Bayi 4 Bulan: Mula Mampu Berbual

Bayi berusia 4 bulan pada amnya sudah mula berbual satu atau dua perkataan, seperti 'Mama' atau 'w-wow'. Di samping itu, pada usia ini, bayi biasanya dapat berpindah dari posisi rawan ke tempat terlentang dan sebaliknya. Jadi, apa perkembangan bayi berusia 4 bulan?

Memasuki usia 4 bulan, berat dan panjang bayi biasanya meningkat dua kali ganda berbanding ketika dia dilahirkan. Untuk bayi lelaki, beratnya sekitar 5,6-8,6 kg, dengan panjang sekitar 60-67,8 cm. Sementara itu, bayi perempuan beratnya 5,1-8,1 kg, dengan panjang 58-66,2 cm.

Pada usia ini, bayi mula dapat menangkap dan membentuk kata-kata dari bahasa yang sering mereka dengar. Walaupun dia tidak dapat mengenal pasti kata-kata itu sebagai nama benda atau panggilan orang lain, dia masih berusaha mengucapkan kata-kata itu.

Perkembangan Bayi 4 Bulan

Berikut adalah beberapa perkembangan yang dilalui oleh bayi ketika berumur 4 bulan:

Kemahiran motor

Pada usia ini, kerusi goyang khas untuk bayi (bouncer) boleh menjadi alat permainan yang sesuai untuknya. Mainan yang digantung di atasnya dapat menjadi alat untuk mengembangkan koordinasi tangan-mata.

Di samping itu, bayi berusia 4 bulan pada amnya mempunyai kebolehan berikut:

 • Mampu menarik objek yang menarik perhatiannya. Ini menunjukkan koordinasi tangan dan penglihatan terus bertambah baik.
 • Matanya dapat mengikuti pergerakan dan pergerakan orang atau objek dari satu tempat ke tempat lain.
 • Mampu menggulung badan dari posisi terlentang hingga terdedah dan sebaliknya.
 • Ketika dalam keadaan berdiri, kakinya dapat menyentuh lantai walaupun dia tidak dapat berjalan.
 • Mampu memegang kepala dan bahu tegak ketika diangkat dari katil dan dibawa.
 • Mula cuba duduk dengan bantuan orang dewasa, kerana tulang belakangnya cukup kuat.

Ketika bayi anda yang berusia 4 bulan mula bergerak, pastikan dia berguling di atas katil atau permukaan yang selamat. Letakkan keselamatan di sekelilingnya seperti tumpukan bantal sehingga dia tidak jatuh.

Keupayaan pertuturan

Bayi berusia 4 bulan boleh mula berbual dan meniru suara yang mereka dengar dengan memperhatikan pergerakan bibir mereka ketika orang bercakap.

Vokal 'a' adalah huruf yang paling sering diucapkan oleh bayi terlebih dahulu, terutama ketika dia mulai berbual. Dia juga mula menyukai kemampuannya untuk mengeluarkan suara dan mendengarnya di telinganya sendiri.

Untuk merangsang ucapan anak kecil anda, anda boleh mengajaknya berkomunikasi dengan mengucapkan kata-kata sederhana, seperti 'Mama' atau 'ayah'.

Anda juga perlu bertindak balas sebaik sahaja anak kecil anda cuba mengatakan sesuatu. Ini perlu agar dia lebih yakin untuk mengatakan lebih banyak perkataan.

Kemahiran sosial

Bayi berusia 4 bulan secara amnya dapat tersenyum spontan pada orang yang menarik perhatian mereka. Selain itu, biasanya dia juga dapat melakukan perkara berikut:

 • Mampu meniru ekspresi wajah orang dewasa yang tersenyum lebar atau mengerutkan kening.
 • Mula dapat bermain dengan orang lain dan boleh menangis ketika permainan berhenti.
 • Walaupun komunikasi masih melalui tangisan, tetapi suara tangisan mulai terdengar berbeza untuk setiap keperluan, misalnya ketika letih, lapar, atau sakit.
 • Ada kalanya dia mula ketawa ketika melihat perkara yang menurutnya lucu atau menarik.

Perkara Lain Yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa

Perut bayi berusia 4 bulan lebih besar daripada sebelumnya, jadi kekerapan mengaturnya akan lebih sedikit. Namun, dalam satu sesi makan, dia akan mengisi perutnya hingga kenyang.

Sebilangan ibu bapa juga mula memberi makanan pejal kepada bayi 4 bulan atau lebih awal. Namun, disarankan agar anda terus menyusui bayi anda secara eksklusif selama 4 bulan dan hanya memberi makanan pelengkap (MPASI) setelah bayi berusia 6 bulan.

Ini kerana pemberian MPASI terlalu awal dapat menjadikan risiko alergi lebih tinggi dan bayi tidak mendapat pemakanan dan faedah yang optimum dari susu ibu.

Di samping itu, semua perkara boleh menjadi mainan dan perkara menarik untuk bayi berusia 4 atau 5 bulan, jadi sebenarnya pada usia ini dia tidak memerlukan banyak mainan. Biarkan dia menangani berbagai benda bersih dan selamat, seperti tuala, permukaan sofa, bola, dan buah, sehingga dia dapat mengenali berbagai tekstur, bentuk, dan warna.

Perkara yang Perlu Diperhatikan untuk Ibu Bapa

Pertumbuhan setiap bayi adalah unik dan tidak dapat disamakan. Maklumat di atas adalah panduan, tetapi bukan sesuatu yang mesti dimiliki oleh setiap bayi pada usia ini.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa, seperti:

 • Bayi tidak tersenyum ketika melihat ibu bapa mereka atau sesuatu yang menarik perhatian mereka
 • Kepala tidak boleh berdiri sendiri
 • Tidak dapat melihat pergerakan objek
 • Jangan letakkan objek yang anda pegang di mulut anda
 • Kakinya tidak menyentuh lantai semasa dia berdiri
 • Juga tidak berbual atau mengeluarkan suara

Sekiranya anak anda mengalami beberapa keadaan di atas, cubalah membawanya ke doktor agar dia dapat menjalani pemeriksaan dan rawatan yang tepat untuk mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found