Hepatitis C - Gejala, penyebab dan rawatan

Hepatitis C adalahkeradangan hati kerana jangkitan virus hepatitis C. Sebilangan orang dengan hepatitis C dapat mengalami penyakit hati kronik, hingga barah hati.

Hepatitis C menular melalui darah, ketika darah pesakit memasuki saluran darah orang lain. Selain itu, hepatitis C juga dapat menular melalui hubungan seks tanpa perlindungan dengan penderita.

Hepatitis C rentan terjadi ketika:

  • Kongsi peralatan peribadi, seperti berus gigi, gunting, atau gunting kuku, dengan penghidapnya.
  • Memperolehi prosedur perubatan dengan peralatan yang tidak steril.

Gejala Hepatitis C

Kebanyakan orang dengan hepatitis C tidak mempunyai gejala pada peringkat awal. Ini mengakibatkan pesakit tidak mengetahui bahawa dia menderita hepatitis C sehingga keadaannya kronik.

Walau bagaimanapun, tidak semua hepatitis C berkembang secara kronik. Hampir separuh orang dengan hepatitis C akan sembuh sendiri.

Gejala biasanya muncul ketika jangkitan kronik dari hepatitis telah menyebabkan kerosakan pada hati. Gejala yang boleh disebabkan adalah kelemahan, tidak ada selera makan, dan penyakit kuning.

Diagnosis hepatitis C

Untuk mengesan virus hepatitis C, doktor akan melakukan ujian darah, iaitu ujian antibodi terhadap hepatitis C dan ujian genetik untuk virus itu sendiri dalam darah (HCV RNA). Kemudian, pesakit perlu menjalani ujian lebih lanjut seperti: fibroscan dan biopsi hati, untuk menentukan sejauh mana kerosakan hati.

Rawatan dan Komplikasi Hepatitis C

Sebilangan orang dengan hepatitis C sembuh sendiri, tetapi yang lain menjadi kronik. Pesakit dengan hepatitis C kronik boleh mengalami komplikasi seperti sirosis atau barah hati.

Oleh itu, doktor akan menentukan sama ada rawatan hepatitis C dengan ubat antivirus perlu atau tidak. Sekiranya orang dengan hepatitis C sudah mengalami komplikasi, doktor mungkin mencadangkan pemindahan hati.

Pencegahan Hepatitis C

Tidak ada vaksin khusus untuk mencegah hepatitis C. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah jangkitan akibat virus hepatitis C. Langkah-langkah pencegahan hepatitis C meliputi:

  • Jangan berkongsi penggunaan barang peribadi dengan orang lain.
  • Pilih tatu atau tindik dengan peralatan sekali pakai.
  • Jangan menukar pasangan seksual.
  • Jangan berkongsi jarum.