Punca Sakit Leher dan Bahu dan Cara Melegakannya

Adakah anda pernah mengalami kesakitan? di dalamleher dan bahu? SayaIni adalah salah satu aduan perubatan yang paling biasa. Kadang-kadang aduan ini juga disertai oleh kaku atau tegang di bahagian itu, walaupun sakit kepala.

Struktur leher terdiri daripada otot, tulang, saluran darah, saraf, ligamen, dan rongga tulang belakang. Struktur ini membolehkan leher bergerak dengan lentur, membawa darah ke dan dari kepala, dan menyokong berat kepala.

Apabila terdapat kecederaan atau kelainan pada struktur leher, leher dan bahu akan berlaku.

Beberapa Punca Sakit Leher dan Bahu

Sakit leher dan bahu boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, termasuk:

1. Ketegangan otot

Terdapat beberapa penyebab ketegangan otot leher, termasuk terlalu banyak otot di leher, melihat terlalu lama, membaca sambil berbaring, kekejangan leher, dan posisi tidur yang buruk.

2. Kecederaan kepala dan leher

Kecederaan kepala dan leher adalah salah satu penyebab utama sakit leher dan bahu. Kecederaan leher yang menyebabkan kepala tersentak (kecederaan whiplash) atau kecederaan yang membengkokkan leher boleh merosakkan otot, tulang dan saraf leher, menyebabkan sakit leher dan bahu.

3. Gangguan sendi tulang leher

Dengan bertambahnya usia, risiko berkembang osteoartritis atau keradangan pada sendi tulang belakang serviks juga meningkat. Keadaan ini boleh menyebabkan pembentukan bonjolan tulang baru (kalsifikasi tulang) di celah antara sendi leher, menyebabkan kesakitan.

Selain itu, kecacatan tulang belakang, seperti disebabkan oleh scoliosis atau osteoporosis, juga boleh menyebabkan sakit leher.

4. Tsaraf mencubit tulang di belakang dan leher

Sebarang perubahan struktur tulang belakang serviks boleh menyebabkan saraf terjepit. Ini kemudian akan menyebabkan rasa sakit, kekakuan, atau kesemutan yang memancar ke bahagian tubuh yang lain, seperti bahu ke lengan.

5. Penyakit tertentu

Penyakit tertentu, seperti rematik, meningitis (keradangan lapisan otak), tumor di kawasan leher, dan serangan jantung, boleh menyebabkan sakit leher dan bahu yang memancar ke lengan.

Cara Melegakan Sakit Leher dan Bahu

Untuk mengurangkan kesakitan yang muncul di leher dan bahu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, iaitu:

1. Kompres sejuk dan suam

Untuk sakit leher baru, cuba gunakan kompres sejuk ke leher. Balut ais dalam tuala atau kain, kemudian sapukan ke leher yang sakit selama 15-20 minit.

Keesokan harinya, ganti antara kompres sejuk dan suam. Kompres hangat boleh dilakukan dengan merendam tuala dalam air suam, kemudian meletakkannya di kawasan yang menyakitkan. Lakukan kombinasi kompres sejuk dan suam ini 4 kali sehari.

2. Urut

Urut leher boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan ketegangan otot. Pastikan bahawa ahli terapi yang melakukan urut adalah ahli terapi yang telah dilatih untuk mengurut leher.

3. Latihan pergerakan leher

Ketika leher dan bahu terasa sakit dan kaku, ada beberapa gerakan yang dapat dilakukan untuk mengurangkannya, yaitu memutar bahu, memutar kiri dan kanan, dan membongkokkan kepala ke belakang dan perlahan. Lakukan pergerakan ini masing-masing 10 kali.

4. Tukar posisi tidur

Tidur yang tidak betul boleh mencetuskan sakit leher dan bahu. Oleh itu, sesuaikan posisi tidur supaya kedudukan kepala tidak terlalu tinggi. Salah satu cara adalah dengan tidur di atas tilam yang keras tanpa bantal dalam keadaan terlentang. Anda juga boleh menggunakan bantal khas untuk mengurangkan ketegangan otot leher.

5. Mengambil dadah

Sekiranya langkah-langkah sebelumnya tidak berfungsi untuk mengurangkan rasa sakit, cubalah minum ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti ubat penahan sakit di kaunter parasetamol. Untuk sakit leher yang teruk disertai kekejangan otot, anda mungkin memerlukan ubat penghilang rasa sakit dan penenang otot.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, fisioterapi juga sering diperlukan untuk merawat sakit di leher dan bahu. Anda boleh berjumpa doktor untuk menentukan jenis rawatan terbaik untuk merawat sakit leher dan bahu.

Langkah-langkah Pencegahan Sakit Leher dan Bahu

Untuk mengelakkan sakit leher dan bahu, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan, termasuk:

  • Meningkatkan kedudukan badan. Pastikan bahu anda lurus, lurus, dan sesuai dengan pinggul anda. Kedudukan kepala juga dijaga tegak dan selari dengan bahu.
  • Rehatkan leher dan bahu anda. Tenangkan leher dan bahu anda ketika anda dalam perjalanan jauh, atau setelah anda bekerja lama. Lakukan rehat ini selama 10 minit setiap kali anda bergerak selama 1-2 jam.
  • Sesuaikan dan sesuaikan peralatan kerja, seperti ketinggian meja dan kerusi, atau arah layar komputer, sesuai dengan postur badan.
  • Elakkan menggunakan beg sandang satu sisi atau membawa beban berat hanya pada satu sisi bahu.
  • Elakkan membaca atau bermain alat semasa tidur.
  • Lakukan senaman secara berkala, iaitu 3 kali seminggu dengan jangka masa 30 minit, untuk mengelakkan ketegangan otot dan meningkatkan fleksibiliti otot.
  • Berhenti merokok dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Secara amnya sakit leher dan bahu sahaja dapat sembuh dengan kaedah rawatan di atas. Namun, jika sakit leher dan bahu disertai dengan keluhan lain, seperti kesemutan, rasa sakit memancar ke lengan atau tangan, atau kaki dan tangan yang lemah, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

Ditulis oleh:

dr. Febriyani