Benzoil peroksida - Faedah, dos, kesan sampingan

Benzoil peroksida adalah ubat untuk jerawat ringan hingga sederhana. Benzoil peroksida adalah ubat luaran (topikal) yang terdapat dalam beberapa tahap, iaitu 2.5%, 4%, 5%, dan 10%.

Benzoil peroksida boleh didapati sendiri atau digabungkan dengan bahan lain, seperti antibiotik. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan keradangan, membunuh bakteria penyebab jerawat, dan membuka pori-pori kulit yang tertutup.

Tanda dagangan Benzolac peroksida: Benzolac, Benzasil, Benzodione, Polybenza AQ 

Apa itu Benzoyl Peroxide

kumpulanAnti jerawat 
KategoriUbat percuma
ManfaatMerawat jerawat  
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun 
Benzoil peroksida untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada benzoil peroksida boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatGel 

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Benzoyl Peroxide

Benzoil peroksida boleh didapati sendiri atau digabungkan dengan antibiotik. Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan benzoil peroksida atau produk yang mengandungi ubat ini:

 • Jangan gunakan benzoil peroksida jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini atau salah satu daripada sebatian yang mengandungi ubat ini.
 • Berhati-hatilah semasa menggunakan benzoil peroksida jika anda hamil, menyusui, atau merancang kehamilan.
 • Berhati-hatilah semasa menggunakan benzoil peroksida bersamaan dengan ubat jerawat atau rawatan kulit lain kerana dapat meningkatkan risiko kerengsaan kulit.
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari yang berpanjangan semasa menggunakan benzoil peroksida. Ubat ini dapat meningkatkan kepekaan kulit terhadap cahaya matahari.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah menggunakan benzoil peroksida.

Dos dan Peraturan Penggunaan Benzoyl Peroxide

Untuk merawat jerawat pada orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun, sapukan gel yang mengandungi 2,5-10% benzoil peroksida pada jerawat, 1-2 kali sehari.   

Cara Menggunakan Benzoil Peroksida Dengan Betul

Gunakan benzoil peroksida mengikut arahan penggunaan ubat pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Cara menggunakan setiap produk dengan benzoil peroksida boleh berbeza.

Sekiranya pertama kali menggunakan benzoil peroksida, disarankan untuk mencubanya terlebih dahulu dengan menerapkannya pada kawasan kulit yang kecil selama 3 hari. Ini bertujuan untuk mengetahui sama ada reaksi alahan berlaku pada kulit.

Benzoyl peroksida adalah ubat luaran. Bersihkan dan keringkan permukaan kulit dengan jerawat sebelum menggunakan benzoil peroksida. Elakkan menyentuh kawasan kulit yang telah diburukkan dengan ubat ini, sekurang-kurangnya 1 jam selepas digunakan.

Elakkan sentuhan benzoil peroksida dengan bibir, mulut, hidung, dan mata. Sekiranya bersentuhan dengan bahagian ini, segera bilas dengan air yang mengalir. Jangan gunakan ubat ini pada bahagian kulit yang mengalami eksim, kerengsaan, atau luka.

Semasa menggunakan benzoil peroksida, gunakan pelindung matahari jika anda ingin melakukan aktiviti di bawah sinar matahari langsung, kerana ubat ini dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap sinar matahari.

Simpan ubat ini pada suhu bilik dan jauh dari panas, kelembapan, cahaya matahari. Jauhi dari kanak-kanak. 

Interaksi Benzoil Peroksida dengan Ubat dan Bahan Lain

Benzoil peroksida boleh menyebabkan sejumlah interaksi apabila digunakan dengan ubat lain, seperti:

 • Berkurangnya keberkesanan ubat dan peningkatan risiko kerengsaan kulit ketika digunakan dengan tretinoin, tazarotene, dan isotretinoin
 • Perubahan sementara pada warna kulit dan rambut wajah ketika digunakan dengan ubat sulfonamide   

Kesan Sampingan dan Bahaya Benzoyl Peroksida

Penggunaan benzoil peroksida boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesan sampingan berikut:

 • ruam
 • Sensasi terbakar
 • Gatal
 • Lepuh
 • Merah
 • Kulit menjadi kering dan mengelupas

Walaupun jarang, benzoil peroksida juga boleh menyebabkan reaksi alergi, termasuk gatal-gatal atau bengkak pada bibir dan kelopak mata, dan juga sesak nafas. Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi ini berlaku.