Punca Kesukaran Memakan Anak dan Cara Mengatasinya

Berurusan dengan anak yang sukar dimakan memang memerlukan kesabaran dan strategi tersendiri. Oleh itu, adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk mengetahui punca kesukaran anak untuk makan dan cara mengatasinya, agar keperluan pemakanan anak masih dapat dipenuhi.

Kanak-kanak biasanya akan sukar makan atau menjadi pemakan pemilih semasa dia berumur 1 tahun. Namun, ada juga kanak-kanak yang sukar makan ketika berumur 2-5 tahun.

Pada masa itu, pertumbuhan anak menjadi sedikit perlahan jika dibandingkan dengan tempoh sebelumnya. Ini dapat mengurangkan selera makannya, sehingga anak tidak mahu makan atau hanya ingin makan sedikit.

Menyedari Punca Kesukaran Memakan Anak dan Cara Mengatasinya

Semasa berhadapan dengan anak yang sukar makan, ibu bapa perlu terlebih dahulu mengenal pasti apa yang menyebabkannya. Setiap sebab mempunyai pendekatan atau cara yang berbeza untuk menghadapinya. Berikut adalah beberapa sebab mengapa kanak-kanak sukar makan:

1. Enggan makan

Bagi kanak-kanak, makan adalah kemahiran yang baru dikuasai. Memilih makanan apa yang ingin dimasukkan ke dalam mulutnya sangat penting.

Tidak hairanlah sebilangan kanak-kanak dapat memakan makanan yang disediakan oleh ibu bapa mereka pada hari pertama, tetapi menolak pada keesokan harinya. Apabila pemikiran atau minatnya berubah, selera makannya juga boleh berubah.

Cadangan: Cuba bersabar dan jangan memaksa anak anda makan. Daripada bimbang tentang pengambilan kalori atau nutrien yang tidak diperoleh oleh anak kecil anda, anda boleh cuba mengira keperluan dan pengambilan nutrien mereka selama 1 minggu yang lalu.

2. Pilih makanan tertentu sahaja

Bagi kanak-kanak kecil, makan makanan pejal adalah perkara atau kemampuan baru yang boleh dilakukannya. Oleh itu, mereka memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan berbagai warna, rasa, dan tekstur makanan.

Pada masa ini, kanak-kanak juga dapat belajar makan secara bebas, termasuk makanan yang masuk ke dalam mulut mereka.

Cadangan: Perkenalkan pelbagai jenis makanan perlahan-lahan kepada si kecil anda yang sukar makan. Setelah dihidangkan beberapa kali, si kecil mungkin berminat memakannya.

Ibu juga boleh memperkenalkan jenis makanan baru yang disajikan bersama dengan makanan kegemaran mereka. Selain itu, elakkan makan menjelang tidur, kerana keletihan juga dapat mempengaruhi minat anak kecil anda untuk mencuba makanan baru.

3. Hanya mahukan makanan segera

Makanan segera biasanya tinggi garam, gula, dan lemak atau kolesterol dan rendah nutrien penting, seperti protein, vitamin, dan mineral. Jika dikonsumsi secara berlebihan, makanan tidak sihat ini dapat membuat anak-anak lebih berisiko terkena diabetes, berat badan berlebihan atau kegemukan, dan tekanan darah tinggi.

Beberapa contoh makanan segera yang biasanya disukai oleh kanak-kanak ialah ais krim, kentang goreng, pizza, dan minuman ringan.

Cadangan: Jangan menyimpan makanan segera di rumah atau menjadikannya kebiasaan untuk memesan dan makan makanan segera. Ini kerana anak-anak biasanya akan meniru tingkah laku ibu bapa mereka, termasuk dalam soal makanan.

Sebagai alternatif, sediakan makanan sihat setiap kali di rumah supaya anak anda terbiasa makan makanan sihat.

4. Tidak mahu makan setelah makan banyak semalam

Ini sangat biasa pada kanak-kanak berumur 12 bulan hingga 3 tahun. Ada kalanya selera makan anak kelihatan besar, maka sebaliknya berlaku pada keesokan harinya. Perkara ini sangat wajar berlaku.

Cadangan: Anda tidak perlu memaksa si kecil anda. Tetapkan had masa untuk si kecil anda memakan makanan yang telah disediakan. Seterusnya, minta anak anda makan tidak lebih dari had masa yang ditentukan.

Selain itu, hadkan pengambilan jus buah dan susu bungkus. Makan terlalu banyak membuatkan si kecil merasa kenyang dengan mudah, jadi dia tidak mahu makan.

5. Makan satu jenis makanan sahaja

Tidak jarang kanak-kanak tiba-tiba mengalami kesukaran makan selama berhari-hari atau hanya mahu makan satu jenis makanan. Salah satu sebabnya ialah kanak-kanak tidak berminat dengan makanan baru yang tidak mereka kenali.

Cadangan: Anda harus tetap tenang dan masih menawarkan pilihan makanan lain, tetapi jangan memaksa atau memarahi si kecil jika dia tidak mahu memakannya.

Untuk kanak-kanak yang lebih tua, anda boleh mengatur strategi dengan membawanya ke pasar raya. Mintalah anak anda memilih dua jenis buah dan sayur dan satu jenis makanan ringan. Tiba di rumah, ajak si kecil anda menyediakan makanan sebelum memakannya.

6. Tidak mahu makan makanan kegemaran anda secara tiba-tiba

Ibu mungkin keliru apabila si kecil tiba-tiba menolak jenis makanan yang biasa dimakannya, atau tidak lagi mahu minum susu yang selalu dimakan setiap hari.

Cadangan: Jangan panik, ini hanya sementara. Sekiranya anak anda tidak mahu makan hari ini, itu tidak bermakna dia tidak akan menyukainya selamanya. Terus tawarkan makanan yang anak anda tolak pada keesokan harinya.

Sekiranya anak anda enggan minum susu, pilih makanan yang mengandungi tenusu lain, seperti yogurt atau keju. Sekiranya anak anda menolak sayur-sayuran, seimbangkan pengambilan nutriennya dengan buah-buahan.

Petua Menangani Anak Yang Sukar Makan

Bagi kanak-kanak, makan termasuk dalam proses pembelajaran dan penerokaan. Untuk meningkatkan selera makan pada anak-anak yang sukar makan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Tahan makanan keluarga secara teratur dan biarkan si kecil melihat orang di sekeliling mereka makan pelbagai makanan sihat.
  • Buat jadual makan biasa, iaitu 3 makanan utama dan 2 makanan ringan setiap hari, dan hadkan waktu hingga kira-kira 30 minit untuk setiap hidangan.
  • Biarkan anak kecil anda makan sendiri dan sediakan makanan yang senang dipegang dan dimasukkan ke dalam mulutnya.
  • Beri dalam bahagian kecil terlebih dahulu dan puji si kecil ketika dia menyelesaikannya.
  • Gunakan pinggan mangkuk dengan gambar dan warna yang menarik atau apa yang dia suka.
  • Ajak anak-anak lain untuk makan bersama.
  • Simpan televisyen, permainan, binatang peliharaan, dan perkara-perkara yang dapat mengalihkan perhatiannya semasa makan.
  • Libatkan anak kecil anda dalam memproses makanan, dari membeli, membersihkan, memasak, hingga menyajikannya di meja makan. Ini mungkin menjadikannya lebih berselera dan ingin tahu tentang makanan yang dibuatnya.

Untuk memastikan kecukupan pemakanan anak kecil anda, anda boleh mencatat makanan dan minuman yang dimakannya selama seminggu dan memastikan dia mendapat makanan berkhasiat yang seimbang.

Jangan lupa untuk menimbang badan secara berkala untuk memastikan pengambilan nutrien anda dipenuhi. Sekiranya berat badannya seimbang atau sesuai dengan usianya, ini bermakna pengambilan nutriennya masih mencukupi.

Kesukaran makan anak boleh menjadi masalah yang tidak mudah ditangani. Sebagai ibu bapa, anda perlu lebih sabar dan kreatif untuk mengubah tabiat makan anak kecil anda.

Berurusan dengan anak yang sukar dimakan bukanlah perkara yang mudah. Sekiranya anda telah mencuba pelbagai usaha di atas tetapi anak anda masih menghadapi masalah makan, atau jika dia mengalami kekurangan pemakanan yang menyukarkannya untuk menambah berat badan, anda harus berjumpa dengan doktor anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found