Bagaimana Tampil Cantik dan Sihat

Terdapat pelbagai cara untuk wanita kelihatan cantik. Namun, sebelum itu, tanamkan dalam fikiran anda bahawa kecantikan bukan hanya berasal dari penampilan fizikal, tetapi juga dari pemikiran positif dan gaya hidup yang sihat.

Pada masa-masa tertentu dalam hidup mereka, wanita dapat mengalami perasaan tidak selamat atau tidak selesa dan tidak berpuas hati dengan dirinya sendiri. Ditambah dengan taraf kecantikan yang tinggi dalam masyarakat, banyak wanita sentiasa mencari cara untuk kelihatan cantik di hadapan semua orang.

Namun, malangnya, usaha yang dilakukan sebagai cara untuk kelihatan cantik dari luar kadang-kadang boleh membuat seseorang melupakan kesihatan fizikal dan mentalnya. Sebenarnya, dua perkara ini adalah perkara yang tidak boleh ditinggalkan untuk kelihatan cantik. Lalu, bagaimana untuk kelihatan cantik dan menarik tetapi masih sihat?

Bagaimana Tampil Cantik, Menarik, dan Sihat

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah membuang pengertian atau definisi kecantikan yang kurang realistik dan telah tertanam di benak kebanyakan orang, serta disebarkan oleh pelbagai media.

Selepas itu, cubalah memfokuskan pada nilai kecantikan berdasarkan kesihatan badan, seperti kulit lembap dan bersih atau rambut yang kuat, dan bukannya nilai kecantikan subjektif, seperti kulit cerah atau rambut lurus.

Sekarang, berikut adalah beberapa cara untuk kelihatan cantik dan sihat dari luar dan dalam yang boleh anda pakai:

1. Sorotan kkecantikan bukan fizikal

Cari definisi kecantikan yang tidak hanya menekankan penampilan fizikal. Anda dapat menonjolkan kualiti dalaman anda lebih banyak, seperti keperibadian anda, hubungan sosial anda dengan orang lain, dan cara anda melihat dunia.

2. Senyum

Sama seperti anda suka melihat orang tersenyum, orang lain juga akan suka melihat dan tersenyum. Senyum juga diketahui dapat meningkatkan mood anda, dan suasana hati yang baik juga akan memancarkan sinar khas pada wajah anda.

3. Jauhi pemikiran negatif

Bimbang terlalu banyak juga dapat meningkatkan kadar hormon kortisol, yang dapat menyebabkan pengurangan kandungan kolagen pada kulit, menjadikan kulit lebih rentan terhadap keriput. Oleh itu, lakukan lebih banyak perkara yang membuat anda berasa gembira.

4. Lihat kurang cermin

Ketahuilah bahawa kadangkala anda boleh menjadi pengkritik keras terhadap diri sendiri. Sekiranya perlu, berehat seketika dari melihat cermin dan mengecam penampilan anda sebentar. Fokus untuk merasa puas dan gembira dengan apa yang anda ada sekarang.

5. Luangkan lebih banyak masa dengan orang yang paling dekat dengan anda

Apabila anda merasa tidak bersahaja, terlalu gemuk, atau memerlukan tempat untuk mengadu tentang penampilan anda, beralih kepada orang terdekat anda yang sudah lama mengenali anda dan tidak peduli dengan penampilan luar anda.

Mereka dapat menunjukkan bahawa perkara yang anda fikirkan bukanlah sesuatu yang mengurangkan nilai anda di mata mereka, kerana mereka telah melihat "kecantikan dalaman"Kamu. Dengan cara itu, anda dapat merasa seronok dengan diri anda semula.

6. Kurangkan penggunaan kosmetik

Cuba jangan memakai kosmetik selama 2 hari atau lebih. Ini akan menguntungkan kulit anda kerana menjadikannya lebih bernafas dan lebih bersih sehingga secara automatik kelihatan lebih sihat dan cantik.

7. Sentiasa menjaga andakesihatan badan

Utamakan kesihatan fizikal dan bukan penampilan. Melakukan diet untuk meningkatkan pengambilan nutrien akan memberi kesan positif yang lebih besar terhadap kesihatan dan kecantikan daripada jika anda hanya melakukannya agar kelihatan seperti model.

8. Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain

Setiap orang diciptakan dengan keperibadian dan daya tarikan masing-masing. Berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain, terutamanya dengan orang yang berumur berbeza daripada anda atau bintang dan model filem terkenal. Ini boleh menyebabkan kekecewaan dan kemurungan.

9. Rehat mencukupi

Tidur yang cukup boleh menjadi cara untuk kelihatan cantik dan sihat. Anda mungkin sudah biasa dengan kulit yang kelihatan kusam ketika anda tidak cukup tidur. Selain itu, kurang tidur juga dapat meningkatkan kadar hormon kortisol.

10. Lakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur dapat menyuburkan kulit anda dan membuat anda kelihatan sihat. Bersenam juga boleh meningkat mood dan membuat anda merasa puas dengan badan anda sendiri.

Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit untuk melakukan aktiviti fizikal setiap hari, seperti berjalan, berlari, atau berbasikal. Sekiranya perlu, cuba ikuti program yoga atau teknik meditasi untuk merehatkan badan dan minda agar tetap sihat.

11. Mminum air secukupnya

Selain menjaga kesihatan, memenuhi keperluan air juga sangat penting dalam menjaga kecantikan. Kekeringan boleh menjadikan kulit anda kelihatan kusam, berkerut, dan tidak kencang. Selain itu, di bawah mata anda juga akan lebih mudah menghitam dan menunjukkan kesan keletihan. Ini tentunya tidak bagus untuk penampilan

12. Jmempunyai postur yang betul

Berlatih atau mulakan kebiasaan berdiri atau duduk dengan postur tegak. Postur yang baik akan menyokong kesihatan anda serta meningkatkan mood anda, dan membuat anda kelihatan yakin dan hebat.

Pada dasarnya, setiap orang mempunyai ciri badan dan wajah yang berbeza, dan setiap orang cantik dengan cara mereka sendiri. Jadi, berhenti menganggap bahawa definisi cantik harus sesuai dengan apa yang orang lain katakan.

Ingatkan diri anda dan orang di sekeliling anda bahawa cara untuk kelihatan cantik tidak selalu bergantung pada penampilan fizikal. Mempunyai rasa optimis, selalu bersyukur, dan menerima diri anda sebagaimana adanya juga merupakan bentuk kecantikan bukan fizikal yang perlu dimiliki oleh setiap wanita.

Sentiasa mematuhi standard kecantikan orang lain yang hanya menumpukan pada kecantikan fizikal boleh membahayakan kesihatan fizikal dan mental anda. Sekiranya anda mula merasakan masalah ini mengganggu anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikiatri, okey?