Ketahui Beberapa Pilihan Ubat Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Menggunakan ubat sakit gigi semasa kehamilan tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Ini kerana setiap ubat yang dimakan oleh wanita hamil boleh mempengaruhi keadaan kehamilan dan janin. Untuk menentukan ubat sakit gigi yang betul, perlu diketahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan sakit gigi yang dialami oleh wanita hamil.

Sakit gigi semasa mengandung tentunya akan menyebabkan rasa tidak selesa malah mengganggu aktiviti. Ubat sakit gigi adalah salah satu pilihan bagi wanita hamil untuk mengatasi kesakitan yang dialami.

Namun, wanita hamil perlu lebih berhati-hati, kerana apa-apa makanan, minuman, atau ubat yang memasuki tubuh wanita hamil boleh mempengaruhi keadaan janin di dalam rahim.

Langkah paling bijak untuk menangani aduan sakit gigi semasa mengandung adalah meminta cadangan doktor sebelum mengambil ubat sakit gigi semasa hamil. Doktor akan memberikan rawatan dan penjagaan gigi yang selamat dan tidak mengganggu kehamilan dan kesihatan janin.

Rawatan dan penjagaan sakit gigi semasa kehamilan tentunya juga diberikan oleh doktor mengikut sebab dan keadaan yang dialami.

Punca Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan sakit gigi semasa mengandung:

Kebersihan mulut dan gigi yang buruk

Salah satu penyebab sakit gigi yang paling biasa adalah kebersihan gigi yang buruk. Menyikat dan menggosok gigi yang kerap membolehkan kuman di gigi dan mulut membiak, sehingga merosakkan gigi dan menyebabkan sakit gigi.

Perubahan hormon

Peningkatan hormon semasa mengandung adalah salah satu sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit gigi. Ini kerana perubahan hormon dianggap meningkatkan risiko pembentukan plak atau tartar dan pembengkakan gusi.

Selain itu, peningkatan hormon semasa mengandung juga boleh menyebabkan wanita hamil sering merasa mual dan muntah. Ini menjadikan asid perut yang keluar ketika muntah boleh merosakkan lapisan pelindung atau enamel gigi dan menjadikan gigi lebih sensitif dan mudah sakit atau sakit.

Makan banyak makanan manis

Penyebab lain masalah kesihatan gigi semasa mengandung adalah kebiasaan makan makanan manis. Makanan yang mengandungi gula dapat meningkatkan pengeluaran asid di dalam mulut. Lama kelamaan, asid yang meningkat dapat merosakkan gigi dan membuatnya sakit.

Pilihan Ubat sakit gigi yang selamat untuk wanita hamil

Terdapat banyak pilihan ubat sakit gigi semasa kehamilan yang boleh digunakan oleh wanita hamil. Namun, sebelum menggunakannya, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini penting agar doktor dapat menentukan punca sakit gigi yang dialami oleh wanita hamil dan memberikan rawatan yang tepat mengikut penyebabnya.

Setelah diketahui penyebab sakit gigi yang dialami oleh wanita hamil, doktor boleh memberikan beberapa pilihan ubat sakit gigi yang selamat digunakan semasa mengandung:

1. Ubat penahan sakit

Untuk melegakan simptom kesakitan pada gigi, doktor boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol. Ubat ini dianggap selamat untuk digunakan oleh wanita hamil.

Sementara itu, jenis penghilang rasa sakit lain, seperti asid mefenamat, aspirin, ibuprofen, atau naproxen mungkin tidak boleh diminum kerana lebih berisiko menyebabkan sejumlah masalah pada kehamilan, termasuk keguguran.

2. ubat kumur antiseptik

Selain memberi ubat penghilang rasa sakit, doktor juga boleh menetapkan ubat kumur antiseptik untuk mencegah pertumbuhan kuman pada gigi dan mulut. Untuk merawat sakit gigi yang teruk, doktor anda mungkin dapat menetapkan ubat kumur yang mengandungi benzokain.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan ini hanya boleh digunakan selama beberapa hari dan bukan untuk jangka masa panjang. Ubat ini juga mungkin kurang selamat digunakan, jika usia kehamilan masih pada trimester pertama.

Perkara yang perlu diingat, elakkan membeli ubat kumur tanpa preskripsi doktor. Banyak ubat kumur yang mengandungi alkohol. Sekiranya digunakan, alkohol dalam ubat kumur boleh menjadikan rasa sakit yang anda alami semakin teruk.

3. Antibiotik

Doktor akan menetapkan antibiotik jika sakit gigi yang anda alami disebabkan oleh jangkitan bakteria. Sekiranya diberikan antibiotik, wanita hamil perlu meminumnya sehingga habis walaupun gejala sakit gigi sudah reda.

Elakkan menggunakan antibiotik sebagai ubat sakit gigi semasa kehamilan tanpa cadangan atau preskripsi doktor. Ini kerana beberapa jenis antibiotik berisiko menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi kehamilan dan janin.

4. Gargle air garam

Air masin adalah pembasmi kuman semula jadi. Selain dapat meredakan sakit gigi, berkumur dengan air garam juga dapat menghilangkan kotoran yang masih ada di mulut, melegakan radang dan pembengkakan gusi, dan mempercepat penyembuhan luka di mulut.

Kaedah ini juga sangat mudah dilakukan. Wanita hamil hanya perlu mencampurkan garam teh dengan segelas air suam, kemudian kacau sehingga garam larut di dalam air. Selepas itu, wanita hamil boleh berkumur selama 10-15 minit, kemudian mengeluarkan air garam dari mulut.

Pelbagai cara Mencegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Untuk mengelakkan sakit gigi semasa mengandung, wanita hamil perlu sentiasa menjaga kebersihan gigi dan mulut dengan cara berikut:

  • Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari, terutama selepas makan dan sebelum tidur, dan pilih berus gigi yang lembut.
  • Hadkan pengambilan makanan dan minuman bergula, termasuk minuman ringan.
  • Minum banyak air dan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Elakkan ubat kumur atau ubat kumur mengandungi alkohol.
  • Jauhi rokok dan asap rokok.

Sekiranya anda mengalami muntah semasa hamil, elakkan segera menggosok gigi kerana asid perut mungkin masih melekat pada lapisan gigi anda. Sekiranya disikat dengan segera, asid perut yang melekat pada gigi boleh merosakkan gigi.

Berkumur terlebih dahulu dengan air bersih, kemudian gunakan ubat kumur yang mengandungi fluorida dan bebas alkohol. Sebaiknya gosok gigi sekurang-kurangnya 1 jam selepas muntah.

Penggunaan ubat sakit gigi semasa kehamilan harus digunakan dengan berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor. Oleh itu, jika wanita hamil mengalami sakit gigi, jangan minum ubat secara sembarangan. Periksa dengan doktor gigi anda untuk mendapatkan ubat sakit gigi yang selamat dan sesuai dengan penyebabnya.

Anda boleh menggunakan ciri peringatan janji temu dengan doktor melalui aplikasi Kehamilan +. Bukan itu sahaja, anda juga dapat memantau keadaan kehamilan dan perkembangan janin melalui aplikasi ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found