Punca Berpeluh Berlebihan dan Kaitannya dengan Keadaan Perubatan Tertentu

Selain menimbulkan rasa tidak selesa, berpeluh berlebihan juga dapat mengurangkan keyakinan diri. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk penyakit atau keadaan perubatan tertentu. Jadi, penyakit apa yang menjadi penyebab berpeluh berlebihan?

Apabila suhu badan meningkat, kelenjar peluh di kulit akan menghasilkan peluh untuk menyejukkan badan. Ini adalah mekanisme semula jadi badan yang sering berlaku semasa bersenam, demam, gugup, atau pengambilan makanan pedas.

Namun, jika peluh yang keluar lebih banyak dan tanpa sebab, anda perlu berwaspada. Berpeluh berlebihan atau hiperhidrosis boleh menjadi gejala penyakit. Selain itu, berpeluh berlebihan juga boleh mengganggu aktiviti harian atau bahkan mencetuskan tekanan dan kegelisahan.

Pelbagai Penyakit Menyebabkan Berpeluh Berlebihan

Apabila anda mengalami hiperhidrosis, kelenjar peluh anda sentiasa berfungsi, menghasilkan peluh berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan anda. Penyebab berpeluh berlebihan terbahagi kepada dua jenis, iaitu hiperhidrosis primer dan sekunder. Inilah penjelasannya:

Hiperhidrosis primer

Punca sebenar hiperhidrosis primer tidak diketahui. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh berpeluh berlebihan di satu kawasan badan, seperti telapak tangan dan kaki, ketiak, kepala, atau muka.

Walau bagaimanapun, hiperhidrosis primer dianggap berlaku kerana kelainan pada sistem saraf yang dipengaruhi oleh keturunan atau genetik. Sebenarnya, kira-kira 30-50 peratus orang dengan hiperhidrosis primer mempunyai sejarah keluarga yang berkeringat berlebihan.

Hiperhidrosis sekunder

Ketika mengalami hiperhidrosis sekunder atau biasa disebut sebagai hiperhidrosis umum, berpeluh berlebihan dapat keluar dari satu kawasan atau seluruh tubuh penghidap. Selain itu, penghidap juga dapat berpeluh ketika tidur.

Penyebab hiperhidrosis sekunder adalah keadaan perubatan tertentu. Keadaan ini biasanya berlaku pada masa dewasa. Berikut adalah beberapa penyakit atau keadaan perubatan yang boleh mencetuskan hiperhidrosis sekunder:

 • Penyakit jantung
 • Gangguan tiroid
 • Diabetes
 • Penyakit berjangkit, seperti TB atau tuberkulosis, malaria, dan HIV / AIDS
 • Apnea tidur
 • Kehamilan
 • Menopaus
 • strok
 • penyakit Parkinson
 • Kanser, seperti limfoma dan leukemia
 • Gangguan kegelisahan

Selain itu, penggunaan ubat-ubatan tertentu juga boleh menjadi penyebab berpeluh berlebihan. Salah satu jenis ubat yang mempunyai kesan sampingan ini adalah ubat antidepresan, seperti desipramine, nortriptyline, dan protriptyline.

Ambil makanan tambahan zink dan pilocarpine sebagai ubat untuk mulut kering juga boleh menyebabkan berpeluh berlebihan.

Beberapa Cara Menangani Peluh Berlebihan

Untuk mengurangkan berpeluh berlebihan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Gunakan antiperspirant pada kawasan kulit yang berpeluh.
 • Mandi secara berkala setiap hari untuk menghilangkan bakteria pada kulit.
 • Gunakan kasut dan kaus kaki yang diperbuat daripada bahan semula jadi untuk peredaran udara yang lebih baik di kaki.

Namun, jika beberapa kaedah di atas tidak dapat mengatasi masalah berpeluh berlebihan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk mengatasi masalah berpeluh berlebihan, iaitu:

1. Antiperspirant khas

Doktor anda akan menetapkan antiperspirant khas yang mengandungi 10-20 peratus aluminium klorida heksadirat. Ubat ini bertujuan untuk menyekat saluran peluh dan biasanya digunakan untuk merawat kes hiperhidrosis ringan.

Walau bagaimanapun, jenis antiperspirant ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan kerosakan pada pakaian jika mengandungi dos aluminium klorida yang terlalu tinggi.

2. Suntikan Botox

Sekiranya antiperspirant topikal tidak dapat merawat peluh berlebihan, doktor akan mempertimbangkan suntikan Botox. Suntikan ini bertujuan untuk menyekat saraf yang merangsang kelenjar peluh.

Kesan suntikan Botox untuk mengatasi peluh berlebihan biasanya boleh berlangsung 6-12 bulan dan mesti dilakukan berulang kali.

3. Iontoforesis

Prosedur ini menggunakan peranti yang boleh mengalirkan arus elektrik. Arus elektrik ini kemudian akan dihantar ke tangan, kaki, atau ketiak untuk menyekat kelenjar peluh.

Terapi ini berlangsung selama 10-30 minit dan memerlukan beberapa sesi terapi. Walaupun jarang berlaku, iontophoresis mempunyai kesan sampingan dalam bentuk kulit dan lepuh yang retak.

Selain kaedah di atas, berpeluh berlebihan juga dapat dirawat dengan prosedur pembedahan untuk membuang kelenjar peluh di ketiak dan ubat.

Kerana penyakit dan keadaan perubatan tertentu boleh menyebabkan berpeluh berlebihan, segera berjumpa doktor jika anda mengalami hiperhidrosis. Lebih-lebih lagi, jika berpeluh berlebihan disertai dengan sakit dada, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, demam, sesak nafas, atau berdebar-debar.