Cara Semula Jadi yang Betul untuk Merawat Perut Yang Berpusing

Hampir semua orang mengalami sakit perut. Secara amnya sSakit perut adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan tumpul di bahagian perut atau kekejangan perut. Salah satu bentuk sakit perut yang sering diadukan ialah perut berpusing.

Banyak keadaan dan penyakit boleh menyebabkan sakit perut. Penyakit dan masalah pada organ saluran pencernaan seperti usus, hati, pankreas, pundi hempedu dan perut boleh menjadi punca sakit perut. Beberapa sebab yang menyebabkan perut terasa seperti kelainan termasuk jangkitan, keracunan makanan, hingga pencernaan.

Bahan Asli untuk Atasi Perut Pusing

Setiap orang mempunyai teknik yang berbeza dalam menangani sakit perut. Walau bagaimanapun, satu kaedah yang berfungsi untuk satu orang tidak semestinya berfungsi untuk yang lain. Lalu, apakah kaedah paling selamat untuk mengatasi perut yang memulas?

Walaupun masih perlu diteliti lebih lanjut, bahan semula jadi berikut dipercayai dapat membantu mengatasi sakit perut:

  • Halia

Menurut penyelidikan, halia adalah salah satu produk semula jadi yang berpotensi untuk merawat beberapa jenis sakit perut. Rempah ini, yang telah digunakan sejak zaman kuno sebagai penawar mual, mengandungi sifat anti-radang semula jadi. Untuk merawat sakit perut, anda boleh mengunyah sedikit halia atau menambahkan beberapa keping halia segar ke dalam secawan teh suam. Pada masa ini, banyak produk makanan tambahan mengandungi halia sehingga lebih mudah dimakan.

  • Daun pudina

Bahan lain yang juga dipercayai digunakan untuk menghilangkan sakit perut adalah daun pudina. Kandungan mentol dalam daun ini bertindak sebagai analgesik semula jadi yang dapat membantu mengurangkan sakit perut dan mengurangkan loya. Untuk melegakan sakit perut, cukup dengan minum daun pudina yang diseduh dengan air suam atau teh suam. Cara lain untuk melakukannya adalah dengan menghisap pudina atau mengunyah daun pudina secara langsung.

  • epal sider cuka

Cuka sari apel dapat meneutralkan sakit perut. Sekiranya anda tidak menyukai rasa masam yang terlalu kuat, campurkan satu sudu cuka sari apel dengan air dan satu sudu teh madu, kemudian minum perlahan-lahan. Ada kemungkinan cuka sari apel dapat menyembuhkan sakit perut kerana dapat mengatasi keadaan pati berlebihan (karbohidrat kompleks yang tidak larut dalam air) dan membantu proses pencernaan. Ini membolehkan kanji mencapai usus lebih cepat sambil mengekalkan kehadiran bakteria sihat di dalam usus.

  • Diet BRAT

Diet BRAT berasal dari singkatan pisang, nasi, sos epal,roti bakar atau pisang, beras, saus epal dan roti bakar. Keempat jenis makanan ini berguna untuk menenangkan sakit perut, baik kerana loya dan cirit-birit. Makanan di atas rendah serat, tetapi kaya dengan bahan pengikat. Kelebihan lain dari diet BRAT adalah kandungan garamnya rendah. Makanan ini mungkin terasa hambar, tetapi akan sangat berguna apabila seseorang mengalami sakit perut, termasuk kekejangan perut.

Pelbagai bahan semula jadi boleh dicuba untuk meredakan kekejangan perut yang anda alami. Walaupun begitu, kemungkinan tidak semua orang dapat merasakan manfaatnya, dan penelitian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya.

Cara Melegakan Perut Yang Berpusing

Selain beberapa bahan semula jadi di atas, beberapa tindakan di bawah ini juga dapat membantu melegakan sakit perut:

  • Kurangkan atau elakkan aktiviti yang dapat mengumpulkan udara berlebihan di dalam perut, seperti merokok, makan terlalu cepat, permen karet, dan minum minuman ringan.
  • Berhenti makan makanan yang mencetuskan sakit perut.
  • Makan bahagian yang berpatutan dan jangan makan berlebihan.
  • Jangan berbaring sekurang-kurangnya dua jam selepas makan.
  • Dapatkan rehat yang cukup untuk badan.
  • Gunakan alat pemanas atau botol berisi air suam dan letakkan di atas perut yang sakit untuk menghilangkan rasa sakit.

Walaupun ia tidak dianggap sebagai keadaan yang serius, orang yang mengalami sakit perut tetap dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Terutama jika ia berlaku dalam jangka masa yang lama walaupun anda telah mengambil langkah pengendalian.