Cecair ketuban pecah, apakah tanda-tandanya?

ibu mengandung tkadang-kadang sukar untuk mengesan bahawa cecair amniotik telah pecah, aterutamanya jika ini pertama kali berisi dan tidak mengetahui selok-belok ini. Untuk mengetahui ciri-ciri cecair amniotik yang pecah, pertimbangkan ulasan berikut:.

Semasa mengandung, janin dikelilingi dan dilindungi oleh kantung atau membran yang mengandungi cairan ketuban. Cairan ketuban biasanya berwarna jernih, tetapi ada yang kelihatan bercampur dengan sedikit darah.

Apabila tiba masanya bayi dilahirkan ke dunia, kantung ketuban akan pecah dan cairan amniotik akan keluar melalui faraj. Keadaan ini dipanggil cecair amniotik pecah. Sebilangan besar wanita mengalami pecahnya air ketuban semasa bersalin, tetapi ada yang mengalaminya sebelum melahirkan. Dalam keadaan tertentu, doktor atau bidan juga boleh melakukan amniotomi untuk memulakan atau mempercepat proses persalinan.

Pelbagai Tanda Air pecah

Tidak semua wanita hamil merasa sama ketika mengalami pecahnya air ketuban. Tetapi secara umum, pecahnya air ketuban dapat memberikan sensasi basah pada vagina atau perineum, yang merupakan kawasan antara saluran vagina dan dubur.

Berikut adalah beberapa tanda pecah cecair ketuban yang dapat dirasakan oleh wanita hamil:

1. Meneteskan cecair ketuban

Sebilangan wanita hamil mengalirkan cecair ketuban sedikit demi sedikit atau menitis. Cecair ketuban yang keluar dari faraj terasa hangat dan turun ke kaki. Ada juga yang menggambarkan pecahnya air ketuban sebagai peluh yang menitis.

Kebocoran cairan ketuban apabila pecah sering menjadikan seluar atau skirt yang dipakai oleh wanita hamil tiba-tiba menjadi basah.

2. Rasa ssuka ada letupan

Apabila cairan ketuban pecah, beberapa wanita hamil merasakan sensasi muncul, seperti seseorang mengetuk kantung amniotik, lalu pecah, lalu air mengalir keluar.

3. Cecair amniotik mterpancut

Sebilangan wanita hamil mengalami pecahnya cairan ketuban seperti pemandangan dalam filem, iaitu cairan ketuban yang mengalir deras dan membasahi lantai. Pecahnya air ketuban seperti ini juga sering menyedarkan wanita hamil yang sedang tidur.

4. Pecah cecair amniotik disertai dengan pengecutan

Pecahnya air ketuban biasanya berlaku sebelum bersalin atau ketika proses kelahiran normal bermula. Ini dapat dirasakan bersamaan dengan tanda-tanda persalinan lain, seperti kontraksi yang semakin kuat dan ketat dan keluar dengan lendir dan darah dari vagina.

5. Tidak merasakan apa-apa

Pecahnya air ketuban kadang-kadang tidak disedari oleh beberapa wanita hamil. Ada yang tidak mengetahuinya kerana mereka telah menerima anestesia epidural, dan ada yang benar-benar tidak mengetahuinya. Hasilnya, mereka terus bekerja seperti biasa.

Berapa banyak cecair amniotik yang keluar tidak sama untuk setiap wanita hamil. Tetapi sehingga akhir kehamilan, cairan ketuban yang keluar biasanya sekitar 600-800 ml.

Adalah normal bagi air ketuban untuk pecah sebelum melahirkan pada usia kehamilan. Tetapi, jika cairan ketuban pecah ketika usia kehamilan belum mencapai 37 minggu, anda perlu waspada. Sekiranya ini berlaku, segera pergi ke doktor atau bidan terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found