulit wajah

Kulit wajah mempunyai keasidan semula jadi atau tahap pH sekitar 4.7–5.5. Tahap pH yang tidak seimbang dapat menyebabkan kulit wajah mudah rosak dan jengkel. Penyebab ketidakseimbangan pH boleh berbeza-beza, seperti penggunaan solekan, sabun yang terbuat dari bahan antibakteria, serta pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Untuk mengelakkan kerosakan pada kulit wajah dan mengimbangkan pHnya, cubalah menggunakannya secara berkala intipati. Hakikat biasanya memiliki pH yang menyerupai pH kulit normal, jadi lebih selamat dan dapat mengurangkan risiko kerengsaan pada kulit wajah.

3. Lindungi penghalang kulit dari kerosakan

Kulit penghalang adalah lapisan kulit terluar yang berperanan melindungi kulit dari kerosakan, seperti pendedahan kepada pencemaran, bahan kimia, atau kuman. Ia semakin kurus penghalang kulit, kulit wajah akan lebih rentan terhadap masalah, seperti kulit kering, jerawat, perubahan warna kulit, hingga kerengsaan.

Baiklah, untuk melindungi penghalang kulit dari kerosakan dan tetap sihat, anda boleh gunakan intipati. Ini kerana nutrien yang terdapat dalam intipati bagus untuk dilindungi penghalang kulit.

4. Mencegah penuaan pramatang

Agar kulit wajah kelihatan lebih muda, rutin menggunakan pati boleh menjadi satu cara. Penyelidikan menunjukkan bahawa intipati dapat menegangkan dan mengekalkan keanjalan kulit wajah, sehingga wajah dapat kelihatan lebih muda.

Penjagaan kulit yang baik, termasuk penggunaan intipati, juga bagus untuk mengatasi dan mencegah kerutan di wajah.

Dalam kajian lain, dinyatakan bahawa produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak tumbuhan, seperti intipati, dapat bertindak sebagai antioksidan untuk mencegah penuaan pramatang dan melindungi kulit wajah dari terkena sinar UV.

Lihat banyak faedahnya intipati, memalukan jika anda terlepas. Kini, terdapat banyak jenama kosmetik yang menjual produk intipati yang boleh anda pilih.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, intipati mesti digunakan dengan cara yang betul. Pertama sekali, bersihkan wajah anda dengan pencuci muka, jadilah ia micellarair, pembersih minyak, atau pembersih susu, untuk membuang kotoran dan sisa solekan di muka. Kemudian, basuh muka anda dengan sabun muka.

Selepas itu, sapukan toner dan intipati pada kulit muka. Semasa memakai intipati, anda hanya boleh menyapukan dan menepuk lembut ke kulit. Selepas intipati meresap ke dalam kulit, gunakan serum dan pelembap yang sesuai dengan keadaan atau jenis kulit anda.

Sekiranya anda ingin aktif di luar rumah pada waktu siang, jangan lupa menggunakannya pelindung matahari, ya.

Hakikat umumnya selamat digunakan dan sesuai untuk pelbagai jenis kulit. Walau bagaimanapun, kadang-kadang bahan tertentu dihidupkan intipati tidak sesuai untuk orang yang mempunyai kulit sensitif. Sekiranya anda mengalami kerengsaan atau reaksi alahan selepas menggunakannya intipati, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor, ya.