Inilah cara untuk menjadi seorang yang optimis

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda ambil untuk menjadi seorang yang optimis. Kaedahnya tidak mudah, tetapi penting untuk diterapkan, kamu tahu. Sebabnya, penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang optimis cenderung mempunyai umur yang lebih lama.

Optimisme adalah sikap berfikir positif yang ditunjukkan oleh seseorang ketika menghadapi pelbagai aspek kehidupan. Orang yang mempunyai sikap optimis mempunyai pemikiran tentang masa depan yang baik dan sudut pandang positif dalam melihat sesuatu.

Sikap ini sangat berbeza dengan pesimis. Seseorang yang mempunyai sikap pesimis cenderung menyalahkan dirinya sendiri atas masalah dan berpendapat bahawa masalah ini akan berlanjutan selama-lamanya dan mempengaruhi hidupnya.

Cara Menjadi Optimis

Menerapkan sikap optimis dalam kehidupan seharian adalah mustahak untuk dilakukan. Sebabnya, orang yang mempunyai sikap optimis cenderung mempunyai kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik, jadi kualiti hidup mereka juga baik.

Untuk itu, mari kita terapkan cara berikut untuk bersikap optimis ketika menghadapi kegagalan atau masalah dalam hidup:

1. Berfikir positif

Amalkan kepercayaan dalam fikiran anda bahawa anda boleh melakukan semua jenis perkara baik yang dapat membawa anda ke pintu kejayaan. Sebagai contoh, percayalah bahawa anda dapat belajar bersungguh-sungguh untuk memperoleh nilai yang baik.

2. Ambil kebaikan dari setiap kejadian

Selepas aktiviti seharian, luangkan sekurang-kurangnya 10 minit untuk memikirkan perkara positif yang dicapai pada hari itu, walaupun dari peristiwa yang tidak menyenangkan. Bersyukurlah dengan perkara kecil yang anda lakukan dengan baik pada hari itu.

3. Berhentilah menyalahkan diri sendiri

Apabila kegagalan datang, jangan salahkan diri anda sepenuhnya. Anda harus membiasakan diri untuk membuat pola pikir bahawa kesalahan yang anda buat dapat diperbetulkan dan dapat dipelajari pada masa akan datang.

Contohnya, apabila anda gagal dalam peperiksaan, jangan menganggapnya kerana anda bodoh. Fikirkan bahawa kegagalan itu berlaku kerana anda tidak belajar secara optimum. Gunakan kegagalan ini sebagai insentif untuk bekerja lebih keras untuk mendapatkan hasil yang lebih baik di masa depan.

4. Elakkan kata-kata atau ungkapan negatif

Kurangkan kebiasaan menggunakan perbendaharaan kata negatif dalam melakukan pelbagai perkara. Tukar frasa "Saya tidak boleh" atau "ini tidak akan berfungsi" dengan frasa yang lebih positif seperti "Saya harus mencuba" atau "Ini boleh dilakukan, Macam mana boleh jadi”.

Ekspresi positif dapat membina pemikiran positif juga, menghasilkan tingkah laku kerja yang bersemangat dan berorientasi pada harapan kejayaan juga.

5. Fokus pada masa kini dan masa depan

Jangan terperangkap di masa lalu, tetapi jadikan masa lalu sebagai pelajaran yang berharga. Cuba fokus pada apa yang perlu dilakukan hari ini dan apa yang perlu dirancang secara individu untuk masa depan.

Ingat, anda tidak boleh mengubah masa lalu. Walau bagaimanapun, dari masa lalu anda dapat belajar dari kesilapan anda dan menggunakannya sebagai rujukan untuk apa yang tidak boleh dilakukan hari ini atau masa depan.

6. Bergaul dengan orang yang berfikiran positif

Sekiranya ramai orang di sekitar anda memberikan aura negatif atau sengaja menghalang kejayaan anda, mungkin sekarang adalah masa untuk anda mencari suasana baru dalam hubungan anda. Cari rakan yang dapat berfikir positif dalam menghadapi sesuatu, sehingga anda juga boleh menjadi orang yang berfikiran positif.

Selain perkara di atas, anda juga dapat mengalihkan pemikiran pesimis anda dengan melakukan aktiviti yang dapat membuat anda bahagia atau tenang. Anda boleh berusaha melakukan meditasi, menyibukkan diri dengan bersenam, atau melakukan hobi anda.

Mengamalkan sikap optimis bukan sahaja menjadikan hidup lebih mudah bagi anda, tetapi juga bagus untuk kesihatan anda. Satu kajian mengatakan bahawa orang yang mempunyai sikap optimis mempunyai kesihatan kardiovaskular dan sistem imun yang lebih baik, jadi mereka cenderung mempunyai kesihatan yang lebih baik.

Oleh itu, mari cuba menerapkan tingkah laku di atas agar bersikap optimis dalam kehidupan seharian dan secara beransur-ansur menyingkirkan sikap pesimis. Sekiranya anda masih sukar melakukannya, tidak ada salahnya berjumpa dengan ahli psikologi, terutamanya jika pemikiran anda mula membuat anda tidak dapat menjalani hari anda dengan optimum.