Kenali Punca dan Cara Mengatasi Komedo

bintik hitam Blackheads atau komedo adalah lebam gelap kecil yang tumbuh di pori-pori kulit. bintik hitam Biasanya muncul di wajah, tetapi juga boleh tumbuh di bahagian tubuh yang lain, seperti punggung, dada, leher, bahu, dan tangan.

bintik hitam Umumnya ia tidak menimbulkan rasa sakit seperti jerawat, tetapi mudah dilihat pada permukaan kulit kerana warnanya yang gelap. Oleh itu, jika tumbuh di permukaan kulit yang terdedah, seperti di wajah, bintik hitam boleh mengganggu penampilan.

Sebab bintik hitam

bintik hitam Ia boleh terbentuk kerana penumpukan dan penyumbatan sel-sel kulit mati dan minyak di folikel rambut di permukaan kulit. Penumpukan ini kemudian dapat menonjol di luar liang dan menjadi bintik hitam setelah teroksida melalui udara.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan kemungkinan kejadiannya bintik hitam pada kulit, termasuk:

 • Kerengsaan folikel rambut
 • Pengeluaran minyak yang berlebihan
 • Penumpukan bakteria Propionibacterium acnes pada kulit
 • Perubahan hormon, seperti semasa haid atau akibat mengambil pil kawalan kelahiran atau ubat-ubatan tertentu

Di samping itu, pengambilan makanan dan minuman tertentu juga dikatakan akan mencetuskan pembentukan bintik hitam, misalnya pelbagai produk tenusu dan makanan yang mengandungi banyak gula. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Cara mengatasi bintik hitam

Sebelum mengatasi bintik hitam, perkara pertama yang harus anda ingat ialah jangan mengambilnya.

Daripada menyembuhkan, mengikis bintik hitam dapat meningkatkan keradangan dan memperburuk keadaan kulit. Sebabnya, terdapat banyak bakteria dan kotoran di tangan anda yang boleh bergerak ketika anda menggaru komedo.

Sekiranya anda sudah faham, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya bintik hitam:

1. Gunakan produk yang mengandungi asid salisilat

Semasa membeli produk penjagaan kulit, baca label di bahagian belakang bungkusan, kemudian pilih produk yang mengandungi asid salisilik (asid salisilik). Kandungan ini mempunyai kemampuan membersihkan sel kulit mati dan minyak berlebihan bintik hitam malah lebih senang hilang.

2. Gunakan krim dan losyen retinoid

Retinoid krim dan losyen yang terbuat dari vitamin A juga mampu membuka liang pori dan membantu menjana semula kulit. Walau bagaimanapun, menggunakan retinoid dapat menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap sinar UV, jadi sebaiknya gunakan krim ini sebelum tidur pada waktu malam.

Krim atau losyen retinoid biasanya memerlukan preskripsi, tetapi ada juga beberapa produk yang boleh anda beli di kaunter tanpa resep.

3. Lakukan kulit kimia

Ini adalah kaedah penjagaan kulit yang menggunakan bahan kimia tahap tinggi, seperti asid salisilik, asid glikolik, atau asid retinoik. Rawatan ini akan mengelupas lapisan atas kulit anda sehingga digantikan dengan lapisan kulit yang lebih baru dan lebih halus.

Dengan kaedah ini, minyak dan sel kulit mati yang menyebabkan bintik hitam juga boleh diangkat.

4. Dapatkan terapi laser

Terapi laser adalah kaedah rawatan kulit yang melibatkan pengambilan laser ke kulit. Kaedah ini dilakukan untuk mengurangkan pengeluaran minyak dan membunuh bakteria pada kulit. Kelebihan terapi laser ialah ia dapat menjangkau di bawah permukaan kulit tanpa merosakkan lapisan atas kulit.

Petua Mencegah bintik hitam

Mempunyai komedo, terutama pada kulit wajah, pastinya tidak menyenangkan. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh mencuba petua di bawah:

 • Basuh muka anda ketika anda bangun dan sebelum tidur. Elakkan mencuci muka lebih dari 2 kali sehari.
 • Bersihkan wajah dengan menggunakan hujung jari dengan lembut, tidak perlu menggunakan span atau berus yang boleh merengsakan kulit.
 • Elakkan terkena cahaya matahari langsung.
 • Elakkan menyentuh wajah anda dengan tidak perlu.
 • Gunakan produk penjagaan kulit tanpa alkohol.
 • Gunakan pencuci muka dengan gosok lembut. Berhenti menggunakan jika gosok merengsakan kulit.
 • Gunakan produk penjagaan kulit atau kosmetik yang tidak menyebabkan komedon (bukan komedogenik).

Menjalani gaya hidup sihat juga dapat menjaga kesihatan kulit secara keseluruhan. Oleh itu, sebisa mungkin jadikan kebiasaan untuk selalu makan makanan dengan pemakanan seimbang, memenuhi keperluan cairan dengan air, rajin bersenam, dan cukup tidur.

Anda boleh mencuba cara mengatasi dan mencegah bintik hitam seperti yang dinyatakan di atas. Walau bagaimanapun, apabila bintik hitam tidak bertambah baik, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor anda boleh mencadangkan rawatan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.