Fakta di Sebalik Kebaikan Sperma untuk Wajah yang Perlu Anda Ketahui

Manfaat sperma untuk wajah sangat popular dan banyak dibincangkan di media sosial. Katanya, penggunaan sperma pada kulit dapat mengatasi jerawat dan penuaan pramatang. Sebenarnya, kelebihan sperma untuk kecantikan wajah dan kulit belum terbukti berkesan, malah boleh berisiko. kamu tahu.

Banyak tuntutan mengenai kelebihan sperma untuk wajah yang tumbuh telah menimbulkan persoalan mengenai kebenaran faedah sperma untuk kulit. Pada akhirnya, ada orang yang ingin tahu dan ingin mencuba sperma pada kulit wajah mereka.

Nah, bukannya hanya meneka dan mengikuti trend yang ada, anda harus terlebih dahulu mengetahui fakta di sebalik kelebihan sperma untuk wajah sebelum memutuskan untuk menggunakannya sebagai rawatan kulit.

Pelbagai Bahan dan Bahan Kimia Yang Terkandung dalam Sperma

Sperma atau air mani mengandungi banyak bahan kimia, termasuk:

  • Protein dan asid amino
  • Kalsium
  • Fruktosa dan glukosa
  • Natrium
  • Potasium
  • Magnesium
  • Urea
  • Zink
  • Asid sitrik dan laktik

Dalam air mani yang mengandung banyak sperma, ia juga mengandung berbagai enzim dan antioksidan, seperti superoxide dismutase (SOD), glutathione, spermin, protease, dan kallikrein.

Fakta mengenai Kebaikan Sperma untuk Muka

Berkat pelbagai bahan ini, sperma dianggap dapat membantu menjaga kesihatan dan kecantikan kulit wajah, membersihkan kulit wajah dari habuk dan sel kulit mati, dan meremajakan kulit.

Walau bagaimanapun, faedah sperma untuk wajah sehingga kini belum terbukti sepenuhnya. Terlepas dari manfaat ini, penting untuk diingat bahawa fungsi sperma itu sendiri adalah menyuburkan telur dan mewujudkan kehamilan.

Semasa melakukan hubungan seks, zakar akan dipenuhi dengan aliran darah sehingga dapat mengeras atau disebut ereksi. Ketika mencapai kemuncak dalam hubungan seks, lelaki akan mengalami ejakulasi, iaitu pembuangan cairan mani. Air mani mengandungi 1% sperma dan 99% sebatian lain.

Benarkah sperma dapat mengatasi masalah jerawat dan penuaan?

Berkat kandungan vitamin C, zink, urea, glutathione, dan spermin di dalamnya, sperma diklaim dapat membantu mengatasi jerawat dan penuaan kulit pramatang. Sebatian zink ini mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang yang dapat mengatasi kemerahan kulit (kemerahan) dan melawan bakteria penyebab jerawat.

Selain itu, vitamin C, urea, glutathione, spermin, dan zink berkhasiat untuk melindungi kulit dari kesan radikal bebas, meningkatkan pengeluaran kolagen, dan memperbaiki tisu kulit, sehingga dapat membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan mengatasi penuaan masalah.

Spermin juga mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang yang dapat membantu merawat jerawat dan mengurangkan bintik-bintik gelap di wajah. Walaupun begitu, kandungan zink, vitamin C, dan antioksidan dalam sperma dalam sperma agak kecil.

Lebih-lebih lagi, hingga kini, belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa sperma atau air mani terbukti selamat dan berkesan untuk merawat jerawat dan mencegah penuaan awal pada wajah.

Risiko Menggunakan Sperma untuk Kulit Muka

Pada hakikatnya, kelebihan sperma untuk wajah belum terbukti berkesan. Selain itu, penggunaan sperma pada wajah dan kulit mempunyai risiko menyebabkan kesan sampingan yang buruk, seperti kerengsaan dan reaksi alergi.

Keadaan ini boleh menyebabkan kulit menjadi merah, sakit atau sakit, gatal, bergelombang dan bengkak.

Bukan hanya itu, penggunaan sperma pada kulit dan wajah mempunyai risiko tinggi menyebabkan penyakit menular seksual, seperti HIV, hepatitis B, sifilis, dan gonore. Sperma yang dijangkiti HPV juga berisiko menyebabkan ketuat muka.

Untuk mencegah penyakit ini, Anda disarankan untuk tidak menggunakan sperma di wajah anda dan menghindari tingkah laku seksual yang berisiko, seperti sering menukar pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks.

Daripada berusaha menggunakan sperma untuk wajah yang tidak selamat dan belum terbukti berkesan, anda harus merawat kulit wajah dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang lebih selamat dan sesuai untuk jenis kulit anda.

Nah, itulah hakikat di sebalik kelebihan sperma untuk wajah. Sekiranya anda masih keliru dalam memilih produk penjagaan wajah atau masih berminat menggunakan sperma untuk wajah, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi.

Oleh itu, doktor boleh mengesyorkan penjagaan kulit yang betul dan sesuai dengan keadaan kulit wajah anda.