Ketahui Bilirubin dan Punca Peningkatan Bilangan Bilirubin

Bilirubin adalah bahan yang terbentuk secara normal dari pemecahan sel darah merah di dalam badan. Bahan inilah yang memberi najis dan air kencing warna kuning mereka. Walaupun terbentuk secara normal, kadang-kadang ada penyakit tertentu yang menyebabkan jumlah bilirubin meningkat. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Untuk menentukan tahap bilirubin dalam badan, ujian darah diperlukan. Tahap jumlah bilirubin normal pada orang dewasa adalah sekitar 0.2 hingga 1.2 mg / dL (miligram per desiliter), sementara pada kanak-kanak di bawah 18 tahun adalah 1 mg / dL.

Sekiranya meningkat sedikit, itu tidak semestinya menunjukkan kelainan. Namun, jika peningkatan kadar bilirubin cukup tinggi hingga lebih dari 2 mg / dl, maka kemungkinan besar terdapat keadaan atau penyakit perubatan yang mendasari.

Punca Peningkatan Bilangan Bilirubin

Peningkatan jumlah bilirubin dalam darah boleh berlaku kerana banyak sebab, termasuk:

1. Gangguan hati

Jumlah bilirubin dapat meningkat kerana kerosakan pada hati atau hati. Di dalam badan, bilirubin akan diproses dan disimpan dalam hempedu. Apabila terdapat kerosakan atau kelainan pada hati, misalnya pada hepatitis dan sirosis, kadar bilirubin dapat meningkat.

2. Penyakit hempedu

Pundi hempedu adalah organ yang berfungsi untuk menyimpan hempedu. Di empedu inilah bilirubin disimpan.

Oleh itu, jika hempedu diserang oleh penyakit, seperti batu empedu, penyempitan saluran empedu, keradangan atau jangkitan pundi hempedu (dan tumor hempedu, jumlah bilirubin dapat meningkat.

Selain itu, kerosakan pada organ lain di sekitar hempedu, misalnya pada barah pankreas dan radang pankreas, juga dapat menyebabkan bilirubin meningkat.

3. Kerosakan sel darah merah

Keadaan yang menjadikan sel darah merah pecah lebih cepat, seperti anemia sel sabit dan anemia hemolitik, boleh menyebabkan jumlah bilirubin meningkat secara mendadak.

Pada bayi dan janin di rahim, kadar bilirubin dapat meningkat disebabkan oleh keadaan yang disebut erythroblastosis fetalis. Penyakit ini menyebabkan sel darah bayi musnah kerana rosak oleh sistem imun ibu.

Di samping itu, pada orang yang baru-baru ini menerima pemindahan darah, kadar bilirubin dapat meningkat jika darah yang diterima tidak sesuai dengan tubuh.

4. Kesan sampingan ubat

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk peningkatan kadar bilirubin. Ubat-ubatan ini termasuk antibiotik, kortikosteroid, pil kawalan kelahiran,indometasin, dan ubat antikonvulsan, seperti diazepam, flurazepam, dan fenitoin.

Dalam kes tertentu, suplemen atau ubat herba tertentu juga boleh menyebabkan kadar bilirubin meningkat.

Sebagai tambahan kepada keadaan perubatan di atas, kadar bilirubin dalam darah juga dapat meningkat disebabkan oleh jangkitan teruk, gangguan tiroid, dan gangguan genetik, seperti sindrom Gilbert, hemochromatosis keturunan, sindrom Rotor, dan sindrom Criggler-Najjar.

Kesan Bilirubin tinggi

Sekiranya tahap bilirubin tinggi dalam darah, tubuh akan mengalami penyakit kuning (penyakit kuning).penyakit kuning). Jaundice dicirikan oleh menguning mata dan kulit disertai dengan gatal-gatal.

Bukan hanya pada orang dewasa, jumlah bilirubin yang terlalu banyak pada bayi baru lahir juga berbahaya. Tahap bilirubin yang tinggi pada bayi baru lahir biasanya dicirikan oleh kekuningan kulit yang muncul di muka dan dahi terlebih dahulu, kemudian merebak ke dada dan bahagian badan yang lain. Selain itu, bayi juga mungkin mengalami kelesuan, menangis selalu, atau mengalami sawan.

Sekiranya tidak segera dirawat, kadar bilirubin yang tinggi pada bayi boleh menyebabkan kerosakan otak (kernicterus), masalah saraf, dan bahkan kematian. Oleh itu, bayi yang terkena penyakit kuning memerlukan penjagaan khas untuk menurunkan kadar bilirubin dalam darah mereka. Salah satu rawatannya ialah fototerapi.

sekarangDari maklumat di atas, dapat disimpulkan bahawa peningkatan kadar bilirubin, terutama yang sudah menyebabkan gejala penyakit kuning, adalah keadaan yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Dalam menentukan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti ujian darah untuk menilai tahap bilirubin dan ultrasound hati dan empedu. Setelah tahap bilirubin disahkan meningkat, doktor boleh mendapatkan rawatan mengikut faktor penyebabnya.