Latihan Kegel Lelaki Ini Dapat Membuat Anda Lebih Kuat di Ranjang

Latihan Kegel Lelaki adalah latihan yang bertujuan untuk mengencangkan otot pelvis bawah atau pubococcygeus (PC). Terdapat pelbagai memberi faedahLatihan Kegel untuk lelaki. Salah satunya ialah peningkatan daya tahan ereksi.

Latihan Kegel akan menguatkan otot bulbocavernosus yang bertanggung jawab untuk menjaga aliran darah ke zakar semasa ereksi, mengepam semasa ejakulasi, dan membantu mengosongkan uretra setelah buang air kecil.

Bersenam otot-otot ini dengan latihan Kegel dapat membantu mengatasi masalah disfungsi ereksi dan ejakulasi dini. Begitu juga dengan masalah inkontinensia kencing yang sering dialami oleh lelaki tua. Latihan Kegel juga dapat menjadikan hubungan seks lebih lama.

Cara Melakukan Latihan Kegel untuk Lelaki

Anda boleh melakukan latihan Kegel sendiri di rumah atau di antara aktiviti. Kaedahnya adalah seperti berikut:

1. Cari otot pelvis lebih rendah

Sebelum memulakan latihan ini, anda seharusnya dapat merasakan otot pelvis bawah yang akan dilatih dalam latihan Kegel lelaki. Caranya, semasa membuang air kecil, cubalah menghentikan atau memperlahankan aliran air kencing. Otot yang digunakan untuk menghentikan aliran air kencing adalah otot pelvis bawah anda.

sekarang, jika anda tahu otot mana yang harus dilatih dan dapat merasakan pengecutannya, anda boleh melakukan senaman ini dengan lebih mudah dalam kedudukan apa pun. Namun, sebagai permulaan, lakukan latihan Kegel lelaki dalam keadaan berbaring.

2. Mengetahui teknik

Dalam keadaan berbaring, ketatkan otot pelvis, kemudian tahan kontraksi selama 3 saat. Selepas itu, rehatkan otot selama 3 saat, dan ketatkan lagi. Ulangi pergerakan ini beberapa kali.

Apabila anda sudah terbiasa dan otot mula terasa lebih kuat, cuba lakukan latihan Kegel lelaki dalam keadaan duduk, berdiri, atau berjalan.

3. Fokus semasa berlatih

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, fokus untuk mengencangkan otot pelvis bawah. Semasa mengetatkan otot panggul bawah, bernafas secara normal dan elakkan menahan perut, paha, atau punggung.

4. Lakukan dengan kerap

Untuk hasil terbaik, lakukan senaman Kegel untuk lelaki secara berkala, iaitu 2 kali sehari. Anda boleh melakukan satu sesi pada waktu pagi dan satu sesi pada waktu petang. Satu sesi terdiri daripada 10-30 kontraksi, disertai dengan sesi relaksasi. Setiap sesi berlangsung selama 10 saat, dibahagikan kepada pengecutan 5 saat dan kelonggaran 5 saat.

Untuk mendapatkan faedah latihan Kegel lelaki, anda perlu bersabar. Secara amnya, diperlukan 3-4 bulan untuk merasakan kesannya dalam meningkatkan daya tahan ereksi. Sementara itu, untuk mengatasi masalah kencing, memerlukan masa 3-6 minggu, jika anda kerap melakukannya.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah mengekalkan ereksi walaupun anda kerap melakukan latihan lelaki Kegel, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.