Waspadalah terhadap Bahaya Pemutihan Kulit Mengandungi Merkuri

Produk kecantikan yang mengandungi merkuri memang boleh menjadikan kulit putih dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, dalamdi sebalik hasil segera, penggunaannya boleh memberi kesan buruk untuk kesihatan.

Merkuri adalah salah satu bahan kimia yang boleh terkandung dalam sabun dan krim pemutih kulit. Beberapa produk kosmetik, seperti maskara, cat kuku, dan penghilang alat solek mata, malah menggunakan merkuri sebagai pengawet dalam produk mereka.

Produk Merkuri Beredar di Indonesia

Merkuri digunakan sebagai bahan untuk memutihkan kulit kerana dapat menghambat pembentukan melanin, sehingga dapat membuat kulit terlihat lebih cerah dalam waktu yang singkat. Hasilnya segera, tetapi kesannya terhadap kesihatan tidak dapat dipandang remeh.

Di Indonesia, penggunaan merkuri dalam produk kecantikan, seperti pencuci muka, krim pelembap, dan krim siang atau malam, dilarang. Walau bagaimanapun, untuk solek dan pembersih mata, ia masih dibenarkan mempunyai tahap tidak lebih dari 0,007 peratus.

Penggunaan merkuri selain daripada produk ini dianggap sebagai penyalahgunaan dan dilarang dipasarkan. Walaupun ada larangan, masyarakat masih perlu lebih berhati-hati kerana banyak pengeluar penyangak menjual produk berasaskan merkuri secara haram di talian.

Produk-produk ini biasanya tidak didaftarkan, tidak termasuk nombor BPOM, tidak termasuk arahan penggunaan yang jelas, menulis perihalan ramuan produk dalam bahasa asing, atau sama sekali tidak menyertakan maklumat. Sekiranya anda menjumpai produk seperti ini, jangan membelinya.

Risiko Masalah Kesihatan Kerana Merkuri

Penggunaan merkuri dalam produk kecantikan terbukti berbahaya dan dilarang di banyak negara. Sebabnya, bahan kimia ini dapat diserap dengan mudah oleh kulit dan memasuki aliran darah.

Merkuri juga menghakis, sehingga penggunaannya dapat membuat lapisan kulit menjadi tipis. Tidak hanya memberi kesan pada kulit, pendedahan merkuri yang tinggi juga dapat menyebabkan kerosakan pada saluran pencernaan, sistem saraf, dan ginjal.

Selain itu, merkuri juga berisiko mengganggu pelbagai organ tubuh, seperti otak, jantung, ginjal, paru-paru, ke sistem kekebalan tubuh. Kemasukan merkuri ke dalam badan, boleh menyebabkan keracunan merkuri. Gejala boleh merangkumi:

  • Insomnia
  • Sakit kepala
  • Penurunan fungsi dan ingatan kognitif
  • Gegaran
  • Perubahan emosi
  • Gangguan deria, termasuk gangguan penglihatan, pendengaran, dan pertuturan
  • Penurunan rasa
  • Fungsi koordinasi badan menurun
  • atrofi otot
  • Kegagalan buah pinggang

Penggunaan merkuri dalam produk pemutihan kulit juga mempunyai kesan karsinogenik, yang cenderung mencetuskan barah. Tidak hairanlah penggunaannya juga dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Selain memberi kesan kepada orang dewasa, bayi dan kanak-kanak juga tidak terlepas dari risiko terkena merkuri dan kesan sampingannya. Apabila ibu bapa menggunakan produk berasaskan merkuri dan kemudian bersentuhan dengan anak-anak mereka, merkuri dapat melekat di tangan mereka dan ditelan ketika anak menghisap jari mereka.

Khususnya, keracunan merkuri pada kanak-kanak disebut acrodynia bayi atau juga dikenali sebagai penyakit merah jambu. Keadaan ini dapat diakui dengan penampilan kesakitan dan warna merah jambu di tangan dan kaki.

Lindungi Diri Anda dari Pendedahan Merkuri

Sebagai pengguna, anda perlu berhati-hati dalam menggunakan produk kecantikan dan jangan mudah tergoda dengan hasil segera. Oleh itu, agar anda tidak terjebak dengan produk kosmetik merkuri, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

Periksa nombor BPOM

Produk kecantikan dianggap selamat sekiranya memperoleh izin BPOM (Badan Pengawas Makanan dan Dadah). Jadi, jika produk kecantikan yang anda beli tidak termasuk nombor BPOM, jangan gunakan produk kecantikan.

Sekiranya nombor BPOM disenaraikan, cuba periksa kesahihannya lagi melalui laman web Pegawai BPOM.

Periksa label pembungkusan

Elakkan menggunakan produk dengan label bahasa asing yang tidak biasa atau anda tidak faham. Sekiranya label pembungkusan mengatakan klorida merkuri, calomel, merkuri, atau mercurio, maka jangan segera beli atau berhenti menggunakannya kerana ini bermaksud produk mengandungi merkuri.

Perhatikan tekstur berkrim

Produk dengan kadar merkuri yang tinggi biasanya dapat dikenali dengan tekstur berwarna kelabu atau krim. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh menjadi penanda aras yang pasti, jadi yang pasti, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakannya.

Sekiranya anda merasa terdedah kepada produk yang mengandungi merkuri, segera basuh tangan anda dan cuci bahagian lain badan anda yang terdedah kepada produk tersebut. Sekiranya perlu, berjumpa doktor.

Seperti sebelum membuang produk yang mengandung merkuri, Anda disarankan untuk memasukkan produk tersebut ke dalam beg plastik atau tempat yang tidak bocor.

Berhati-hatilah dengan produk pemutihan kulit yang menjanjikan untuk memutihkan kulit dalam sekelip mata kerana produk pemutihan ini mungkin bergantung pada merkuri. Ingat, bahaya merkuri untuk kesihatan tidak boleh dipandang rendah, jadi anda harus mengelakkan penggunaannya.

Bagi anda yang ingin mempunyai kulit putih, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat yang tidak membahayakan kesihatan.