Khasiat Sabun Pepaya untuk Kesihatan Kulit Muka

Manfaat sabun betik untuk kesihatan kulit bervariasi, mulai dari mencerahkan hingga mengurangi kedutan pada wajah. Manfaat ini dapat diperoleh berkat nutrien yang terdapat dalam buah betik.

Manfaat betik tidak hanya dapat diperoleh dari buah secara langsung, tetapi juga dapat diambil dari ekstrak yang telah dibungkus dalam sabun betik. Setakat ini, banyak orang menggunakan sabun betik untuk membersihkan badan atau menjadikannya pencuci muka.

Inilah Khasiat Sabun Pepaya

Manfaat sabun betik untuk kecantikan kulit cukup banyak, termasuk:

1. Menanggalkan sel kulit mati

Enzim papain dalam sabun betik dapat membantu membuang sel kulit mati sehingga wajah kelihatan lebih bersih dan sihat. Dengan menggunakan sabun betik secara berkala, kulit akan kelihatan lebih cerah dan licin.

2. Mencerahkan kulit

Kerana dapat membuang sel kulit mati, penggunaan sabun betik secara teratur juga dapat mencerahkan kulit. Bukan hanya itu, sabun betik juga dapat mengatasi bintik-bintik gelap akibat hiperpigmentasi dan juga meratakan warna kulit.

3. Mengatasi jerawat dan kulit berjerawat

Manfaat sabun betik seterusnya adalah mengurangkan jerawat dan jerawat pada kulit. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan enzim papain. Papain terbukti berkesan dalam menghancurkan simpanan keratin yang muncul sebagai jerawat di wajah.

Selain itu, kemampuan enzim papain dalam membuang sel-sel kulit mati juga mencegah penyumbatan pori-pori yang mencetuskan penampilan jerawat.

4. Mengurangkan kedutan pada wajah

Kandungan antioksidan dan vitamin C yang tinggi dalam sabun betik dapat merangsang pengeluaran kolagen kulit. Kolagen adalah protein yang diperlukan kulit untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan. Tahap kolagen yang mencukupi pada kulit dapat menjadikan kulit kelihatan lebih segar dan kencang.

Walaupun kelebihan sabun betik untuk kecantikan kulit adalah pelbagai, anda tetap harus berhati-hati dalam menggunakannya. Sebabnya, pada sesetengah orang, reaksi alergi dalam bentuk gatal, kemerahan, atau bengkak dapat muncul setelah menggunakan sabun betik.

Risiko alergi kulit terhadap sabun betik biasanya timbul pada orang yang mempunyai alergi terhadap buah betik atau susu getah. Oleh itu, jika berlaku reaksi alergi, hentikan penggunaannya dengan segera dan segera bilas dengan air bersih.

Selain memperhatikan reaksi alergi, pastikan juga sabun betik yang anda beli telah mendapat izin BPOM. Sabun yang tidak mempunyai izin BPOM tidak boleh digunakan kerana belum terbukti selamat.

Langkah Merawat Kulit Muka

Manfaat sabun betik untuk kesihatan kulit wajah dapat diperoleh secara optimum jika anda juga melakukan perawatan kulit dengan betul. Untuk itu, pastikan anda telah menggunakan langkah-langkah berikut semasa merawat kulit wajah:

  • Bersihkan wajah anda dengan kerap menggunakan sabun betik sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Keringkan wajah anda dengan tuala lembut dengan menepuk lembut wajah anda selepas membersihkan.
  • Sapukan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda.
  • Gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 untuk menjaga kulit anda terlindung dari sinaran UV.
  • Terapkan gaya hidup sihat dengan makan makanan sihat, bersenam secara teratur, cukup rehat, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Itulah kelebihan sabun betik dan bagaimana menjaga kesihatan kulit yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda telah menggunakan sabun betik, tetapi hasilnya tidak memuaskan, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.