Jenis Penyakit Paru Yang Perlu Anda Ketahui

Sesak nafas yang kerap, batuk yang berpanjangan, atau mengi boleh menjadi tanda-tanda masalah paru-paru. Apakah jenis penyakit paru-paru yang biasa? Lihat artikel berikut sehingga anda dapat menantinya.

Paru-paru adalah salah satu organ yang berperanan penting dalam menjalankan sistem pernafasan (pernafasan). Apabila udara sampai ke paru-paru, akan terjadi pertukaran oksigen dari luar badan dengan karbon dioksida dari darah. Sekiranya paru-paru terganggu, maka proses ini juga akan terganggu.

Jenis Penyakit Paru

Berikut adalah pelbagai penyakit yang boleh menyerang paru-paru:

1. Radang paru-paru

Pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan kantung udara di paru-paru menjadi meradang dan membengkak. Pneumonia sering disebut sebagai paru-paru basah, kerana dalam keadaan ini, paru-paru dapat diisi dengan cairan atau nanah.

Penyebab radang paru-paru adalah jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Penularan jangkitan ini berlaku melalui udara yang tercemar dengan kuman dari pesakit yang bersin atau batuk.

2. Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini tidak hanya menyerang paru-paru, tetapi juga dapat menyebar ke bahagian tubuh yang lain, seperti tulang, kelenjar getah bening, sistem saraf pusat, dan ginjal.

Bakteria TB merebak di udara melalui percikan kahak atau cairan dari saluran pernafasan penghidap, misalnya ketika batuk atau bersin.

3. Bronkitis

Bronkitis adalah keradangan pada saluran bronkus yang menuju ke paru-paru atau bronkus. Salah satu penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus.

Virus yang menyebabkan bronkitis biasanya menular dari pesakit melalui percikan kahak yang mereka hasilkan. Sekiranya dahak disedut atau ditelan oleh orang lain, virus akan menjangkiti saluran bronkus seseorang.

4. Penyakit paru obstruktif kronik

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah keradangan paru-paru kronik yang menyebabkan penyumbatan aliran udara ke dan dari paru-paru. Terdapat dua jenis gangguan yang berlaku pada COPD, iaitu bronkitis kronik dan emfisema.

Pada bronkitis kronik, keradangan berlaku di dinding bronkus (tiub yang membawa udara ke dan dari paru-paru). Semasa dalam emfisema, keradangan atau kerosakan berlaku di alveoli (kantung kecil di paru-paru).

Faktor utama yang meningkatkan risiko terkena COPD adalah pendedahan jangka panjang terhadap asap rokok, baik aktif dan pasif. Sementara faktor risiko lain adalah pendedahan kepada habuk, asap bahan bakar, dan asap kimia.

5. Asma

Asma adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara, menyebabkan sesak nafas.

Orang yang menghidap asma umumnya mempunyai saluran udara yang lebih sensitif. Apabila penderita asma terdedah kepada alergen atau pencetus, saluran udara mereka menjadi radang, bengkak, dan menyempit. Ini akan menghalang aliran udara. Di samping itu, akan ada peningkatan pengeluaran kahak yang menjadikannya lebih sukar bagi penderita untuk bernafas.

Ada beberapa perkara yang dapat memicu serangan asma, seperti terdedah kepada debu, asap rokok, bulu binatang, udara sejuk, virus, dan bahan kimia.

Itulah jenis penyakit paru-paru yang perlu anda ketahui dan ketahui. Sekiranya anda sering mengalami batuk yang berpanjangan, sesak nafas, berdehit, atau bahkan sakit dada, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga anda dapat diberi rawatan yang tepat.