Tampon atau Pad? Pilih Seperti Yang Diperlukan

Tampon atau pembalut pada dasarnya mempunyai fungsi yang sama dan penting untuk digunakan semasa haid. Walau bagaimanapun, kedua-dua produk tersebut Ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, kenali perbezaannya sehingga anda dapat menentukan pilihan yang sesuai dengan keperluan anda.

Menstruasi yang datang setiap bulan tidak boleh menjadi halangan untuk aktiviti wanita. Anda boleh menggunakan tampon atau tuala wanita untuk menyerap darah haid yang keluar.

Walau bagaimanapun, sebelum memilih produk ini, ada baiknya mengetahui perbezaan antara tampon dan tuala wanita.

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tampon

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai penggunaan tampon:

1. Silinder

Tampon adalah sejenis pengumpulan darah haid dalam bentuk tabung kecil seperti silinder yang terbuat dari bahan penyerap cecair, seperti kapas, rayon, atau campuran kedua-duanya.

2. Lebih senang dibawa

Bentuk tampon lebih kecil dari pad, jadi lebih mudah dan padat untuk dibawa dan dapat disisip di mana saja. Di samping itu, apabila anda memakai skirt atau seluar ketat, ia tidak akan membentuk pembalut. Tampon juga dapat digunakan ketika anda berenang.

3. Digunakan dengan memasukkan ke dalam faraj

Tampon menyerap darah haid dari vagina, yang bermaksud bahawa tampon digunakan dengan memasukkannya ke alat kelamin. Beberapa jenis tampon dilengkapi dengan aplikator yang terbuat dari plastik atau tiub kadbod yang membantu mempermudah produk memasuki vagina.

Namun, ada juga tampon yang mesti dimasukkan menggunakan jari. Terdapat helai tali di satu hujung tampon. Fungsinya adalah menarik balik tampon jika mahu diganti.

4. Mesti diganti setiap 4-8 jam

Bagi anda yang menggunakan tampon, penting untuk mengubahnya setiap 4-8 jam agar tidak menyebabkan jangkitan dan tidak bocor. Di samping itu, anda juga disarankan untuk mengganti tampon dengan yang baru sebelum tidur dan juga segera setelah bangun tidur.

Menukar tampon secara berkala sangat penting untuk mencegah pertumbuhan bakteria yang boleh menyebabkan sindrom kejutan toksik.sindrom kejutan toksik atau TSS), yang merupakan keadaan jarang yang menyebabkan demam, mual, cirit-birit, sakit otot, kelemahan, dan ruam merah di sekitar faraj. Keadaan ini boleh membawa maut.

Memahami Penggunaan Pad

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda fahami mengenai penggunaan serbet kebersihan:

1. Segi empat tepat

Sama seperti tampon, alas juga diperbuat daripada bahan yang dapat menyerap cecair dan mudah dibawa ke mana sahaja. Perbezaannya ialah, padnya berbentuk segi empat dan lebih besar.

2. Dilekatkan pada seluar dalam

Sekiranya penggunaan tampon dimasukkan ke dalam faraj, penggunaan tuala wanita dilekatkan pada bahagian dalam seluar dalam. Beberapa pembalut dilengkapi dengan lampiran sisi atau "sayap" yang boleh dilipat.

Intinya adalah untuk mengelakkan kebocoran ke sisi dan menjaga kedudukan pad tidak bergeser. Pad tersedia dalam pelbagai ketebalan dan panjang pad, disesuaikan dengan keperluan anda.

3. Banyak pilihan produk

Di Indonesia, alas lebih senang dicari daripada tampon. Selain pembalut yang mempunyai sayap, ada juga pembalut yang beraroma dan deodoran.

Namun, malangnya ia sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan vagina atau reaksi alergi. Kami mengesyorkan agar anda memilih pembalut yang selamat dengan bahan permukaan lembut, penyerapan yang baik, dan tidak mengandungi wangian atau deodoran.

4. Perlu diganti setiap 4-6 jam

Jangan lupa menukar pad anda setiap 4-6 jam, tanpa mengira jenis dan jenama alas yang anda gunakan. Terutama jika terdapat lebih banyak darah haid atau ketika pembalut terasa tidak selesa dipakai, misalnya, kerana mereka banyak berpeluh kerana cuaca panas atau bersenam.

Mengubah pembalut secara berkala akan menjaga organ intim anda bersih dan sihat, dan anda akan terhindar dari kerengsaan dan jangkitan faraj.

Setelah memahami perbezaan antara tampon dan tuala wanita seperti di atas, anda boleh memilih salah satu atau menggunakan keduanya secara bergantian, jika diperlukan. Contohnya, tampon ketika berenang dan tuala wanita ketika tidur.

Perkara penting yang perlu diingat, baik dalam menggunakan tampon dan tuala wanita, adalah jangan lupa menukarnya secara berkala dan sentiasa menjaga kebersihan badan dan organ intim anda.

Sekiranya pada bila-bila masa anda mengalami aduan kerana penggunaan tampon atau tuala wanita, seperti ruam, gatal-gatal, kemerahan, dan bengkak pada faraj, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.